WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O RÓŻOWYCH WINACH
Degustacja,  Wino od podstaw

WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O RÓŻOWYCH WINACH

Wina różowe cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Stanowią modną alternatywę dla trunków czerwonych i białych. Jak wygląda proces powstawania wina różowego? Z jakich odmian produkuje się tego rodzaju alkohol? Jak serwować różowe wino? Na te i inne pytania, znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Produkcja

Różowe trunki powstają z popularnych odmian, takich jak Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Grenache, Syrah czy Tempranillo. Warto wiedzieć, iż za kolor czerwony odpowiada skórka winogron. W przypadku czerwonych ekspresji, winogrono poddawane jest fermentacji razem z nią – jest to tak zwany proces fermentacji miazgi. W odniesieniu do win białych, proces fermentacji odbywa się bez skórek – jest to wówczas fermentacja moszczu. Wina różowe powstają w efekcie krótkiej maceracji, czyli krótkiego kontaktu skórek winogron z sokiem. W momencie, gdy formuła ma odpowiednią barwę, sok wyciskany jest w prasach i przelewany do innych zbiorników, gdzie odbywa się dalsza fermentacja.

Bukiet aromatyczno-smakowy

Cechą odróżniającą wina różowe od innych jest ich lekki charakter. Różowe trunki mają wyraźnie wyczuwalne aromaty czerwonych owoców np. truskawek, malin. Można w nich odnaleźć nuty kwiatowe, cytrusowe i ziołowe. Najwięcej win różowych powstaje we francuskiej Prowansji. Z kolei najwięcej tego rodzaju trunków konsumują Francuzi i Amerykanie.

Food pairing

Różowe wino to bardzo uniwersalny alkohol. Trunek dobrze komponuje się w zasadzie ze wszystkimi daniami. Pasuje do fast foodów, potraw z mięsa lub ryb, a także do wykwintnych sałatek oraz różnego rodzaju serów. Wino różowe można podać w duecie z grillowanym mięsem lub sączyć je samodzielnie.

Temperatura

Optymalna temperatura serwowania wina różowego wynosi 8-10 stopni Celsjusza. Przed podaniem, warto schłodzić butelkę z trunkiem w lodówce. Nie należy wrzucać do wina kostek lodu – rozwodnienie trunku, wpływa negatywnie na walory smakowe alkoholu.

Kieliszek

Różowe wino najlepiej podawać w kieliszkach dedykowanych do win białych. Średnica kieliszka powinna lekko zwężać się ku górze – tak, aby aromat wina koncentrował się tuż nad powierzchnią alkoholu. Dobrze, aby kieliszek wyposażony był w wysoką nóżkę, za którą można trzymać, aby nie ogrzewać dłonią czaszy naczynia.

Właściwości

Wino pite z umiarem, może korzystnie działać na organizm człowieka. Różowe wino jest źródłem zawartych w skórkach winogron przeciwutleniaczy. Obniżają one poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie obniżają ryzyko udarów i zawałów. Wino jest bogate w magnez i potas. Poprawia samopoczucie i przyspiesza procesy trawienne.

Przykładowe pozycje

La Galope Rose

Marques de Caceres Costanilla Rosado 2019

Garrone Rose 12%

Muros de Vinha Rose

Porto Portal Pink 19%

Mity i ciekawostki

Wokół wina różowego narosło wiele mitów i niesprawdzonych informacji, które nie mają potwierdzenia w rzeczywistości:

  • Obecne w winie siarczyny nie powodują kaca – a przynajmniej nie ma na to dowodów naukowych.
  • Wino z korkiem wcale nie musi być lepsze od wina z zakrętką.
  • Cena alkoholu nie zawsze idzie w parze z jakością.
  • Kształt butelki np. wklęsłe dno, nie ma nic wspólnego z jakością wina.
  • Podobnie jest z rocznikiem trunku – starsze nie zawsze znaczy lepsze.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O RÓŻOWYCH WINACH została wyłączona