WINO LODOWE. TRUNEK, KTÓRY ZAWDZIĘCZA SMAK PRZYMROZKOM
Degustacja,  Wino od podstaw

WINO LODOWE. TRUNEK, KTÓRY ZAWDZIĘCZA SMAK PRZYMROZKOM

Nieczęsto się zdarza, aby wyjątkowość trunku, tak silnie zdeterminowana była przez warunki klimatyczne. Dzieje się tak w przypadku win pokrytych szlachetną pleśnią oraz win lodowych, które powstają dzięki przymrozkom. Są to alkohole słodkie, aromatyczne, kwasowe, intensywne i oleiste. Ich cena nie jest niska, co wynika w dużej mierze z samego procesu produkcji. Jak powstaje wino lodowe i z czym serwować ten szlachetny trunek?

Wyjątkowość wina lodowego

Wina lodowe smakują przede wszystkim koneserom słodkich trunków. Są to wina z wyczuwalnym aromatem orzechów, kwiatów, owoców tropikalnych, miodu, przypraw korzennych czy porzeczki. Winiarze podkreślają, iż są to trunki trudne w produkcji – ich powstanie uzależnione jest od warunków pogodowych. Dopiero kiedy nadejdzie zima i temperatura spadnie do minus 7-8 stopni Celsjusza, można rozpocząć proces produkcji wina lodowego. Winiarze muszą zatem regularnie sprawdzać prognozę pogody i uzbroić się w cierpliwość, a przede wszystkim, być gotowym już z nadejściem pierwszych oznak zimy. Odpowiednia temperatura do zbioru winogron może bowiem przyjść już w grudniu lub dopiero w styczniu.

Owoce idealne, czyli zmrożone

Decyzja o tym, czy w dany roku możliwa będzie produkcja wina lodowego, zapada już na jesień. W tym właśnie momencie, winiarze dokonują selekcji krzaków, na których rosną duże, jędrne owoce. Jeśli na danym terenie padają obfite deszcze, cały plan produkcji może nie zostać zrealizowany. Deszcz i wahania temperatur sprzyjają bowiem gniciu owoców. Z drugiej strony – za wysoka temperatura sprawi, że owoce się nadmiernie wysuszą. Kolejnym zagrożeniem dla winorośli oprócz opadów i temperatur są zwierzęta – szczególnie ptaki lubią dziobać i niszczyć owoce. Wybrane do produkcji krzewy zabezpiecza się więc siatką. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że w danym roku kalendarzowym przymrozków może w ogóle nie być.

Proces produkcji wina lodowego

Wytwarzanie wina lodowego jest nie lada sztuką i wymaga dużych umiejętności oraz doświadczenia:

  • Wino może zostać wyprodukowane wyłącznie z owoców, które w naturalny sposób zamarzły na krzewie.
  • Zbiór winogron odbywa się ręcznie – najczęściej w nocy lub wczesnym rankiem.
  • Zbieranie owoców powinno przebiegać szybko i sprawnie.
  • Tłoczenie winogron odbywa się na zewnątrz.
  • Zebrane owoce muszą trafić do prasy zamrożone.
  • Tempo tłoczenia powinno być dynamiczne.
  • Fermentacja musi trwać co najmniej kilka miesięcy.

W całym procesie produkcji wina – na każdym etapie, najważniejszy jest czas, cierpliwość, doświadczenie, wyczucie oraz umiejętności.

Cena wina

Wino lodowe osiąga zawrotne ceny z uwagi na skomplikowany i wymagający proces produkcji. Winiarze podkreślają, iż z jednego krzewu można wyprodukować jeden kieliszek wina. Trunek ten jest butelkowany w mniejszych pojemnościach np. 0,2 l lub 0,5 l. Ceny butelek zaczynają się od 100 zł wzwyż.

Historia i producenci wina lodowego

Początek produkcji wina lodowego to rok 1794. W Niemczech – w regionie Frankonii powstał pierwszy trunek Eiswine. Do dziś to właśnie Niemcy są liderem na świecie w produkcji wina lodowego. Obok nich palmę pierwszeństwa dzierży również Kanada. Prowincje, takie jak Ontario w Kanadzie wyróżniają się zimnym, surowym klimatem. W okolicach Wodospadu Niagara znajduje się wiele winnic, w których wytwarzane są wina lodowe. Niemieckie wino Eiswine powstaje ze szczepu Riesling. Kanadyjskie trunki zaś produkuje się ze szczepu Vidal, Chardonnay, Pinot Blanc. Wina lodowe powstają także w Luksemburgu, Szwajcarii, Słowenii, Australii oraz na Węgrzech. Co ciekawe – wina lodowe powstają również w Polsce. Produkcją zajmuje się między innymi Winnica Turnau.


Jak podawać wino lodowe?

Wino lodowe należy serwować lekko schłodzone do temperatury 13-15 stopni Celsjusza. Trunek z powodzeniem można smakować solo. Dla koneserów wine pairingu rekomendowane duety to wino lodowe w towarzystwie deserów, ostrych serów lub lodów.

Jak przechowywać wino lodowe?

Nieotwarte butelki z winem lodowym mogą leżakować nawet do 40 lat. Oczywiście, aby było to możliwie muszą zostać zapewnione odpowiednie warunki – pomieszczenie, w którym przechowywane jest wino powinno być zaciemnione. Rekomendowana do tego celu jest piwnica lub magazyn. Otwarte butelki wina lodowego można przechowywać w lodówce od 7 do 10 dni.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania WINO LODOWE. TRUNEK, KTÓRY ZAWDZIĘCZA SMAK PRZYMROZKOM została wyłączona