
WINO I PRZEKĄSKI. CO PASUJE DO WINA BIAŁEGO, A CO DO CZERWONEGO?
Wino to idealny towarzysz różnego rodzaju dań i przekąsek. Potencjał foodpairingowy to jedna z największych zalet trunku. Z odpowiednim jedzeniem, wino tworzy przyjemną synergiczną całość, która rozpieszcza wszystkie zmysły. Napitek z winorośli może podkreślić walory smakowe dania lub dopełnić je. Wino można potraktować również jako głównego bohatera, któremu towarzyszą postacie drugoplanowe – przekąski i przegryzki. Jaki ser pasuje do wina? Czym kierować się dobierając przekąski do alkoholu?
Co należy wziąć pod uwagę, dopasowując wino do przekąski?
Istnienie kilka zasad, którymi dobrze jest kierować się, dobierając trunek do jedzenia:
- Kolor wina.
Białe wino lubi inne towarzystwo niż czerwone wino. Oczywiście kolor wina, to nie jedyne kryterium – równie ważny jest smak trunku i jego paleta aromatyczna.
- Wytrawność wina.
Ten punkt związany jest bezpośrednio z poprzednim. Wino słodkie czy półsłodkie pasuje do innego rodzaju potraw niż trunki wytrawne czy półwytrawne.
- Regionalizm.
Komponując zestaw – przekąska i wino, dobrze jest wziąć pod uwagę aspekt regionalny czy geograficzny, a także okoliczności konsumpcji.
Jakie przekąski pasują do wina?
Z winami dobrze komponują się następujące przekąski:
- wędliny, kiełbasy, kabanosy (np. prosciutto, chorizo, salami);
- sery (dojrzałe i twarde np. Grana Padano, Bursztyn, Parmezan, a także miękkie np. Brie, Camembert);
- pieczywo z oliwą, pomidorami i bazylią;
- czekolada, ciastka;
- chipsy, orzeszki, paluszki;
- owoce (świeże i suszone).
Lokalne przysmaki i regionalne wino
Serwując wino pochodzące z konkretnego regionu np. z Francji, dobrze jest połączyć je z przekąskami z tego samego obszaru np. francuskimi serami lub przysmakami z ciasta francuskiego z farszem warzywnym lub mięsnym. Włoskie wino lubi towarzystwo oryginalnych szynek czy carpaccio, a także oliwek, focacci i bruschetty. Do hiszpańskiego trunku dobierz kiełbaski, tortille lub chrupiące tacos.
Z czym jeszcze można serwować wino?
Oprócz wspomnianych już przekąsek, do wina pasują:
- koreczki na bazie kiełbasy lub wędlin, sera, warzyw lub winogrona;
- włoskie paluszki chlebowe grissini;
- pasty warzywne i hummus;
- krakersy;
- małe kanapeczki.
A co zdecydowanie nie pasuje do wina?
Zaskakujący jest fakt, iż wino nie ze wszystkimi potrawami tworzy udane połączenie. Do duetów smakowych, których lepiej jest unikać zaliczyć można między innymi:
- czosnek;
- cebulę;
- kapustę;
- kalafior;
- brokuł;
- jajka;
- ocet.
Z winem niekorzystnie łączą się potrawy o ostrym, kwaśnym, bardzo dominującym smaku i aromacie. Wino powinno pobudzić apetyt, dopełnić posiłek oraz wznieść jego poziom na wyżyny kulinarnej przyjemności.
Jaki ser do trunku z winorośli?
Ser to jedna z najpopularniejszych przekąsek, którą Polacy chętnie podają w towarzystwie wina. Rodzajów serów jest nieskończona ilość. Różnią się one smakiem, aromatem, surowcem, z którego są wytwarzane, a także metodą produkcji oraz sposobem dojrzewania. Sery można podzielić na cztery kategorie:
- Sery łagodne. Są chude i kwaskowe.
Must-have do lekkiego wina.
- Sery aromatyczne. Są pikantne i tłuste.
Pasują do trunków zdecydowanych, o silnych aromatach i ciężkiej strukturze.
- Sery miękkie.
Do Brie pasuje musujące wino np. Limburger. Z serami miękkimi dobrze współgrają wina kwaskowe i cierpkie.
- Sery twarde.
Idealnie komponują się z winami czerwonymi, o cierpkim charakterze.
Do serów pleśniowych – szczególnie tych z niebieską pleśnią, pasuje ciężkie wino Porto, a także Tokaj lub Sauternes.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

