
WINA CZERWONE. KOMPENDIUM WIEDZY
Trunki o czerwonym zabarwieniu powstają z odmian winogron o czarnym bądź granatowym kolorze skórek. W większości przypadków, miąższ owoców jest bezbarwny, a kolor wina jest wynikiem zawartych w skórkach barwników, czyli antocyjanów. Tylko niektóre odmiany mają tak wysoką zawartość barwników w miąższu, że dają bez procesu maceracji jasnoczerwony lub różowy sok. Wśród najpopularniejszych czerwonych odmian na uwagę zasługuje szczególnie Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah oraz Malbec. Jak powstają czerwone wina? Gdzie na świecie uprawia się najwięcej czerwonych szczepów?
Regiony winiarskie słynące z czerwonych odmian
Czerwone odmiany rosną najlepiej w klimacie umiarkowanym lub ciepłym. Pinot Noir uprawiany jest w Burgundii i Szampanii, a Cabernet Sauvignon w Bordeaux. Syrah można spotkać obficie w Dolinie Rodanu i Australii, a ziemią obiecaną wielu czerwonych odmian jest również Hiszpania i Włochy. Domem czerwonych szczepów jest również Ameryka Południowa i RPA.
Rodzaje czerwonych win
Z czerwonych szczepów produkuje się wina o dużej skali wytrawności. Najbardziej znane to Barolo czy Barbaresco, które cieszą się uznaniem wśród koneserów na całym świecie. Inną kategorią są wina słodkie, wzmacniane np. Porto. Na sklepowych półkach spotkać można również trunki półwytrawne i półsłodkie.
Uprawa czerwonych szczepów
Owoce zbierane są na ogół ręcznie lub mechanicznie. Enolodzy spierają się o to, czy mechaniczne zbieranie owoców przyczynia się do pogorszenia jakości produkowanego wina. Winogrona podlegają starannej selekcji, co wpływa na smak, aromat i kolor produkowanych trunków. Jagody nadgniłe, uszkodzone, spleśniałe są bezwzględnie usuwane.
Winifikacja
Wina czerwone powstają w wyniku skomplikowanego procesu wytwórczego:
- Maceracja miazgi winogoronowej, dzięki której następuje uwolnienie znajdujących się w skórkach barwników, garbników i substancji aromatycznych.
- Fermentacja alkoholowa, trwa na ogół od kilku dni do czterech tygodni. Przy produkcji win czerwonych (w odróżnieniu od białych) fermentacji poddaje się całą miazgę, wraz ze skórkami i pestkami, a niekiedy nawet szypułkami. Fermentacja odbywa się na ogół w temperaturze 26-30 stopni Celsjusza.
- Gdy wino osiąga odpowiednią barwę, oddziela się je od miazgi. W tym celu, zlewa się z kadzi samociek, a pozostałą pulpę tłoczy się.
- Fermentacja jabłkowo-mlekowa, w trakcie której ostry w smaku kwas jabłkowy jest rozkładany przez bakterie kwasu mlekowego na znacznie łagodniejszy kwas mlekowy i CO2.
- Dojrzewanie, w przypadku win czerwonych trwa dłużej niż w odniesieniu do innych rodzajów trunków. Większość czerwonych ekspresji po zakończeniu fermentacji wyróżnia się wysoką zawartością garbników. Aby wino nabrało łagodności, a paleta aromatyczno-smakowa złożoności, formułę poddaje się dojrzewaniu. Najlepszym środowiskiem do leżakowania czerwonego wina jest drewniana beczka. W kontakcie z drewnem dębowym, wino zostaje wzbogacone o dodatkową ilość garbników oraz nuty waniliowe, maślane, karmelowe czy kokosowe. Z przyczyn ekonomicznych, niektóre wina dojrzewają w szczelnych kadziach stalowych lub betonowych.
- Butelkowanie i korkowanie. Po dojrzewaniu, wino filtruje się, a następnie – tuż przed rozlewem, uzupełnia się poziom siarki w trunku. W przypadku lżejszych win, butelki zamyka się plastikowymi korkami lub metalowymi zakrętkami. Wina dedykowane do dłuższego przechowywania, zamyka się naturalnymi korkami.
3T Sanzo Tinto 2021
Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/3T—SANZO-TINTO-2021-0-75L-15795
Aaldering Lady M Pinotage 2019
Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/AALDERING-LADY-M-PINOTAGE-2019-0-75L-13340
Bava Barolo 2011 DOCG
Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/BAVA-BAROLO-2011-DOCG-0-75L-12053
Berce Refosk
Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/BERCE-REFOSK-0-75L-14223
