Degustacja,  Wino od podstaw

WINO BEZALKOHOLOWE – CO WARTO WIEDZIEĆ O TYM TRUNKU?

Wino bezalkoholowe to produkt, który w ostatnim czasie ma coraz szersze grono zwolenników. Wynika to w dużej mierze z podejścia do produktów alkoholowych oraz zdrowia. Wiele osób zdaje sobie sprawę, z korzyści, które przynosi spożywanie napojów bezalkoholowych. Dodatkowo – wina bezalkoholowe mają coraz lepszą jakość. Smakują wyśmienicie, a do tego mają wiele zalet prozdrowotnych.

Definicja

Co ciekawe definicja wina bezalkoholowego, dopuszcza występowanie śladowych ilości alkoholu. Jednak trunek bezalkoholowy nie powinien zawierać go więcej niż 0,5%. Ważne jest, iż informacja na etykiecie produktu – 0,0% jednoznacznie wskazuje, iż w napoju nie ma nawet minimalnej ilości alkoholu. Jest to istotna informacja dla kobiet w ciąży, które są grupą społeczną, wykazującą najwyższe zainteresowanie winami bezalkoholowymi.

Produkcja

Wina bezalkoholowe mają często wyższą cenę od produktów alkoholowych, wynika to z faktu, iż proces produkcyjny w przypadku tego rodzaju trunków, jest bardziej skomplikowany i czasochłonny. Jedna z dostępnych metod wytwarzania zakłada, że wino przechodzi standardowy proces fermentacji alkoholowej, a następnie dealkoholizacji. Aby zredukować poziom alkoholu, wykorzystuje się odwróconą osmozę lub metodę wirujących stożków. Niestety podczas tego procesu z wina ulatują nie tylko procenty ale również związki aromatyczne i garbniki. Aby powstało wino bezalkoholowe, winiarz musi dysponować odpowiednią wiedzą i umiejętnościami.

Inna metoda produkcji

Drugą równie często stosowaną metodą produkcji wina bezalkoholowego jest kupażowanie soku z winogron. Proces ten polega na tłoczeniu gron, mieszaniu soku oraz usuwaniu nadmiaru cukru oraz filtrację. Wina bez alkoholu może być bowiem zarówno słodkie, jak i wytrawne.

Jak wybrać odpowiedni produkt?

Niezależnie od tego, jaką metodą powstał trunek, podczas samego procesu produkcji ważna jest nie tyle technologia, co kunszt i doświadczenie winiarza. Wino bezalkoholowe powinno być bogate w aromaty i smaczne. Wybór produktów jest naprawdę imponujący – trunki różnią się kolorem oraz zawartością cukru resztkowego.

Zalety wina bezalkoholowego

Za rosnącą popularnością trunków bezalkoholowych, stoi szereg zalet tego rodzaju napojów:

  • Wino bezalkoholowe ma wszystkie zalety tradycyjnego wina – smak, aromat, kolor, a także właściwości prozdrowotne nawet większe od trunków alkoholowych.
  • Trunki bez alkoholu mają związki chemiczne, obecne w standardowym winie, które genialnie działają na układ krwionośny.
  • Bezalkoholowe odpowiedniki klasycznych win, mają o wiele mniej kalorii od trunków z procentami.

Dla kogo wina bezalkoholowe?

Pozbawione alkoholu wina skierowane są do szerokiej grupy konsumentów – w szczególności do:

  • kobiet w ciąży;
  • kierowców;
  • osób dbających o linię;
  • osób, które z różnych powodów zdrowotnych nie mogą spożywać napojów alkoholowych.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania WINO BEZALKOHOLOWE – CO WARTO WIEDZIEĆ O TYM TRUNKU? została wyłączona