POLSKIE WINO
Wino od podstaw

POLSKIE WINO

O winnicach w okolicach Krakowa wspominano już w XII wieku. Winorośl była na tych obszarach uprawiana przez zakonników do późnego średniowiecza. Następnie winiarstwo polskie przeszło załamanie z uwagi na plagę filoksery. W XIX wieku można było zauważyć pierwsze oznaki odrodzenia. Rozwój winiarstwa dotyczył przede wszystkim terenów należących do końca II Wojny Światowej do Niemiec – a zatem do Dolnego Śląska i Ziemi Lubuskiej. W XIX wieku w Zielonej Górze funkcjonowało ponad 2200 winnic.

Burzliwa historia

Koniec wojny i podziały, które nastąpiły tuż po niej, były równoznaczne z końcem produkcji win w Polsce. W 1961 roku oficjalnie funkcjonowało około 37 hektarów winnic, które w większości należały do szkół rolniczych. W 1982 roku Roman Myśliwiec założył winnicę Golesz. W 1985 roku powstała kolejna winnica Kinga – koło Nowej Soli. Za jej utworzenie odpowiedzialni byli Halina i Wojciech Kowalewscy. W 1997 roku rozpoczęła funkcjonowanie winnica Stara Winna Góra, należąca do rodziny Krojcig. W 2001 roku zaś powstała Winnica Jaworek w Miękini na Dolnym Śląsku. W 2002 roku to początek działalności winnicy Barbary i Marcina Płochockich.

Pierwsze polskie wino

W 2008 roku na rynek zostało wypuszczone pierwsze polskie wino – Feniks 2008 z Winnicy Jaworek. Dlaczego stało się to tak późno? Z prozaicznych przyczyn – obowiązujące przepisy prawne uniemożliwiały uruchomienie legalnej sprzedaży trunków.

Polskie winiarstwo współcześnie

Polskie winiarstwo rozwija się bardzo dynamicznie. W roku 2017-2018 do ewidencji Agencji Rynku Rolnego (aktualnie Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa) wpisano 201 producentów wina. W porównaniu – w 2009/2010 było ich zaledwie 21. Co ważne – faktyczna liczna winnic, obejmująca również obiekty niezarejestrowane, może praktycznie przekraczać ponad pół tysiąca. Przy 201 producentach wina zostało zarejestrowane 331 hektary upraw. Współcześnie wielkość polskiej winnicy jest znacznie większa niż kilka lat temu. Największe winnice w Polsce to Winnica Turnau i Winnica Srebrna Góra, a także Winnica Jaworek.

Rejony winiarskie

Winnice w Polsce znajdują się na terenie niemal całego kraju. Główne ośrodki produkcji ulokowane są jednak na Dolnym Śląsku, w województwie Lubuskim, Małopolskim, Podkarpackim i Świętokrzyskim.

Odmiany

Dekadę temu w Polsce dominowały uprawy hybrydowe: szczepy białe – biancka, hibernal, seyval blanc, sibera, a także czerwone – leon millot, marechal foch, regent i rondo. Z czasem, wraz z ociepleniem się klimatu pojawiły się vitis vinifera. Na sklepowych półkach bez trudu można znaleźć polskie chardonnay, pinot noir, zweigelta, merlota, cabernet sauvignon czy rieslinga.

PIWI

Skrót ten stosuje się w odniesieniu do nowej generacji hybryd, które stają się coraz bardziej popularne. Chodzi o odmiany białe, takie jak: solaris, johanniter, muscaris, a także czerwone: cabernet cortis, cabernet dorsa. Ciekawostkę stanowią najnowsze odmiany – cabernet jura, muscat bleu, souvignier gris.

Święto wina

W kalendarzu znajduje się miejsce dla kilku dni, w których celebrowane jest polskie wino. Mowa przede wszystkim o Święcie Wina w Janowcu, Festiwalu Win w poznańskim SPOT, Dnie Wina w Jaśle, Czasie Dobrego Sera i Wina w Sandomierzu oraz Winobraniu w Zielonej Górze.

Dlaczego warto spróbować polskiego wina?

Wina z winorośli uprawianych w Polsce są ciekawe, różnorodne i smaczne. Zachwycają paletą aromatyczno-smakową. Są to trunki przystępne cenowo, o doskonałej jakości. Dodatkowo wybierając polskie wino, wspierasz polskie winiarstwo, które choć młode, ma swoje sukcesy na koncie.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania POLSKIE WINO została wyłączona