Degustacja

  • Degustacja,  Wino od podstaw

    AMARONE DELLA VALPOLICELLA

    Amarone to jedno z najlepszych win na świecie. Czerwony trunek pochodzi z północno-wschodniej części Włoch – z regionu Veneto, z jednej z najpopularniejszych apelacji na świecie – DOCG Amarone della Valpolicella. Jak powstaje wybitne wino dla koneserów? Jakie są rodzaje trunku i w jaki sposób degustować Amarone? Poznaj najważniejsze fakty o włoskim królu win! Lokalne odmiany Do produkcji Amarone wykorzystuje się trzy podstawowe odmiany lokalnych winogron – Corvina, Rondinella i Molinara. Owoce poddawane są specjalnemu procesowi suszenia, który nazywa się appassimento. Niektórzy winiarze dodatkowo wykorzystują inne lokalne odmiany winogron, które pozwalają uzyskać złożony charakter trunku. Appassimento Jedna z najważniejszych metod procesu produkcji Amarone, która wpływa na finalny smak i aromat…

    Możliwość komentowania AMARONE DELLA VALPOLICELLA została wyłączona
  • PÓŹNE ZBIORY
    Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    PÓŹNE ZBIORY

    Wina z późnych zbiorów są efektem cierpliwości, sztuki winiarskiej i harmonijnego współdziałania natury. Trunki “late harvest” opowiadają o późnych dniach jesieni. Winogrona są wówczas pełne słodyczy i złożoności. Co wyróżnia wina z późnych zbiorów? Jaka jest ich historia? Jakie są rodzaje trunków z winogron, które pozostają na krzewach winorośli dłużej? Jak późne zbiory? Trunki wyprodukowane z winogron zebranych po regularnym okresie zbiorów nazywane są winami z późnych zbiorów (“late harvest”, “spatlese”). Proces ten pozwala na wzbogacenie trunków w cukier i smak. Są to na ogół ekspresje o wyższej zawartości alkoholu i głębokim smaku. Wina z późnych zbiorów mogą być wytrawne lub słodkie, białe lub czerwone. Skąd pomysł na późne zbiory?…

    Możliwość komentowania PÓŹNE ZBIORY została wyłączona
  • Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    WINO Z POTENCJAŁEM STARZENIA. JAK WYBRAĆ?

    Wina z potencjałem starzenia cieszą się coraz większą popularnością. Niektóre trunki lepiej od innych nadają się do starzenia. Co sprawia, że na jedne wina korzystnie oddziałuje upływ czasu, a na inne nie? Czy prawdą jest, że wraz z upływem lat wino staje się prawdziwą perłą? Jak wybrać alkohol do dłuższego przechowywania? Co oznacza “potencjał starzenia”? Terminem “potencjał starzenia” określa się wina, które wykazują zdolność do ewolucji i rozwoju z biegiem czasu. Tym określeniem posługują się zarówno koneserzy, jak i sommelierzy czy dziennikarze winiarscy. Warto wspomnieć, iż rośnie grupa konsumentów, którzy kupują wino z zamysłem jego dłuższego przechowywania i sprawdzenia walorów smakowych trunku z upływem czasu. Ile może starzeć się wino?…

    Możliwość komentowania WINO Z POTENCJAŁEM STARZENIA. JAK WYBRAĆ? została wyłączona
  • BAROLO. UCZTA DLA ZMYSŁÓW
    Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    BAROLO. UCZTA DLA ZMYSŁÓW

