
WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O RÓŻOWYCH WINACH
Wina różowe cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Stanowią modną alternatywę dla trunków czerwonych i białych. Jak wygląda proces powstawania wina różowego? Z jakich odmian produkuje się tego rodzaju alkohol? Jak serwować różowe wino? Na te i inne pytania, znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Produkcja
Różowe trunki powstają z popularnych odmian, takich jak Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Grenache, Syrah czy Tempranillo. Warto wiedzieć, iż za kolor czerwony odpowiada skórka winogron. W przypadku czerwonych ekspresji, winogrono poddawane jest fermentacji razem z nią – jest to tak zwany proces fermentacji miazgi. W odniesieniu do win białych, proces fermentacji odbywa się bez skórek – jest to wówczas fermentacja moszczu. Wina różowe powstają w efekcie krótkiej maceracji, czyli krótkiego kontaktu skórek winogron z sokiem. W momencie, gdy formuła ma odpowiednią barwę, sok wyciskany jest w prasach i przelewany do innych zbiorników, gdzie odbywa się dalsza fermentacja.
Bukiet aromatyczno-smakowy
Cechą odróżniającą wina różowe od innych jest ich lekki charakter. Różowe trunki mają wyraźnie wyczuwalne aromaty czerwonych owoców np. truskawek, malin. Można w nich odnaleźć nuty kwiatowe, cytrusowe i ziołowe. Najwięcej win różowych powstaje we francuskiej Prowansji. Z kolei najwięcej tego rodzaju trunków konsumują Francuzi i Amerykanie.
Food pairing
Różowe wino to bardzo uniwersalny alkohol. Trunek dobrze komponuje się w zasadzie ze wszystkimi daniami. Pasuje do fast foodów, potraw z mięsa lub ryb, a także do wykwintnych sałatek oraz różnego rodzaju serów. Wino różowe można podać w duecie z grillowanym mięsem lub sączyć je samodzielnie.
Temperatura
Optymalna temperatura serwowania wina różowego wynosi 8-10 stopni Celsjusza. Przed podaniem, warto schłodzić butelkę z trunkiem w lodówce. Nie należy wrzucać do wina kostek lodu – rozwodnienie trunku, wpływa negatywnie na walory smakowe alkoholu.
Kieliszek
Różowe wino najlepiej podawać w kieliszkach dedykowanych do win białych. Średnica kieliszka powinna lekko zwężać się ku górze – tak, aby aromat wina koncentrował się tuż nad powierzchnią alkoholu. Dobrze, aby kieliszek wyposażony był w wysoką nóżkę, za którą można trzymać, aby nie ogrzewać dłonią czaszy naczynia.
Właściwości
Wino pite z umiarem, może korzystnie działać na organizm człowieka. Różowe wino jest źródłem zawartych w skórkach winogron przeciwutleniaczy. Obniżają one poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie obniżają ryzyko udarów i zawałów. Wino jest bogate w magnez i potas. Poprawia samopoczucie i przyspiesza procesy trawienne.
Przykładowe pozycje
Marques de Caceres Costanilla Rosado 2019
Mity i ciekawostki
Wokół wina różowego narosło wiele mitów i niesprawdzonych informacji, które nie mają potwierdzenia w rzeczywistości:
- Obecne w winie siarczyny nie powodują kaca – a przynajmniej nie ma na to dowodów naukowych.
- Wino z korkiem wcale nie musi być lepsze od wina z zakrętką.
- Cena alkoholu nie zawsze idzie w parze z jakością.
- Kształt butelki np. wklęsłe dno, nie ma nic wspólnego z jakością wina.
- Podobnie jest z rocznikiem trunku – starsze nie zawsze znaczy lepsze.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

