
ZASADNICZE RÓŻNICE NIE DOTYCZĄ KOLORU. WINA CZERWONE I BIAŁE – ODWIECZNI KONKURENCI?
Różnice pomiędzy winem białym a czerwonym, nie sprowadzają się wyłącznie do aspektów wizualnych. To dwa zupełnie odmienne trunki, których specyficzne właściwości przyciągają koneserów, wymieniających na jednym oddechu wszystkie zalety ulubionego napitku. Które wino jest „zdrowsze”, a które lepiej łączy się z daniami poszczególnych kuchni świata? Czy cena trunku może być zdeterminowana pigmentacją alkoholu? Jakie są najpopularniejsze szczepy i czy wino białe rzeczywiście ma mniej kalorii?
Pigmentacja, czyli kilka słów o metodach produkcji wina
W znacznym uproszczeniu można powiedzieć, iż wino czerwone produkowane jest z odmian winogron o ciemnych skórkach. Oczywiście nie ma dwóch takich samych winorośli – kolor owocu różni się w zależności od szczepu i może mieć barwę od niebieskiej, poprzez purpurową, na niemal czarnej skończywszy. Wino białe zaś wytwarzane jest ze szczepów zarówno jasnych, jak i ciemnych.
Jak zostało już wskazane, kolor trunku nie zależy wyłącznie od samych winogron i ich barwy – drugim równie istotny, jeśli nie ważniejszym czynnikiem jest metoda produkcji alkoholu.
Zasadnicza różnica sprowadza się do długości maceracji, czyli kontaktu soku z winogron ze skórką owocu. W przypadku win czerwonych zmiażdżone owoce o ciemnej barwie fermentują w towarzystwie pestek i skórek. Destylat nasycany jest wyrazistym pigmentem. Wino białe zaś powstaje z fermentacji soku z winogron (również tych ciemnych), która zachodzi bez udziału nasion i skórek. Destylat nie ulega zabarwieniu.
Popularne szczepy i wspólne mianowniki
Wina czerwone produkowane są z różnych rodzajów szczepów, wśród których ogromną popularnością i uznaniem koneserów cieszą się – Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinot Noir, Malbec. Wśród win białych prym wiodą – Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigo. Szczepami, z których powstają wyśmienite wina – zarówno białe, jak i czerwone są: Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc.
Jak widać, to nie rodzaj winorośli ma wpływ na wybór bazowego szczepu pod produkcję trunku i jego finalny kolor, ale to, czy sok zaraz po tłoczeniu zostanie oddzielony od bogatej w pigment skórki owocu.
Bukiet aromatyczny w ogólnym zarysie
Tym, na co zwracają uwagę koneserzy wina, są różnice w bukiecie aromatycznym trunków białych i czerwonych. Mocno napigmentowany alkohol charakteryzuje się najczęściej aromatem owoców leśnych, poziomek, truskawek, śliwek czy fiołków. Biała ekspresja natomiast uwodzi aromatem owoców tropikalnych, kwiatów, cytrusów, ziół i miodu. Naturalnie jest to znacznie uproszczona specyfikacja, która w ogromnej mierze uzależniona jest od szczepu winnego oraz wykorzystanej technologii produkcji.
Wine pairing – zastosowanie kulinarne wina
Każdy miłośnik napojów alkoholowych z winogron zna podstawowe zasady wine pairingu, czyli łączenia trunku z potrawami. Wina czerwone – szczególnie wytrawne i półwytrawne, genialnie sprawdzają się jako dopełnienie dań mięsnych bazujących na wołowinie, baraninie, gęsinie, dziczyźnie czy wieprzowinie. Czerwony napitek to również dobry kompan dla wędlin, grzybów, makaronów w sosie pomidorowym oraz twardych serów. Czerwone słodkie wina to świetny wybór do czekoladowych deserów oraz piernika. Wina białe – pozbawione słodyczy, można serwować z potrawami kuchni azjatyckiej, a także z miękkimi serami. Nie trzeba być doświadczonym koneserem winogronowych trunków alkoholowych, aby wiedzieć, iż wino białe pasuje również do ryb, drobiu czy owoców morza.
Zdrowe wino – to takie, które konsumujesz w rozsądnych ilościach
Rozważając temat właściwości prozdrowotnych wina, należy skupić się na polifenolach, które oddziałują pozytywnie na pracę układu krwionośnego oraz ilość przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Eksperci podkreślają, że wina czerwone zawierają znacznie większą ilość wspomnianych polifenoli, a co się z tym wiąże – ich potencjalny wpływ na organizm jest korzystniejszy niż w przypadku win białych. Taniny i resweratrol, obecne w czerwonych trunkach przeciwdziałają chorobie Alzheimera, Parkinsona i cukrzycy. Co więcej – resweratrol przedłuża żywotność komórek i wspiera profilaktykę przeciwnowotworową. To, że w winie białym jest znacznie mniej wspomnianych dobroczynnych składników, nie wpływa negatywnie na jego walory smakowe i aromatyczne. Wszystko sprowadza się jednak do najważniejszego, kluczowego wniosku – niezależnie od tego, czy decydujesz się na wino czerwone czy białe, możesz je spożywać wyłącznie w ograniczonych ilościach. Żaden alkohol konsumowany w nadmiarze nie wpływa pozytywnie na organizm człowieka – pij odpowiedzialnie.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

