
SZAMPAN MOET & CHANDON. WYTWORNY TRUNEK Z FRANCJI
Szampan Moet & Chandon znają chyba wszyscy, na całym świecie. Jest to popularny trunek, który pojawia się na wielu imprezach, przyjęciach i ważnych spotkaniach. Degustowany na wiele sposób, akcentuje wyjątkowy charakter wydarzenia – służy do celebracji, wznoszenia toastów, dobrej zabawy. Na tle innych produktów, wyróżnia się doskonałą jakością, którą gwarantuje miejsce produkcji – urokliwa Szampania. Moet & Chandon powstał już w 1869 roku i stanowi mieszankę ponad 200 gatunków różnych win. Dostępny w kilku wariantach smakowych np. wytrawnym Brut Imperial, Rose Imperial czy półwytrawnym Ice Imperial. Jak serwować szampana? Z czym łączyć ten rodzaj alkoholu?
Rodzaje Moet & Chandon
Szampan powstaje we francuskiej Szampanii. Wytwórnia Moet & Chandon produkuje kilka rodzajów tego trunku:
- Brut Imperial.
Ma jasną barwę i orzeźwiający owocowy smak. Produkowany jest w wielu rodzajów szczepów np. Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay. Wszystkie szczepy mają praktycznie równy udział w trunku. Brut Imperial to szampan o umiarkowanie wytrawnym charakterze. Na podniebieniu dominują akcenty cytrusów, zielonego jabłka, jaśminu, gruszki, agrestu i brzoskwiń.
- Ice Imperial.
Odmiana półwytrawna popularnego trunku. Ma złotą barwę i zdecydowanie bardziej egzotyczny charakter. Na palecie aromatyczno-smakowej akordy mango, nektarynki i malin. Doskonały jako baza pod koktajl na letnie dni.
- Rose Imperial.
Intrygująca mieszanka szczepów Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier. Ma wyjątkowy różowo-bursztynowy kolor. Charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem, słodkością oraz niepowtarzalnym aromatem malin, wiśni, róży i czerwonej porzeczki. Na podniebieniu subtelny mentolowy posmak.
Z czym pić Szampan Moet?
Szampan to doskonały aperitif, czyli trunek, który można podawać przed jedzeniem. Moet & Chandon pojawia się na wielu imprezach o uroczystym charakterze. Toast wznoszony pysznym Szampanem, to dobry sposób na celebrację urodzin, rocznic, sukcesów, przeprowadzek czy innych niezapomnianych chwil. Trunek z Szampanii pasuje do dań rybnych, owoców morza i różnego rodzaju sałatek. Moet & Chandon fantastycznie łączy się zarówno z daniami słodkimi, jak i wytrawnymi.
Foodpairing
Lekki trunek o owocowym, orzeźwiającym smaku, polecany jest do dań z drobiu, ryb, serów oraz wieprzowiny. Do ryb, drobiu i serów, szczególnie dobry będzie Moet & Chandon Rose, a do wieprzowiny bardziej odpowiedni zaś będzie Moet & Chandon Brut Imperial. Do deserów wybierz Moet & Chandon Ice. Jeśli podczas imprezy serwowane są również inne gatunki win, Szampana podaje się przed nimi lub po nich – nigdy pomiędzy!
Jak serwować trunek z Szampanii?
Musujący trunek należy podawać w kieliszkach na wysokiej nóżce, ze smukłą czarką. Taki kształt kieliszka pozwala na dłużej zatrzymać bąbelki i aromat Szampana. Dodatkowo alkohol wygląda w nim bardzo efektownie. Rekomenduje się serwowanie Moet & Chandon w wersji lekko schłodzonej.
Popularne drinki z Szampanem
Lekki Szampan to dobra baza pod ulubiony koktajl lub drink. Moet & Chandon pojawia się w wielu przepisach, wśród którym prym wiedzie Mimoza. Oczywiście Szampana można łączyć z innymi rodzajami alkoholi, sokami, likierami, napojami oraz owocami.
Mimoza – składniki:
- 75 ml Szampana
- 75 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
Wykonanie koktajlu jest banalnie proste – wystarczy połączyć ze sobą dwa składniki. Całość można udekorować plastrami pomarańczy.
Ciekawostki dotyczące Moet & Chandon
Lista rzeczy, które warto wiedzieć o popularnym Moet & Chandon:
- Claude Moet zaczął handlować winem już w 1743 roku. Współcześnie firma przez niego założona wchodzi w skład konglomeratu luksusowych marek LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy).
- Firma posiada 1190 ha winnic, które produkują łącznie około 30 milionów butelek Szampana.
- Moet to ulubiony Szampan angielskiej rodziny królewskiej. Był nawet serwowany na ślubie Diany i Karola w 1981 roku.
- Moet & Chandon był trunkiem, który wybierał Napoleon podczas świętowania swoich zwycięstw.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

