WINA RÓŻOWE VS WINA POMARAŃCZOWE
Wino od podstaw

WINA RÓŻOWE VS WINA POMARAŃCZOWE

Wina różowe i wina pomarańczowe to stosunkowo nowy trend w świecie trunków z winorośli. Znane już były wiele tysięcy lat temu, ale dopiero teraz zajmują równorzędną pozycję na półce z winami białymi i czerwonymi. Co warto wiedzieć o winie różowym i pomarańczowym? Który produkt wybrać?

Wino różowe i towarzyszące mu mity

Trunki o różowym kolorze dostępne są zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Założenie, że wina różowe to tylko alkohole słodkie jest błędem – oczywiście stosunkowo łatwo jest spotkać trunki o ciekawym smaku landrynek czy gumy balonowej, ale równie łatwo dostępne są ekspresje o solidnej kwasowości, surowym charakterze czy lekkiej taninie. Wina różowe dostępne są w różnych kategoriach cenowych, co w dużej mierze zdeterminowane jest sposobem winifikacji, renomy producenta czy sposobu pakowania. Założenie, że wino różowe powinno być tanie, jest całkowicie niezgodne z prawdą. Trunki o różowym zabarwieniu są tak samo chętnie konsumowane przez panów, jak i przez panie!

Różowy dobrze komponuje się z potrawami

Mnogość stylów wina różowego sprzyja łączeniu tego rodzaju trunku z różnymi potrawami. Wino różowe pasuje do dań kuchni azjatyckiej, owoców morza i ryb. Uniwersalna, różowa pozycja wyśmienicie komponuje się nawet z mięsem. Wina różowe można podawać w roli aperitifu lub jako składnik koktajli.

Metoda produkcji różowego wina

Wina różowe produkowane są różnymi metodami:

  • Trunek o różowym zabarwieniu powstaje z połączenia wina białego i czerwonego. Tak produkowane są wina w Szampanii.
  • Wino różowe powstaje podobnie jak wino czerwone. Różnicę stanowi długość procesu maceracji, który w przypadku trunków różowych trwa najczęściej jedynie kilka lub kilkanaście godzin.
  • Ekspresja o różowym kolorze może powstawać w wyniki techniki produkcji metodą saignee. Polega ona na ściągnięciu soku ze zbiornika w początkowej fazie fermentacji dzięki czemu aromaty, garbniki i inne składniki pozostającego w zbiorniku soku wraz ze skórkami ulegają zagęszczeniu. Wino różowe jest wówczas produktem ubocznym.

Przykładowe wina różowe

Garrone Rose

Porto Portal Pink 19%

Q Portal Colheita Rose Douro

Vermouth Lillet Rose

Canei Frizzante Rose 8,5%

Czym jest właściwie wino pomarańczowe?

Trunek pomarańczowy produkowany jest z białych odmian winogron, a swój nietypowy kolor wino zawdzięcza kontaktowi ze skórkami (proces maceracji). Proces ten polega na fermentacji na skórkach, nasionach, a czasem nawet łodygach. Wino pomarańczowe fermentowane jest podobnie jak czerwone. Maceracja trwa zwykle od 4 dni do jednego roku.

Wino pomarańczowe i miejsce produkcji

Gruzja specjalizuje się w produkcji win pomarańczowych. Oprócz tego, trunki pomarańczowe wytwarza się we Włoszech, we Francji, Słowenii czy w Szwajcarii. Wina te można produkować wszędzie tam, gdzie produkowane są wina białe, ponieważ to ta odmiana wykorzystywana jest w procesie winifikacji.

Profil smakowy i aromatyczny

To, jak smakuje czy pachnie pomarańczowe wino, uzależnione jest przede wszystkim od długości maceracji czy rodzaju zbiornika, w którym wino fermentuje i dojrzewa. Wina pomarańczowe są pełne, taniczne, szorstkie. Na palecie dominują akordy suszonych owoców, owoców pestkowych – brzoskwini, moreli czy nektarynki oraz owoców cytrusowych – pomarańczy, pomelo. Oprócz tego w trunku można wyczuć nuty dojrzałych jabłek, siana, kwiatów czy żywicy.

Wine pairing

Wina pomarańczowe, podobnie jak wina różowe są uniwersalne. Pasują do dań kuchni gruzińskiej, marokańskiej, japońskiej czy śródziemnomorskiej. Dobrze komponują się z mięsem, grzybami, rybami oraz makaronami.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania WINA RÓŻOWE VS WINA POMARAŃCZOWE została wyłączona