
SZAMPAN – KRÓL TRUNKÓW MUSUJĄCYCH
Dzieje powstania szampana są niezwykle burzliwe. Dlaczego szampan związany jest wyłącznie z regionem Szampanii? Jak powstaje ten ekskluzywny trunek musujący? Który szampan jest najpopularniejszy i dlaczego?
Rys historyczny
W Szampanii winorośla pod uprawę trunków musujących, zostały posadzone dzięki Rzymianom. Około I wieku naszej ery obsadzili oni cały region Champagne. Na początku winorośla uprawiane były głównie przez zakonników, na terenach przyklasztornych. Dopiero z czasem ich uprawą zajęła się również szlachta. Największy rozkwit popularności szampana przypada na XVII wiek. Paryżanie, którzy posiadali ziemię w Szampanii, lobbowały swoje alkohole na królewskim dworze. Jednak to Anglicy odkryli proces wtórnej fermentacji w butelce oraz wpadli na pomysł produkcji butelek z bardziej wytrzymałego szkła.
Dom Pierre Perignon
Mnich Dom Pierre Perignon zrewolucjonizował podejście do produkcji szampana. To on zaczął wykorzystywać solidniejsze butelki angielskiej produkcji oraz skoncentrował się na przechowywaniu butelek w chłodniejszych pomieszczeniach. Te zabiegi spowodowały, że butelki podczas produkcji oraz późniejszego przechowywania, nie wybuchały. Dom Pierre Perignon wpadł również na pomysł użycia korka z oplotem konopnym, dzięki czemu korki wreszcie przestały wystrzeliwywać samoistnie. Mnich Perignon w rezultacie przyczynił się do podniesienia jakości szampana.
Szampańska rewolucja
Na początku produkcji szampan miał mętny, lekko czerwony kolor i słodki smak. Ludwik XV unormował rozmiar szampańskich butelek i wydał zgodę na ich eksport. Z czasem powstały duże domy szampańskie, takie jak Ruinart, Moet & Chandon, Taittinger czy Heidsieck. Na początku XIX wieku dom szampański Clicquot wymyślił metodą remuage, która polegała na oczyszczeniu szampana z osadu. W 1911 roku zastrzeżono miejsce pochodzenia szampana oraz metody jego produkcji.
Produkcja szampana
Klasycznie szampan produkowany jest metodą szampańską, która zwana jest również metodą tradycyjną. W dużym skrócie, produkcja polega na podwójnej fermentacji (tak samo wytwarzana jest Cava). Pierwsza fermentacja odbywa się w kadziach (jak w przypadku win niemusujących), druga zaś zachodzi w zamkniętej butelce i wówczas powstają bąbelki. Aby szampan mógł zostać nazwany szampanem musi nie tylko powstać w efekcie podwójnej fermentacji – ważne jest również miejsce wytworzenia, a w tym konkretnym przypadku, musi być to Szampania. Szampan produkuje się najczęściej z odmian, takich jak Chardonnay, Pinot Meunier i Pinot Noir.
Rodzaje szampana
Etykieta na butelce szampana to źródło wielu cennych informacji o trunku:
- Non vintage (NV).
Szampan nierocznikowy. Stanowi mieszankę win z różnych roczników.
- Millesime.
Trunek rocznikowy. Jest droższy i ma unikalny charakter.
- Blanc de blancs.
Wyprodukowany wyłącznie z białych winogron.
- Blanc de noirs.
Wyprodukowany wyłącznie z ciemnych winogron.
Stopień wytrawności
Na etykiecie szampana znajduje się również informacja o stopniu wytrawności trunku, który może się różnić w porównaniu z innymi winami musującymi np. prosecco:
- Brut nature/brut sauvage/brut zero/non dose.
Szampan bez dodatku cukru. Bardzo wytrawny.
- Extra brut.
Trunek wytrawny (do 6 g/l cukru).
- Brut.
Wytrawny (6-12 g/l).
- Extra-sec/extra-dry.
Półwytrawny (12-17 g/l)
- Sec/dry.
Półsłodki (17-32 g/l).
- Demi-sec.
Półsłodki (32-50 g/l).
- Doux.
Słodki (powyżej 50 g/l).
Polecane szampany
Champagne Joseph Perrier
Champagne Gosset Grand Blanc the blanc
Champagne Collard-Picard
Moet Chandon Rose
Champagne Dom Perignon