    Barolo to prawdziwa kwintesencja umiejętności winiarskich i kunszt na najwyższym poziomie. Jedno z najlepszych czerwonych win na świecie, które zachwyca smakoszy oraz miłośników trunków z winorośli. Wino o doskonałym potencjale starzenia, które fascynuje i inspiruje kolekcjonerów. Skąd się wzięło Barolo? Jak powstaje i smakuje? Dla kogo jest to idealne wino? Włoskie Barolo Czerwone wino Barolo pochodzi z Piemontu we Włoszech. Piemont leży na północnym zachodzie Italii. Jest to teren o dużej różnorodności krajobrazu. To tam znajdują się urokliwe winnice, malownicze wzgórza, doliny i wąwozy. W sercu Piemontu uprawiana jest głównie odmiana Nebbiolo, która stanowi trzon Barolo. Sam klimat jest umiarkowany i łagodny, a gleby bogate w minerały. Wszystkie te czynniki,…

    Możliwość komentowania BAROLO. UCZTA DLA ZMYSŁÓW została wyłączona
  • WINO LODOWE NIE TYLKO NA ZIMĘ
    Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    WINO LODOWE NIE TYLKO NA ZIMĘ

    Eiswein to wino lodowe, którego ojczyzną są Niemcy, a konkretnie region Rheingau. Wino lodowe należy do grupy trunków “późnego zbioru”. Nazwa “wino lodowe” nawiązuje do kryształów lodu, które tworzą się na owocach. Gdzie powstało pierwsze Eiswein? Jak produkowany jest niezwykły trunek i jak go poprawnie degustować? Poznaj najważniejsze fakty dotyczące wina, które jak żadne inne kojarzy się z zimową porą roku! Pierwsze Eiswein Zgodnie z legendą pierwsze wino lodowe powstało w średniowiecznej winnicy Schloss Johannisberg, założonej przez benedyktynów. To właśnie w tym miejscu z winogron szczepu Riesling, które pokryła szlachetną pleśń Botrytis Cinerea wyprodukowano trunek określany mianem “wina lodowego”. Późny zbiór Na dziedzińcu zamku Johannisberg stoi kamienna figura jeźdźca z…

    Możliwość komentowania WINO LODOWE NIE TYLKO NA ZIMĘ została wyłączona
  • Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    BIKAVER. NAJPOPULARNIEJSZE WINO NA WĘGRZECH.

    Bikaver to najsłynniejszy, węgierski trunek. Wino produkowane jest z różnych odmian winogron. Podczas procesu winifikacji muszą być użyte minimum 4 odmiany z 13 dopuszczonych. Kupaż czerwonych szczepów daje bogatą paletę aromatyczno-smakową trunku. Bikaver doskonale smakuje solo i w towarzystwie jedzenia. Jaka jest historia trunku i jak wygląda proces produkcyjny Bikavera? Historia lubianego kupażu Egri Bikaver, czyli popularna Bycza Krew to trunek z bogatą historią. Kiedy Osmanowie najechali zamek w Egerze w 1552 roku, generał, którego zadaniem była ochrona włości wpadł na pomysł poczęstowania żołnierzy czerwonym winem. Trunek miał wzmocnić wojowników i dodać im odwagi. Podobno wino zadziałało i Węgrzy stali się niezwyciężonymi obrańcami swojego zamku. Ponieważ żołnierze osmańscy dostrzegli czerwień…

    Możliwość komentowania BIKAVER. NAJPOPULARNIEJSZE WINO NA WĘGRZECH. została wyłączona
  • Degustacja,  Szczepy

    POLSKI RIESLING

    W Polsce Riesling jest jedną z najpopularniejszych winorośli vitis vinifera. Odmiana doskonale przystosowała się do polskiego klimatu, a wina produkowane z białego szczepu odznaczają się wysoką jakością. Riesling ceniony jest za uniwersalny charakter – daje wina słodkie, wytrawne, a nawet musujące. W food pairingu stwarza szerokie spektrum możliwości. Wiadomości ogólne Riesling stanowi krzyżówkę Gouais Blanc, Traimnera oraz dzikiej winorośli. Odmiana zaliczana jest do szczepów powoli dojrzewających. Najlepsze warunki dla Rieslinga stanowią winnice zlokalizowane na kamienistych stokach ulokowanych wzdłuż dolin rzecznych. Riesling daje różnorodne wina. Cechami charakterystycznymi szczepu są wysoka kwasowość, cytrusowe aromaty oraz nuty mineralne. Wino Riesling Trunek z odmiany Riesling należy podawać lekko schłodzony. Optymalna temperatura wynosi około 8-10…

