MITY NA TEMAT WINA, KTÓRE CIĘ TOTALNIE ZASKOCZĄ
Wino od podstaw

MITY NA TEMAT WINA, KTÓRE CIĘ TOTALNIE ZASKOCZĄ

Z winami i winiarstwem w ogóle nieodłącznie związane są mity, przesądy i uprzedzenia. Niektóre mity są całkiem zabawne i zupełnie nieprawdziwe. Inne zaś kryją w sobie ziarno prawdy. Czas na skonfrontowanie mitów z rzeczywistością!

Mit numer 1 → siarczyny to samo zło

Na początek warto wspomnieć, iż siarczyny wstępują w praktycznie każdym winie. Wynika to z faktu, że dwutlenek siarki jest obecny (nawet w małych ilościach) w skórkach winogron, a podczas procesu fermentacji zostaje uwolniony do wina. Siarczyny mają właściwości konserwujące i chroniące – zabezpieczają wino przed procesem oksydacji, czyli zamianą pysznego trunku w kwaśny ocet. Siarczyny nie są niczym nowym – już w starożytności stosowano świece z siarką do opalania amfor, które zabijały bakterie i zapobiegały utlenianiu się wina. Poszczególne wina różnią się zawartością siarczyn. Ich ilość często zostaje podana na etykiecie produktu. O ile nie jesteśmy uczuleni na siarkę, siarczyny nie wpływają negatywnie na zdrowie. Ich ilość w winie jest tak znikoma, że wręcz obojętna na organizm człowieka. Co ciekawe – w wigilijnym kompocie z suszu znajduje się więcej siarczyn niż w winie.

Mit numer 2 → korek jest lepszy niż zakrętka

Prawdą jest, że otwieranie wina za pomocą eleganckiego korkociągu jest procesem bardziej wytwornym niż standardowe odkręcanie butelki. Jednak drugim niezaprzeczalnym faktem jest to, że wino zamykane za pomocą korka, nie jest w żaden sposób lepsze od tego zamykanego nakrętką. Mało tego – korki mają wiele wad. Po pierwsze wino może zostać zakażone mikroorganizmami bytującymi na korku. Po drugie nie każdy dysponuje korkociągiem, a otwarcie butelki bez niego jest problematycznym wzywaniem. Faktem jest, iż wino z korkiem lepiej nadaje się do długiego leżakowania, podczas gdy wino z nakrętką przeznaczone jest raczej do szybkiej konsumpcji.

Mit numer 3 → wgłębienie w butelce świadczy o dobrej jakości wina

W praktyce wgłębienie w dnie butelki powinno służyć zbieraniu osadu, co jest nieodłącznie związane z winami z górnej półki. Aktualnie jednak wielu producentów stosuje ten trik, butelkując w butelki z wgłębieniem w dnie, wina słabej jakości. Jest to wówczas wyłącznie chwyt marketingowy.

Mit numer 4 → starsze wino oznacza lepsze wino

Specjaliści i znawcy tematu podkreślają, iż wyłącznie niewielki procent win na świecie może być spokojnie przechowywanych przez kilkanaście lat, bez narażania trunku na utratę walorów smakowo-aromatycznych. Ponad 85% produkcji światowej jest dedykowanej do wypicia w przeciągu 2-5 lat od daty produkcji. Konsumenci chętniej sięgają po wina świeże, lekkie, owocowe. I choć leżakowanie wpływa korzystnie na intensywniejszy bukiet smakowy, w praktyce ma niewielu koneserów.

Mit numer 5 → wina ekologiczne są lepsze

Wina ekologiczne nie są w niczym lepsze od tradycyjnych win. Mają podobną zawartość alkoholu oraz siarczyn. Tak jak inne trunki spożywane w nadmiernej ilości mogą być przyczyną gorszego samopoczucia czy bólu głowy. Wina ekologiczne to w wielu przypadkach wyłącznie dokładnie przemyślana strategia marketingowa, mająca na celu przyciągnąć konsumentów.

Mit numer 6 → czerwone wino jest „zdrowsze” od białego

Czerwone wino bogate jest we flawonoidy oraz rezweratol, które chronią między innymi przed złym cholesterolem oraz miażdżycą i zakrzepami. Faktem jest, iż w winie czerwonym antyoksydantów jest 10 razy więcej niż w winie białym. Poza tym czerwone trunki są bogate w wapń, magnez, żelazo, błonnik, aminokwasy. Czy to jednak oznacza, że wino białe jest mniej zdrowe? Badania naukowe jednoznacznie wskazały, iż wino białe może chronić przez nowotworami oraz zatorami czy chorobami serca. Dodatkowo – wino białe ma podobne działanie do oliwy z oliwek. Białe wino dobrze wpływa na płuca, redukuje stres i napięcia, koi, zapewnia dobry sen.

Mit numer 7 → wina nie można pić będąc na diecie

Oczywiście, że wino można pić na diecie. Redukcja tkanki tłuszczowej jest możliwa tylko dzięki deficytowi kalorycznemu. Wino wbrew pozorom nie ma aż tak dużo kalorii: 120 ml wina wytrawnego czerwonego to około 82 kcal. 120 ml wina wytrawnego białego to 79 kcal. A 120 ml wina białego słodkiego zaledwie 112 kcal. Czerwone słodkie wino ma niewiele więcej – 128 kcal (na 120 ml).

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania MITY NA TEMAT WINA, KTÓRE CIĘ TOTALNIE ZASKOCZĄ została wyłączona