NAJLEPSZE DRINKI Z WINEM
Degustacja,  Kuchnia,  Wino od podstaw

NAJLEPSZE DRINKI Z WINEM

Choć powszechnie wino nie jest utożsamiane z miksologią i koktajlami, to bez problemu znajdziemy kilkanaście przepisów na przepyszne drinki, na bazie sfermentowanego soku z winogron. Koktajle z winem serwowane są pod każdą szerokością i długością geograficzną. Zobacz, jak łączyć wino z innymi rodzajami alkoholi i jakie wina najlepiej sprawdzą się podczas przygotowywania drinków!

Wina do drinków

Miksowanie wina z innymi składnikami, będzie o wiele prostsze, jeśli wybierzesz odpowiedni napitek z winorośli. Do barmańskich eksperymentów najlepiej nadają się wina młode, proste, które nie miały wcześniej kontaktu z dębem. Smak drewna przydaje trunkom zbyt cierpkich i gorzkich akcentów. Idealne wino do koktajlu powinno być owocowe lub dość neutralne:

  • Do przygotowania drinka wybierz wino młode, proste, nieleżakujące w dębowej beczce.
  • Trunek o owocowej palecie aromatyczno-smakowej, będzie odpowiednio łączył się z innymi ingrediencjami.
  • W przypadku win czerwonych postaw na te o niskim poziomie tanin np. grenache, tempranillo.
  • W przypadku win białych sprawdzi się pinot grigio, pinot bianco.
  • W odniesieniu do opcji musującej strzałem w dziesiątkę będzie prosecco w wersji brud lub extra dry.
  • Do przygotowania koktajlu można również wykorzystać wina półwytrawne lub półsłodkie.

Koktajle z białym winem

Najpopularniejszym drinkiem na bazie białego wina jest szprycer. Do wina wystarczy dodać odrobinę wody sodowej i gotowe. Najlepszym trunkiem do lubianego szprycera jest napitek z odmiany irsai oliver, harslevelu czy olaszrizling. Proporcje wody do wina są dowolne i zależą od indywidualnych upodobań i preferencji. Kolejnym kultowym drinkiem na bazie białego wina jest kir. Koktajl powstał w Burgundii i łączy ze sobą białe wino z odmiany aligote i likier z czarnej porzeczki (creme de cassis). Proporcje są niezwykle klarowne – 9 porcji wina na 1 porcję likieru. Składniki zaleca się wymieszać w kieliszku. Oczywiście, jeśli nie mamy pod ręką wina aligote, można wykorzystać inne, świeże, neutralne, wytrawne, białe wino.

Koktajle z czerwonym winem

Wyobrażając sobie drink z czerwonym winem, przed oczami staje przepyszna, hiszpańska sangria. Jest to napitek pochodzący z okolicy Walencji. W klasycznej wersji powstaje na bazie młodego, czerwonego wina wymieszanego ze świeżymi owocami, sokiem z pomarańczy i cytryny, syropem cukrowym oraz odrobiną mocniejszego alkoholu np. wermutu, korzennych przypraw i gazowanej wody. Sangria fantastycznie gasi pragnienie. Innym drinkiem na bazie czerwonego wina jest grzaniec. Czerwony trunek doprawiony przyprawami korzennymi, takimi jak anyż, goździki, cynamon, a także miód i pomarańcze. Rozgrzewający koktajl jest niezwykle popularny w chłodniejszych zakątkach Europy oraz w okresie bożonarodzeniowym. Do grzańca pasuje praktycznie każde wino. Z uwagi na fakt, iż grzańca dosładza się miodem, można wybrać również trunek wytrawny lub półwytrawny.

Koktajle z różowym winem

Wino różowe genialnie sprawdza się w miksologii. Jest to trunek lekki, silnie owocowy i wyróżnia się przepięknym kolorem. Schłodzone wino różowe, można zmiksować ze świeżymi owocami np. arbuzem i podać z kruszonym lodem i kropelką mocniejszego alkoholu. Nie bój się barmańskich eksperymentów – łącz, dodawaj, miksuj, sięgaj po sezonowe owoce, lód i zioła np. miętę.

Koktajle z musującym winem

W internecie bez trudu można znaleźć wiele przepisów na drinki z winem musującym. Do absolutnej klasyki zalicza się mimosa. Jest to bardzo prosty koktajl, do którego przygotowania nie potrzeba specjalnych umiejętności – wystarczy sok z pomarańczy, dobre gatunkowo wino i gotowe! Innym nie mniej uznanym koktajlem jest kir royal. W przypadku tego drinka bazą jest wino musujące, które uzupełnia się kilkoma kroplami creme de cassis. Oprócz wymienionych koktajli, dobrze jest spróbować innych kultowych pozycji na bazie wina musującego:

  • Aperol Spritz.

Drink pochodzi z regionu Veneteo. W skład koktajlu chodzi prosecco, likier Aperol, woda gazowana i plastry pomarańczy.

  • Hugo.

Bardzo prosty koktajl z prosecco, syropem z czarnego bzu, wodą gazowaną.

Alkohole, które dobrze łączą się z winem

Z napitkiem z winorośli, bardzo dobrze komponuje się brandy, rum, bourbon, a także gin. Ilość możliwych kombinacji jest nieskończenie duża, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę soki, napoje, likiery czy syropy smakowe.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania NAJLEPSZE DRINKI Z WINEM została wyłączona