    Możliwość komentowania POLSKI RIESLING została wyłączona
  • Degustacja,  Wino od podstaw

    WINA MUSUJĄCE. KOMPENDIUM WIEDZY

    Zgodnie z zapisami na kartach historii, wino musujące powstało dzięki mnichowi, benedyktowi – Dom Perignon, który żył w latach 1639-1715. Dom Perignon opracował i wynalazł metodę drugiej fermentacji wina w butelkach. Jak powstało pierwsze wino musujące? Jakie są rodzaje trunków z bąbelkami? Jak degustować szampana, cavę czy prosecco? Historia pierwszego wina musującego Choć powszechnie wynalezienie wina musującego przypisuje się Dom Perignon, to tak naprawdę historia mogła wyglądać zgoła inaczej. Wino musujące wynaleziono w Londynie. Angielski uczony – Christopher Merret, w wykładzie, który wygłosił w 1662 roku w Royal Society przedstawił, dlaczego wino z bąbelkami rozsadza butelki. Jego teza zakładała, iż wykorzystanie solidniejszych butelek, z bardziej wytrzymałego szkła, pomoże okiełznać ciśnienie…

    Możliwość komentowania WINA MUSUJĄCE. KOMPENDIUM WIEDZY została wyłączona
  • Degustacja,  Wino od podstaw

    WINA RÓŻOWE. KOMPENDIUM WIEDZY

    Trunki różowe powstają głównie z czerwonych odmian winorośli. Wina o różowym zabarwieniu opisywane są jako “lekkie” i “orzeźwiające”. Są to ekspresje o mocno owocowym charakterze, na palecie których dominują nuty poziomki, truskawki czy maliny. Wina różowe na ogół nie są poddawane dojrzewaniu. Obecnie ten rodzaj trunków przeżywa swój renesans, przede wszystkim za sprawą nowoczesnych metod produkcji. Które wina różowe warte są uwagi? I jak przebiega proces winifikacji tych bardzo popularnych współcześnie ekspresji? Winifikacja wina różowego Wina różowe powstają przy wykorzystaniu dwóch różnych metod produkcji: Pierwsza technika zbliżona jest do produkcji wina czerwonego. Maceracja miazgi czerwonych owoców przebiega krótko. Pierwsza faza – odszypułkowanie, tłoczenie i siarkowanie, jest taka sama jak w…

    Możliwość komentowania WINA RÓŻOWE. KOMPENDIUM WIEDZY została wyłączona
  • Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    WINA Z WĘGIER I BUŁGARII

    Węgry i Bułgaria to miejsca, które powinien poznać każdy miłośnik wina. Te malownicze kraje mają bogatą historię i niepowtarzalną kulturę. Węgierskie winnice to prawdziwe perełki dla entuzjastów Chardonnay, Merlota i Cabernet Sauvignon. Z bułgarskim winem kojarzy się głównie Kadarka, która zupełnie niesłusznie uważana jest za trunek o wątpliwej jakości. Węgry Polskę i Węgry dzieli około 800 km. Trasę tę można pokonać samochodem, w około 8 godzin. Węgry słyną przede wszystkim z Tokaju. Ten biały, wykwintny trunek, ma wyraźnie korzenno-waniliowy aromat, który determinuje unikalna metoda produkcji. Kiście winogron wystawiane są bowiem na kontakt ze szlachetną pleśnią – “Botrytis cinerea”, w efekcie czego wino zyskuje unikalny smak. Węgierskie wina Na Węgrzech uprawia…

    Możliwość komentowania WINA Z WĘGIER I BUŁGARII została wyłączona