Degustacja,  Wino od podstaw

WINA MUSUJĄCE. KOMPENDIUM WIEDZY

Zgodnie z zapisami na kartach historii, wino musujące powstało dzięki mnichowi, benedyktowi – Dom Perignon, który żył w latach 1639-1715. Dom Perignon opracował i wynalazł metodę drugiej fermentacji wina w butelkach. Jak powstało pierwsze wino musujące? Jakie są rodzaje trunków z bąbelkami? Jak degustować szampana, cavę czy prosecco?

Historia pierwszego wina musującego

Choć powszechnie wynalezienie wina musującego przypisuje się Dom Perignon, to tak naprawdę historia mogła wyglądać zgoła inaczej. Wino musujące wynaleziono w Londynie. Angielski uczony – Christopher Merret, w wykładzie, który wygłosił w 1662 roku w Royal Society przedstawił, dlaczego wino z bąbelkami rozsadza butelki. Jego teza zakładała, iż wykorzystanie solidniejszych butelek, z bardziej wytrzymałego szkła, pomoże okiełznać ciśnienie wewnątrz. Merret wskazał również, że perlistość trunku może być zasługą wtórnej fermentacji, wywołanej dodatkiem cukru lub melasy.

Cena szampana

Z uwagi na skomplikowany proces produkcyjny oraz konieczność butelkowania trunków w odporniejsze szkło, szampany aż do końca XIX wieku były dobrem luksusowym, zarezerwowanym wyłącznie dla wybranych elit społecznych. Ulepszenie technik produkcji oraz sposobów butelkowania sprawiło, iż szampan stał się bardziej dostępny również dla pozostałych klas społecznych, a popyt na ten rodzaj trunku dynamicznie wzrósł.

Rodzaje win musujących

  • Szampan.

Powstaje we Francuskiej Szampanii. Region ten leży w północno-wschodniej Francji i zajmuje ponad 33 hektary winnic. Panuje tam suchy, kontynentalny klimat. Gleby posiadają kredowe podglebie, które jest naturalnym termoforem. W Szampanii uprawia się trzy odmiany: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Szampan powstaje metodą tradycyjną.

  • Cava.

Powstaje w Hiszpanii, metodą tradycyjną. Cava najczęściej jest biała lub różowa. Powstaje z odmian Parellada, Macabeo i Xarel.lo.

  • Asti.

Włoskie wino musujące klasy DOCG z Piemontu. Produkowane jest metodą zbiornikową, z odmiany Moscato Bianco. Szczep uprawia się w prowincjach Asti, Alessandria i Cuneo. Jego moc oscyluje w przedziale 7-9,5%. Jest to wino słodkie, z nutami kwiatowo-brzoskwiniowymi.

  • Prosecco.

Włoskie wino produkowane różnymi metodami. Ekspresja wytwarzana jest z odmiany Glera, uprawianej w regionie Veneto.

Degustacja

Wina musujące to ważny element momentów świętowania, celebrowania, wznoszenia toastów. Szampan, prosecco, cava czy asti to nieodłączny towarzysz uroczystości, jubileuszów, imprez, przyjęć. Wino z bąbelkami należy serwować w określony sposób:

  • Temperatura.

Optymalna temperatura smakowania wina musującego wynosi 6-9 stopni Celsjusza. Szampan powinien być schładzany w kubełku z lodem lub w lodówce. Butelki nie należy schładzać w zamrażalniku.

  • Szkło.

Wino musujące należy serwować w wysokim kieliszku, o smukłym kształcie. Do szampana idealne będą kryształowe kieliszki.

  • Saute lub w towarzystwie.

Trunek z bąbelkami sprawdzi się w roli aperitifu. W zależności od stopnia wytrawności wina, alkohol można degustować w towarzystwie deserów, przystawek lub dań głównych, bazujących na rybach, mięsie lub owocach morza.

Strzelać czy nie strzelać?

Strzelanie korkiem od szampana, prosecco czy cavy jest w złym guście. Podczas otwierania trunku, należy skierować wylot butelki ku górze. Butelkę zaleca się trzymać lewą ręką – czterema palcami obejmując szyjkę. Kciuk musi przytrzymywać korek. Wino należy nalewać do kieliszka ostrożnie, cienką strużką, tak aby alkohol nie pienił się zbyt mocno.

Champagne Collard-Picard Prestige

Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/SZAMPAN-CHAMPAGNE-COLLARD-PICARD-PRESTIGE-1-5L-9268

Champagne Collard-Picard Cuvee Dom. Picard Grand Cru

Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/SZAMPAN-CHAMPAGNE-COLLARD-PICARD-CUVEE-DOM.PICARD-GRAND-CRU-12-5–0-75L-4559

Jackowiak Cuvee Tradition Brut

Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/SZAMPAN-JACKOWIAK-CUVEE-TRADITION-BRUT-0-75L-13326

Możliwość komentowania WINA MUSUJĄCE. KOMPENDIUM WIEDZY została wyłączona