TEMPERATURA WINA
Wino od podstaw

TEMPERATURA WINA

Degustacja wina to niezwykła podróż w kierunku smaków, aromatów i niezapomnianych wrażeń wizualnych. Podczas degustacji można wyczuć różnice pomiędzy poszczególnymi szczepami, regionami czy sposobami produkcji. Poprawne smakowanie wina, ułatwia wychwycenie wszystkich ukrytych w ekspresji niuansów. Aby degustacja miała sens, niezbędna jest odpowiednia temperatura podawanego wówczas alkoholu. Każde wino wymaga bowiem innej temperatury, na którą wpływ ma kolor czy zawartość cukru.

Wino – cechy charakterystyczne

Trunek z winorośli można opisać na wiele sposobów, używając różnych przymiotników, takich jak “słodkie”, “kwasowe”, “taniczne”:

  • Słodycz.

Poziom słodyczy trunku determinuje zawartość cukru resztkowego, który powstaje w winie po zakończeniu procesu fermentacji (niecały cukier z winogronowego moszczu zostaje przetworzony wówczas na alkohol).

  • Kwasowość.

Mowa tutaj o cierpkości wina, które determinują kwasy obecne w trunku. Kwasowość mierzona jest parametrem pH i mieści się w przedziale 2,5-4,5. Mniej kwasowe są wina długodojrzewające, podobnie jak te, wyprodukowane z owoców dojrzewających w ciepłym klimacie.

  • Taniczność.

Taniny to nic innego jak polifenole, które występują w roślinie – w skórce i w pestkach. Pojawiają się głównie w trunkach czerwonych, które fermentują ze skórkami. Obecność tanin wpływa na strukturę wina.

  • Zawartość alkoholu.

Wytwarza się wskutek działania drożdży, które podczas fermentacji przerabiają cukier obecny w winogronowym moszczu na alkohol etylowy. Zawartość alkoholu w winie determinuje aromat, lepkość oraz ciało trunku.

  • Ciało.

Wino może być “ciężkie” lub “lekkie”. Wpływ na ten aspekt mają cztery składniki: słodycz, kwasowość, taniczność oraz zawartość alkoholu. Wina ciężkie mają mniejszą kwasowość, większą zawartość alkoholu oraz tanin i wyższą słodycz.

Temperatura

To, w jakiej temperaturze należy serwować wino, uzależnione jest od barwy trunku oraz poziomu słodyczy:

  • Białe.

Obowiązkowo schłodzone do temperatury 7-13 stopni Celsjusza.

  • Czerwone.

Doskonałe w temperaturze pokojowej, nie przekraczającej 19 stopni Celsjusza.

  • Różowe.

Trunki te najlepiej smakują schłodzone do temperatury 10-12 stopni Celsjusza.

  • Musujące.

Wina musujące rekomenduje się podawać w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza.

  • Deserowe.

Dostępne w wersji od półwytrawnych do bardzo słodkich. Większość win deserowych powinna być podawana w temperaturze 8-12 stopni Celsjusza.

Przechowywanie

Wino psuje się najczęściej wtedy, gdy ma kontakt z tlenem lub wystawione jest na działanie zbyt wysokiej temperatury. Otwartą butelkę z trunkiem zaleca się przechowywać w lodówce:

  • wino białe należy ponownie zakorkować i spożyć w ciągu 1-2 dni po otwarciu;
  • wino czerwone podobnie w ciągu 1-2 dni po otwarciu;
  • wino musujące, ponownie zakorkowane specjalną zatyczką w ciągu 3-4 dni po otwarciu;
  • wino różowe w ciągu 1 dnia.

Trzymanie kieliszka z winem

Podczas degustacji wina, nie należy trzymać kieliszka za czaszę. To bardzo poważny błąd, który wpływa na walory smakowe i obiektywną ocenę degustowanego alkoholu:

  • trzymanie za czaszę oddziałuje na temperaturę i smak wina;
  • ogrzewanie dłońmi naczynia, w którym serwowane jest wino negatywnie oddziałuje na właściwości trunku;
  • nietrzymanie kieliszka za nóżkę, wygląda nieestetycznie.

Skrajne temperatury

Podanie wina w zbyt niskiej czy w za wysokiej temperaturze jest poważnym błędem podczas degustacji. Nadmiernie niska temperatura pozbawia trunek aromatu i dodaje mu kwasowości. Ciepłe wino z kolei sprawia, że eksplozja aromatów jest za intensywna i przytłaczająca dla zmysłów.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania TEMPERATURA WINA została wyłączona