Degustacja,  Wino od podstaw

WINA RÓŻOWE. KOMPENDIUM WIEDZY

Trunki różowe powstają głównie z czerwonych odmian winorośli. Wina o różowym zabarwieniu opisywane są jako “lekkie” i “orzeźwiające”. Są to ekspresje o mocno owocowym charakterze, na palecie których dominują nuty poziomki, truskawki czy maliny. Wina różowe na ogół nie są poddawane dojrzewaniu. Obecnie ten rodzaj trunków przeżywa swój renesans, przede wszystkim za sprawą nowoczesnych metod produkcji. Które wina różowe warte są uwagi? I jak przebiega proces winifikacji tych bardzo popularnych współcześnie ekspresji?

Winifikacja wina różowego

Wina różowe powstają przy wykorzystaniu dwóch różnych metod produkcji:

  1. Pierwsza technika zbliżona jest do produkcji wina czerwonego.

Maceracja miazgi czerwonych owoców przebiega krótko. Pierwsza faza – odszypułkowanie, tłoczenie i siarkowanie, jest taka sama jak w przypadku wina czerwonego. Dodanie siarki ma na celu spowolnienie procesu fermentacyjnego. Najważniejszym etapem tej techniki jest zlanie lekko zabarwionego soku i oddzielenie go od skórek. Moszcz zlewa się po 12-48 godzinach maceracji. Proces ten nazywa się z języka francuskiego saignee, czyli wykrwawianie.

  1. Druga metoda produkcji zbliżona jest do winifikacji wina białego.

W przypadku tej techniki następuje natychmiastowe tłoczenie. Zebrane owoce są zgniatane, a spływający sok oddzielany od skórek. Owoce szybko poddaje się kolejnym tłoczeniom. Do produkcji wykorzystuje się jedynie sok o niewielkim zabarwieniu. Do soku można dodać bezbarwny sok, który spłynął z rozgniecionych winogron, a następnie przelać do kadzi i poddać fermentacji w temperaturze 18-20 stopni Celsjusza.

Inną mniej znaną metodą produkcji jest ta, polegająca na wykorzystaniu tak zwanych winogron szarych (różowych).

Bez względu na technikę produkcji wina różowego, najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy kolorem ekspresji, a zawartością garbników i kwasów.

Szczepy, z których produkowane są wina różowe

Odmiany, z których powstają wina różowe dzieli się na trzy gatunki: białe, czerwone i szare. Te ostatnie, mają małą ilość antocyjanów – jedną z najpopularniejszych odmian szarych jest Pinot Gris.

Dojrzewanie

Wina różowe leżakują zwykle bardzo krótko. Po 6-8 tygodniach trafiają zazwyczaj do butelek. Dojrzewanie odbywa się na ogół w kadziach stalowych. Kolor różowego wina nie jest zawsze taki sam – jest to szeroka paleta od delikatnego różu, poprzez pomarańczowy róż, na bladoczerwonej barwie skończywszy.

Ocena koloru wina

Granice oceny koloru win czerwonych, różowych i białych są nieprecyzyjne. Barwa trunku jest często kwestią subiektywnej oceny degustującego. Co ciekawe – niektóre czerwone wina burgundzkie czy alzackie mogłyby zostać zaklasyfikowane jako różowe. A zatem – ocena koloru wina zależy w dużej mierze od regionu pochodzenia trunku.

Fenomen popularności wina różowego

Za niewątpliwą i rosnącą popularność win różowych odpowiedzialny jest uniwersalny charakter tego rodzaju trunków. Są to wina łatwo pijalne, które dobrze smakują zarówno solo, jak i w towarzystwie jedzenia. Wina różowe sprawdzą się w roli aperitifu oraz dopełnienia posiłku bazującego na białym mięsie, rybach czy owocach morza. Są to ekspresje lekkie, orzeźwiające, smaczne. Na sklepowych półkach można spotkać różne rodzaje win różowych, które mają odmienny poziom wytrawności oraz złożoności. Z pewnością każdy koneser, znajdzie pozycję odpowiednią dla siebie.

Ello Rose AOP Provence Rose

Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/ELLO-ROSE-AOP-PROVENCE-ROSE-0-75L-8742

Vermouth Lillet Rose 17%

Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/VERMOUTH-LILLET-ROSE-17–0-75L-8496

Carlo Rossi Rose

Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/CARLO-ROSSI-ROSE-0-75L–4500

Q Portal Colheita Rose Douro

Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/Q-PORTAL-COLHEITA-ROSE-DOURO-0-75-2754

Możliwość komentowania WINA RÓŻOWE. KOMPENDIUM WIEDZY została wyłączona