
PRZEWODNIK PO WINACH DESEROWYCH
Wino deserowe to słodki trunek, który podawany jest do deseru, lub bywa traktowany jako pełnoprawny deser. Komponując jedzenie z alkoholem, warto pamiętać, że posiłek nie powinien być słodszy niż wino. Z uwagi na specyficzne walory smakowe i aromatyczne, wino deserowe często degustowane jest bez dodatków. Mocne, słodkie wino to również genialny pomysł na prezent! Dlaczego wino deserowe jest tak cenione przez koneserów na całym świecie? Sprawdź!
Specyfikacja produktu
Wino deserowe to nic innego jak słodki lub półsłodki napój, podawany najczęściej w towarzystwie deserów lub zamiast nich. Trunek ten wywodzi się z krajów śródziemnomorskich – głównie z Portugalii, Hiszpanii, Włoch i Grecji. Wino deserowe bywa nazywane winem południowym. W klasycznej formie trunek zawiera od 4 do 6% cukru. Wina deserowe można podzielić na kilka rodzajów:
- porto;
- madera;
- samos.
Cechą charakterystyczną win deserowych jest moc – zawierają one na ogół od 14 do 22% alkoholu.
Słodki smak i jego geneza
Słodycz w winie deserowym może być efektem jednej z kilku metod, które stosuje się podczas procesu produkcyjnego:
- Przerwanie fermentacji moszczu.
Następuje ono wskutek dodania alkoholu. Finalnie powstaje wino o wysokiej mocy, które jest słodkie, ponieważ słodycz zawarta jest w winogronach.
- Dosładzanie cukrem.
Włoskie wino marsala lub hiszpańska malaga powstaje poprzez dodanie cukru do moszczów lub win zagęszczonych moszczem gronowym, a następnie alkoholizowanie ich.
- Dosładzanie rodzynkami.
Węgierski tokaj powstaje w wyniku dosładzania moszczów lub win, rodzynkami.
Rodzaje
Do najpopularniejszych i najbardziej uznanych win deserowych, zalicza się:
- Wermut.
Trunek aromatyzowany ziołami i przyprawami korzennymi. Często dosładzany jest cukrem lub karmelem. Zawiera około 12-20% alkoholu. Nazwa “wermut” pochodzi od niemieckiego słowa oznaczającego “piołun”.
- Wino lodowe.
Alkohol produkowany jest z winogron, które zostawia się na krzewach, aż do momentu pojawienia się pierwszych mrozów. Zamrożone owoce są zbierane, a następnie tłoczone. Zamrożona woda z owoców, zostaje zatrzymana w procesie tłoczenia w formie lodu. Mała ilość soku, który zostaje wciśnięty to koncentrat zawierający wysoką zawartość cukru. Jest to drogi trunek.
- Wino słomkowe.
Produkuje się je z winogron, które suszone są na słomianych matach. Owoce następnie leżakują przez około 2-3 miesiące. Podczas tego procesu dochodzi do skoncentrowania naturalnych cukrów.
- Wino botrytyczne.
Inna nazwa to “wino pleśniowe”. Wytwarza się je z owoców naturalnie spleśniałych, których skórka staje się porowata. Przez pory, woda odparowuje, czego efektem jest koncentracja smaku i aromatu.
- Wzmacniane wino likierowe.
Z uwagi na dodanie alkoholu podczas produkcji, następuje przerwanie procesu fermentacji dojrzałych i słodkich winogron. Moszcz można dosłodzić również rodzynkami. Wina likierowe mają wysoką moc.
Degustacja
Wino deserowe pasuje do ciast i słodkich deserów. Można je podać w towarzystwie owoców, orzechów, ciast, kremów. Słodkie i mocne wino dobrze komponuje się również z serami. Oczywiście deserowa ekspresja to również świetna pozycja do degustacji saute. Warto pamiętać, że wino deserowe zawiera sporo kalorii – około 160 kcal w 100 ml. Rekomendowana temperatura degustacji wina deserowego wynosi 14-20 stopni Celsjusza.
Najlepsze wina deserowe
Porto Portal White 10 Anos Tawny 20%
Porto POrtal 29 Grapes Reserve 20%
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
