
WINA WEGAŃSKIE. 10 FAKTÓW
Zanim zdecydujesz się na zakup wina wegańskiego, poznaj 10 zaskakujących faktów dotyczących tego rodzaju trunków. Z uwagi na dobro środowiska naturalnego, coraz więcej osób decyduje się przejść na weganizm. Ten styl życia jest niezwykle specyficzny i wymagający, a wielu mówi również, że zdrowy. Czy trunek produkowany z winogron może degustować każdy weganin? Czy wino może być w 100% wegańskie?
- Alkohol z winogron nie zawsze jest wegański.
Alkohol etylowy powstaje wskutek fermentacji ziaren lub owoców. W trakcie tego procesu – na cukry oddziałują enzymy zawarte w drożdżach. Tak powstaje etanol i dwutlenek węgla. Wytwarzają się różne związki np. kwas octowy czy kwas bursztynowy. Niestety, nawet tak naturalny proces produkcji, nie stanowi gwarancji tego, że każde wino jest w efekcie wegańskie. - Ważna jest metoda produkcji.
W trakcie fermentacji powstaje osad. Usuwa się go w kolejnym etapie, aby wino pozostało klarowne. Niektórzy producenci wykorzystują do tego zadania, produkty pochodzenia zwierzęcego np. żelatynę, kazeinę czy inne białka zwierzęce. I choć nie ma tych substancji w finalnym produkcie – w winie, to ich wykorzystanie na etapie wytwórczym, kłóci się z filozofią weganizmu. - Trunek wegański, to ten wyprodukowany całkowicie bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego.
Aby wino można było określić mianem trunku wegańskiego, na żadnym etapie produkcji, nie można korzystać z substancji pochodzenia zwierzęcego. W zastępstwie tych substancji, wytwórcy sięgają po inne środki klarujące np. pochodzenia mineralnego, takie jak ziemia okrzemkowa, bentonit. - Zarówno wino czerwone, jak i białe może być wegańskie.
Jak zostało wspomniane wcześniej, kluczowe znaczenie ma tu sposób produkcji trunku. Zarówno wino czerwone, jak i różowe czy białe, słodkie, wytrawne, półsłodkie czy półwytrawne, może być wegańskie. - Wegańskie wino nie zawsze jest ekologiczne.
Wino ekologiczne to wino „bio”. Jest to innymi słowy trunek, który powstał z owoców pochodzących z winnic, w których nie stosuje się nawozów czy środków chemicznych. Wino ekologiczne nie musi być wegańskie i na odwrót – trunek wegański nie musi być ekologiczny. - Aby znaleźć wino wegańskie, wystarczy uważnie czytać etykiety.
Każdy wegański produkt ma certyfikat, jednoznacznie wskazujący, iż do jego produkcji nie wykorzystano surowców pochodzenia zwierzęcego. Takie logo „Vegan Society” nadaje prestiżowa międzynarodowa organizacja, promująca wegański styl życia. Produkty z Europy, Ameryki, Australii czy Indii, mają to logo na etykiecie. - Wino niefiltrowane nie zawsze jest wegańskie.
To, że wino na pewnym etapie produkcji nie zostało poddane filtracji, nie oznacza, że w jakimś momencie nie wykorzystano żelatyny czy białka zwierzęcego. Faktem jest, iż wina niefiltrowane należą do jednych z najlepszych jakościowo. - Wino wegańskie a wegetariańskie to nie to samo.
Do produkcji wina wegetariańskiego wykorzystuje się produkty pochodzenia zwierzęcego – ale wyłącznie te, które można pozyskać bez zabijania uprzednio zwierząt. W przypadku win wegańskich, żadne produkty pochodzenia zwierzęcego nie wchodzą w grę. - Wino wegańskie smakuje jak wino klasyczne.
Wina wegańskie nie różnią się smakiem, aromatem i kolorem od tradycyjnych win. Występują w wielu wariantach – słodkie, półsłodkie, wytrawne, półwytrawne, czerwone, białe, różowe, musujące. - Wino wegańskie może Ci nie smakować.
Podobnie jak „zwykłe” wino, trunek z oznaczeniem „wegański” może nie przypaść Ci do gustu. Wybierając alkohol dla siebie, należy kierować się indywidualnymi upodobaniami i preferencjami.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

