
WINO BEZ TAJEMNIC, CZYLI W CO WIERZYMY, A NIE POWINNIŚMY
Z winem związanych jest kilka popularnych mitów, które nie mają nic wspólnego z prawdą. Czy to prawda, że starsze wino jest lepsze? Wino zamknięte korkiem jest smaczniejsze od tego z zakrętką? Trunek przed konsumpcją musi „pooddychać”? Białe wino zawsze do ryby, a czerwone do mięsa? W co wierzymy, a nie powinniśmy – poznaj najzabawniejsze i najczęściej pokutujące mity dotyczące napoi alkoholowych produkowanych z winogron!
Starsze wino jest lepsze od młodszego.
Czy wiek ma znaczenie?
W sentencji tej jest ziarno prawdy – wina, które zyskują z wiekiem, stanowią niewielki procent podaży wszystkich win na świecie. Są to najczęściej tak zwane „wina z potencjałem starzenia”, czyli takie, które mają właściwą strukturę, aromat i smak, rozwijający się z czasem. W tym przypadku, aby takie wino faktycznie „zyskało” z upływem czasu, musi być odpowiednio przechowywane – w przeciwnym razie, zamiast „lepsze” stanie się „gorsze”, a niekiedy wręcz niemożliwe do konsumpcji.
Wino niezależnie od koloru należy podać w temperaturze pokojowej.
Czy każde wino ma inną zalecaną temperaturę podania?
Temperatura pokojowa wynosi ok. 19-22 stopnie Celsjusza. Taki jest obecny standard, który jeszcze kilka lat temu był inny i za temperaturę pokojową uznawano wskazania termometru oscylujące w przedziale 16-18 stopni Celsjusza. Prawda jest taka, że młode, lekkie wina należy serwować w temperaturze niższej niż wspomniane 16 stopni. W wyższej temperaturze można podać dobrze zbudowane, czerwone wino.
Wino musi „pooddychać”.
Czy każde wino należy wcześniej odkorkować?
Każdy trunek serwuje się w innych temperaturach i inaczej należy się z nim „obchodzić”. Nie każde wino potrzebuje długiego kontaktu z tlenem. Przeciwnie – zbyt długa ekspozycja na działanie tlenu w kontakcie z trunkiem może obniżyć jego walory smakowe i aromatyczne.
Wino czerwone jest do mięsa, a białe do ryby.
Jakie są zasady vine pairingu?
Stwierdzenie, iż „wino białe pasuje do ryb, a czerwone do mięsa” jest zbyt ogólnikowe i nieprawdziwe. Zasady vine pairingu są dużo bardziej złożone i oprócz kwestii koloru alkoholu obejmują również jego paletę aromatyczno-smakową czy zawartość cukru. Nie bez znaczenia pozostaje również rodzaj potrawy – to jak jest przyprawiona, czy pojawiają się warzywa, sosy, makaron itp.
Z korkiem wina są lepsze, a z zakrętką gorsze.
Czy to jak wino jest zamknięte, świadczy o jakości zawartości szkła?
To jeden z najczęściej powtarzanych mitów w dodatku najbardziej irracjonalny. Naturalny korek przydaje się w przypadku win przeznaczonych do dłuższego starzenia. Zakrętka lepiej się sprawdza w odniesieniu do trunków młodszych, które nie nadają się do starzenia. Jakość zawartości butelki nie ma w tym przypadku najmniejszego znaczenia.
Butelka z zagłębieniem w dnie świadczy o lepszej jakości wina.
Czy forma butelki ma jakiekolwiek znaczenie?
Faktem jest, iż to producenci wina wybierają formę butelki, w którą następnie przelewają trunek. To, czy butelka będzie solidna czy nie, wgłębiona na dnie lub nie, wykonana z zielonego czy bezbarwnego szkła – nie jest świadectwem na jakość wytworzonego wina, znajdującego się w środku.
Wino szkodzi zdrowiu.
Kiedy wino ma negatywny wpływ na zdrowie?
Każdy alkohol spożywany w zbyt dużych ilościach ma negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Niezależnie od rodzaju trunku nadmiar może być szkodliwy. Prawdą jest również to, że wino – szczególne czerwone, wytrawne, degustowane w rozsądnych ilościach np. 1 kieliszek dziennie tj. 100ml może wpływać korzystnie na organizm – zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, a do tego jest źródłem polifenoli, naturalnych przeciwutleniaczy.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

