
WINO LODOWE. TRUNEK, KTÓRY ZAWDZIĘCZA SMAK PRZYMROZKOM
Nieczęsto się zdarza, aby wyjątkowość trunku, tak silnie zdeterminowana była przez warunki klimatyczne. Dzieje się tak w przypadku win pokrytych szlachetną pleśnią oraz win lodowych, które powstają dzięki przymrozkom. Są to alkohole słodkie, aromatyczne, kwasowe, intensywne i oleiste. Ich cena nie jest niska, co wynika w dużej mierze z samego procesu produkcji. Jak powstaje wino lodowe i z czym serwować ten szlachetny trunek?
Wyjątkowość wina lodowego
Wina lodowe smakują przede wszystkim koneserom słodkich trunków. Są to wina z wyczuwalnym aromatem orzechów, kwiatów, owoców tropikalnych, miodu, przypraw korzennych czy porzeczki. Winiarze podkreślają, iż są to trunki trudne w produkcji – ich powstanie uzależnione jest od warunków pogodowych. Dopiero kiedy nadejdzie zima i temperatura spadnie do minus 7-8 stopni Celsjusza, można rozpocząć proces produkcji wina lodowego. Winiarze muszą zatem regularnie sprawdzać prognozę pogody i uzbroić się w cierpliwość, a przede wszystkim, być gotowym już z nadejściem pierwszych oznak zimy. Odpowiednia temperatura do zbioru winogron może bowiem przyjść już w grudniu lub dopiero w styczniu.
Owoce idealne, czyli zmrożone
Decyzja o tym, czy w dany roku możliwa będzie produkcja wina lodowego, zapada już na jesień. W tym właśnie momencie, winiarze dokonują selekcji krzaków, na których rosną duże, jędrne owoce. Jeśli na danym terenie padają obfite deszcze, cały plan produkcji może nie zostać zrealizowany. Deszcz i wahania temperatur sprzyjają bowiem gniciu owoców. Z drugiej strony – za wysoka temperatura sprawi, że owoce się nadmiernie wysuszą. Kolejnym zagrożeniem dla winorośli oprócz opadów i temperatur są zwierzęta – szczególnie ptaki lubią dziobać i niszczyć owoce. Wybrane do produkcji krzewy zabezpiecza się więc siatką. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że w danym roku kalendarzowym przymrozków może w ogóle nie być.
Proces produkcji wina lodowego
Wytwarzanie wina lodowego jest nie lada sztuką i wymaga dużych umiejętności oraz doświadczenia:
- Wino może zostać wyprodukowane wyłącznie z owoców, które w naturalny sposób zamarzły na krzewie.
- Zbiór winogron odbywa się ręcznie – najczęściej w nocy lub wczesnym rankiem.
- Zbieranie owoców powinno przebiegać szybko i sprawnie.
- Tłoczenie winogron odbywa się na zewnątrz.
- Zebrane owoce muszą trafić do prasy zamrożone.
- Tempo tłoczenia powinno być dynamiczne.
- Fermentacja musi trwać co najmniej kilka miesięcy.
W całym procesie produkcji wina – na każdym etapie, najważniejszy jest czas, cierpliwość, doświadczenie, wyczucie oraz umiejętności.
Cena wina
Wino lodowe osiąga zawrotne ceny z uwagi na skomplikowany i wymagający proces produkcji. Winiarze podkreślają, iż z jednego krzewu można wyprodukować jeden kieliszek wina. Trunek ten jest butelkowany w mniejszych pojemnościach np. 0,2 l lub 0,5 l. Ceny butelek zaczynają się od 100 zł wzwyż.
Historia i producenci wina lodowego
Początek produkcji wina lodowego to rok 1794. W Niemczech – w regionie Frankonii powstał pierwszy trunek Eiswine. Do dziś to właśnie Niemcy są liderem na świecie w produkcji wina lodowego. Obok nich palmę pierwszeństwa dzierży również Kanada. Prowincje, takie jak Ontario w Kanadzie wyróżniają się zimnym, surowym klimatem. W okolicach Wodospadu Niagara znajduje się wiele winnic, w których wytwarzane są wina lodowe. Niemieckie wino Eiswine powstaje ze szczepu Riesling. Kanadyjskie trunki zaś produkuje się ze szczepu Vidal, Chardonnay, Pinot Blanc. Wina lodowe powstają także w Luksemburgu, Szwajcarii, Słowenii, Australii oraz na Węgrzech. Co ciekawe – wina lodowe powstają również w Polsce. Produkcją zajmuje się między innymi Winnica Turnau.
Jak podawać wino lodowe?
Wino lodowe należy serwować lekko schłodzone do temperatury 13-15 stopni Celsjusza. Trunek z powodzeniem można smakować solo. Dla koneserów wine pairingu rekomendowane duety to wino lodowe w towarzystwie deserów, ostrych serów lub lodów.
Jak przechowywać wino lodowe?
Nieotwarte butelki z winem lodowym mogą leżakować nawet do 40 lat. Oczywiście, aby było to możliwie muszą zostać zapewnione odpowiednie warunki – pomieszczenie, w którym przechowywane jest wino powinno być zaciemnione. Rekomendowana do tego celu jest piwnica lub magazyn. Otwarte butelki wina lodowego można przechowywać w lodówce od 7 do 10 dni.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

