KTÓRE WINO DO MAKARONU, A KTÓRE DO SUSHI? CZY WINE PAIRING MA RACJONALNE UZASADNIENIE?
Kuchnia,  Wino od podstaw

KTÓRE WINO DO MAKARONU, A KTÓRE DO SUSHI? CZY WINE PAIRING MA RACJONALNE UZASADNIENIE?

Łączenie wina z potrawami to niemal sztuka, którą docenią wyłącznie doświadczeni koneserzy i miłośnicy dobrej kuchni. Czy każde wino pasuje do spaghetti? Czy do sushi można podać czerwony trunek? Podstawowe zasady wskazujące na konieczność zestawiania win o czerwonym zabarwieniu z czerwonym mięsem, a białych napitków z rybami i owocami morza znają wszyscy. Sprawa komplikuje się, im głębiej zanurzamy się w meandry kuchni z różnych regionów świata i złożoności palet aromatyczno-smakowych poszczególnych destylatów.

Do spaghetti bolognese

Prawdziwy symbol kuchni włoskiej – cienki, długi makaron z aromatycznym sosem na bazie mięsa i ziół. Dopełnieniem takiego dania może być wyłącznie wino owocowe i lekkie – jeśli chodzi o kolor, to strzałem w dziesiątkę będzie zarówno trunek różowy, jak i czerwony. Wybierając się na zakupy, postaw na Pinot Noir, Merlot lub Tempranillo. Przygotowujesz makaron spaghetti a’la carbonara na bazie jajek, parmezanu i wędzonego boczku? Poszukaj wytrawnego Chardonnay, rześkiego Sauvignon Blanc lub charakternego Riesling.

Do pesto

Lubisz aromatyczne pesto z bazylią, parmezanem i orzeszkami pini, które w połączeniu z pysznym makaronem przenoszą Cię do słonecznej Italii? Przygotowując to danie, zadbaj o jego odpowiednią oprawę – wybierz trunek, który nie zdominuje smaku bazylii czy oliwy, ale podkręci walory poszczególnych produktów. Do pesto pasuje wino białe, średnio ciężkie np. Sauvignon Blanc.

Alternatywą dla niego jest czerwony włoski specjał – Chianti.

Do makaronu ze szpinakiem

Z dobrze przyprawionym, świeżym szpinakiem można podać dowolny makaron. Największą popularnością cieszy się duet łączący szpinak z klasycznym penne. Koneser tego dnia ma kilka możliwości – może postawić na kwasowe wino białe lub cierpkie wino czerwone – zarówno jedna, jak i druga opcja ma swoich zwolenników. Atutem makaronu ze szpinakiem są pozostałe składniki, których można użyć, aby podnieść walory odżywcze posiłku np. krewetki, kurczak lub ser, które w dużej mierze wpływają na dalszą decyzję odnośnie rodzaju trunku, który będzie pasował do posiłku.

Do lasagne

Duże płaty makaronu przekładane farszem – warzywnym lub mięsnym – to jeden z największych specjałów kuchni włoskiej. Tutaj podobnie jak w przypadku spaghetti a’la bolognese odpowiednich będzie kilka rodzajów trunków np. lekkie czerwone lub różowe wino. Do wegetariańskiej wersji lasagne pasuje aromatyczny biały, wytrawny trunek np. Sauvignon Blanc.

Do sushi

Walory smakowe sushi zaakcentuje wino białe – najlepiej jednoszczepowe. Dobry trunek do sushi powinien charakteryzować się wyraźną kwasowością. Warto przy tym pamiętać, że danie to składa się z szerokiego wachlarzu składników, które wykorzystywane są podczas jego przygotowania, dlatego też za każdym razem należy uzależniać wybór alkoholu od specyfiki zamawianego specjału.

Do degustacji kuchni japońskiej sprawdza się wino Riesling – jest bogate w akcenty moreli, cytrusów i brzoskwini, które idealnie komponują się z sosem sojowym.

Do pizzy

Nie ma na świecie osoby, która nie kocha pizzy miłością absolutną i całkowitą! To danie wywodzące się ze słonecznych Włoch – cienkie ciasto ze specjalnie dobranymi składnikami, to jedna z najpopularniejszych potraw. To właśnie wspomniane wyżej składniki mają decydujący wpływ na to, które wino doskonale komponuje się z posiłkiem. Do pizzy z szynką odpowiedni będzie Merlot lub Pinot Noir, do Margherity pasuje Chardonnay i Sauvignon Blanc. Z pizzą Frutti di Mare wybitnie komponuje się natomiast wytrawne Prosecco.

Do risotto

Potrawa bazująca na ryżu, cebuli i bulionie, pochodząca z północnej części Półwyspu Apenińskiego podlewana jest winem, które wykorzystuje się już w procesie gotowania. Podstawowa wersja tego dania opiera się właśnie na ryżu (odpowiedniej odmiany np. baldo, padano, roma), maśle, parmezanie, cebuli i aromatycznym bulionie. Do bazy dodaje się kolejne dodatki – tutaj ograniczenie stanowi jedynie wyobraźnia, a risotto uzupełnić może kiełbasa, mięso wieprzowe, grzyby, owoce morza, kurczak lub warzywa. Dodatki muszą tworzyć wspólną symfonię smaków i aromatów z dopasowanym do potrawy trunkiem. Risotto gotowane jest na winie. Na jakim najczęściej? Zazwyczaj na białym półwytrawnym lub wytrawnym.

Do krewetek

Doskonałym wyborem do krewetek i innych owoców morza jest wino białe. Miłośnicy morskich specjałów najczęściej sięgają po Sauvignon Blanc lub Resling. Świetną alternatywą dla białego wina jest różowy trunek np. nowozelandzki Pinot Gris Blush lub Aerated Sparkling Wine. W sytuacji, gdy krewetkom towarzyszy makaron lub ryż oraz aromatyczne sosy np. na bazie pomidorów, sprawa komplikuje się nieco bardziej.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania KTÓRE WINO DO MAKARONU, A KTÓRE DO SUSHI? CZY WINE PAIRING MA RACJONALNE UZASADNIENIE? została wyłączona