
RODZAJE BUTELEK DO WINA
Nie tylko same wina różnią się rodzajami – również butelki mają swoje specyficzne nazwy, definiujące ich wielkość, kształt czy region pochodzenia. Znajomość powyższej specyfikacji, pozwoli już na pierwszy rzut oka – nawet niedoświadczonej osobie, zidentyfikować dobrej klasy wino i aspekty z nim związane. Jakie są rodzaje butelek do wina? Skąd te zaskakujące nazwy? Jak poprawnie przechowywać butelki z winem?
Pojemność
Co ciekawe – nazwy butelek, które uwzględniają wielkość, nawiązują do królów biblijnych. Standardowa wielkość butelki do wina wynosi 750 ml. Inne objętości są zazwyczaj wielokrotnością 750 ml:
- 375 ml „Demi”. Połowa standardowej objętości wynoszącej 750 ml.
- 750 ml Klasyczna pojemność butelki z winem.
- 1,5 L „Magnum”. Mieści dwie butelki po 750 ml.
- 3 L „Double Magnum”. Mieści dwie butelki po 1,5 L.
- 4,5 L „Jeroboam”. Odpowiada sześciu klasycznym butelkom 750 ml. W przypadku win musujących mieści pojemność 3 L.
- 6 L „Imperial”. Mieści osiem butelek po 750 ml.
- 9 L „Salmanazar”. Mieści dwanaście butelek po 750 ml.
- 12 L „Balthazar”. Mieści szesnaście butelek po 750 ml.
- 15 L „Nabuchadonozor”. Mieści dwadzieścia butelek po 750 ml.
- 18 L „Salomon” lub „Melchior”. Mieści dwadzieścia cztery butelek po 750 ml.
Butelka vs. Kieliszek
Zamawiając kieliszek wina w lokalu gastronomicznym, otrzymasz zapewne trunek o objętości 150 ml. Uznaje się zatem, iż standardowa butelka wina o pojemności 750 ml, wystarcza na 5 kieliszków wina. Co ciekawe – zawartość alkoholu w trunku, może zmienić właściwości płynu tak, że od powyższej zasady często występują odstępstwa.
Rodzaje butelek do wina
Wymiary oraz specyfika butelek do wina w różnych regionach, bywają odmienne i wyróżniają się swoją indywidualną charakterystyką. Często ich nazwy pochodzą od regionów winiarskich we Francji, która to jest odpowiedzialna za popularyzację niektórych typów:
- Butelka szampańska.
Jest masywna. Wytrzymuje ciśnienie około 10 atmosfer.
- Butelka rodańska.
Ma masywne szkło i grawerowane logo na froncie.
- Butelka alzacka.
Jest wysoka i smukła. Ma subtelnie zarysowane ramiona. Butelkowane są w nią trunki z Alzacji, Niemiec i Austrii.
- Butelka burgundzka.
Niska i dosyć pękata. Ma nisko osadzone ramiona. Butelkowane są w nią trunki z Burgundii.
- Butelka Bordeaux.
Najpopularniejszy rodzaj butelki. Ma wysoko zawieszone ramiona. Butelkowe są w nią trunki z Bordeaux.
Jak przechowywać butelki z winem?
W zależności od tego, czy mówimy o butelkach już otwartych, czy jeszcze zamkniętych, sposobów przechowywania jest kilka:
- Zamknięta butelka.
Butelki z winem, które jeszcze nie zostały otwarte, należy przechowywać w suchym, zaciemnionym miejscu, bez dostępu światła słonecznego. Temperatura i wilgotność powietrza, w takim pomieszczeniu powinna być na względnie stałym poziomie. Nie bez przyczyny większość osób kolekcjonujących wina, przechowuje swoje trunki w piwnicach. Butelki zazwyczaj przechowuje się z pozycji leżącej – umożliwia ona kontakt destylatu z korkiem butelki. Innej temperatury przechowywania wymagają wina białe, czerwone czy musujące. Pomieszczenie lub miejsce, w których znajdują się butelki, powinno być zatem podzielone na kilka stref – na wyższych półkach panuje zazwyczaj wyższa temperatura. Wyjątek stanowią specjalistyczne lodówki do wina, w których można samodzielnie ustawić pożądaną temperaturę na poszczególnych półkach.
- Otwarta butelka
Butelki z trunkiem, które zostały już otworzone, należy przechowywać w lodówce – nie dłużej niż 2-3 dni. Taka butelka powinna zostać ponownie zakorkowana i ulokowana na jednej z półek lodówki, z pozycji pionowej. Otwartej butelki z winem, nigdy nie zastawia się na blacie kuchennym – nawet jeśli temperatura pomieszczenia, wydaje się być odpowiednia.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
