Wino od podstaw

SZCZEP CZY ODMIANA? RODZAJE WINOROŚLI

O walorach smakowych i aromatycznych wina decyduje przede wszystkim rodzaj szczepu, z którego wyprodukowany jest trunek. Oczywiście takie aspekty jak okres leżakowania, kraj pochodzenia czy metody winifikacji, również nie pozostają bez znaczenia. Czym jest odmiana winorośli? Od czego zależy różnorodność szczepu? Jakie są najpopularniejsze rodzaje?

Odmiany

Szacuje się, że na świecie jest około 5 tysięcy różnych odmian winorośli. Niestety światowa produkcja wina, koncentruje się na zaledwie 50 szczepach. Na terenie Europy, obu Ameryk, Afryki, Azji i Australii, uprawia się około 250 odmian. Większość winorośli pochodzi z terenów europejskich, a ich początek datowany jest na około 8-10 tysięcy lat wstecz – mowa tu przede wszystkim o odmianach Vitis vinifera. Dzikie winorośla rosły na terenach całej Europy już wiele tysięcy lat temu. Pierwsze próby uprawy, towarzyszyły człowiekowi praktycznie od początku powstania cywilizacji. Obrazy przedstawiające człowieka uprawiającego winorośl można zobaczyć na rzeźbach, w świętych księgach oraz zabytkach architektonicznych.

Z Europy do najdalszych zakątków świata

Wraz z kolonizatorami, tradycja uprawy winorośli trafiła z Europy do najdalszych zakątków świata – do Ameryki, Afryki i Azji. Winorośla były uprawiane selektywnie – dostosowywano je do różnych warunków klimatycznych, gleb oraz innych czynników, które sprzyjały lub zaburzały ich prawidłowy cykl wzrostowy. Dziś nazwano by to modyfikacją genetyczną. Powstawały nowe odmiany – nierzadko również krzyżówki, które dobrze rosły w jednym klimacie, a znacznie oporniej w innym.

Plaga

Pod koniec XIX wieku na winnice, na całym świecie spadła plaga szkodników, które niszczyły ogromne uprawy winorośli. Warto pamiętać, że w tamtych czasach nie znano jeszcze – tak jak ma to miejsce współcześnie, środków ochrony roślin. Plagę filoksery przetrwały wyłącznie niektóre, bardzo odporne gatunki winorośli. W XX wieku zaczęto selekcjonować najsilniejsze rośliny, które szczepiono na specjalnych podkładach z tymi, które potrzebowały wsparcia. Stąd powstało określenie “szczep wina”.

Trzy grupy

W XX wieku wszystkie uprawy winorośli podzielono na trzy grupy:

  1. Convar. Occidentails.

Grupa z południa i zachodu Europy.

  1. Convar. Orientalis.

Grupa odmian wschodnich.

  1. Convar. Pontica.

Grupa czarnomorska.

Różnice pomiędzy szczepami

Owoce rosnące na winoroślach nazywane są jagodami. To właśnie w odniesieniu do nich widoczne są największe różnice:

  • Owoce – jagody, mają różny kolor, wielkość, soczystość, czas dojrzewania, smak.
  • Liście – ważny jest ich kształt, wielkość, ilość na krzewie, a także stopień odporności na szkodniki.

Każda winorośl potrzebuje czegoś innego – innej gleby, warunków, klimatu. Inne rodzaje winorośli rosną w ciepłej Kalifornii, a inne w Burgundii. Oczywiście niektóre odmiany fantastycznie odnajdują się w różnych klimatach – jednak produkowane z nich wina, smakują czasami zupełnie inaczej.

Szczepy wina czerwonego

Wśród popularnych odmian wina czerwonego na uwagę zasługuje kilka szczepów, które są najchętniej konsumowane na całym świecie:

Pochodzi prawdopodobnie z francuskiego Bordeaux. Odmiana wyselekcjonowana w XVIII wieku.

Szczep najczęściej uprawiany we francuskim Bordeaux.

Daje aksamitne wina, z posmakiem wiśni i malin.

Nazywany również “Shiraz”. Prawdopodobnie pochodzi z terenów dzisiejszego Iranu.

Ulubione wino, najczęściej w bardzo przystępnej cenie.

Szczepy wina białego

Z odmian białych powstają genialne, orzeźwiające, lekkie i smaczne trunki:

Jest bardzo ważnym składnikiem szampana, ale można z niego produkować również cięższe wina.

Wino z tej odmiany długo leżakuje, a uzyskane aromaty mogą być bardzo różnorodne.

Szczep uprawiany we Francji, w Niemczech, w Chile, w Australii i w Nowej Zelandii.

Daje wina wyjątkowe, niekiedy bardzo słodkie. Niestety jest to kapryśna i podana na szkodniki odmiana.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania SZCZEP CZY ODMIANA? RODZAJE WINOROŚLI została wyłączona