Degustacja
CZYM JEST WINO CHIANTI?
Chianti to wino produkowane przede wszystkim w Toskani. Jest to jeden z najbardziej znanych włoskich regionów winiarskich, który słynie nie tylko z pięknych krajobrazów. Słowo “Chianti” odnosi się do nazwy regionu winiarskiego oraz charakterystycznej butelki, w której sprzedawany jest trunek. Chianti Classico to jedno z najdoskonalszych włoskich win. Ekspresja ma urzekający rubinowy kolor i zapadający w pamięć aromat oraz smak. Poznaj króla Toskanii bliżej – przed Państwem – Chianti! Paleta aromatyczno-smakowa Wino Chianti uwodzi aromatem czerwonych owoców – wiśni, jagód i śliwek, a także niuansami ziołowymi (szałwią, anyżem, rozmarynem). Doświadczone podniebienie wyczuje również czarny pieprz. Chianti jest świeże, soczyste, dojrzałe, pikantne. To wino kompletne, które zadowoli podniebienie nawet bardziej wymagającego…
CO WARTO WIEDZIEĆ O “LAMPCE DO WINA”?
W języku polskim kieliszki do wina nazywa się potocznie “lampkami”. Skąd się wzięła taka nazwa i czy obowiązuje również w innych krajach? Jak wyglądają kieliszki do poszczególnych rodzajów trunków – co je łączy, a co dzieli? Jak poprawnie pić z lampki do wina? Lampka wina Popularny kieliszek do wina to szkło zaprojektowane specjalnie do serwowania tego rodzaju trunku. Wyróżnia się szeroką czaszą i wąską, wysoką nóżką. Jego pojemność waha się w przedziale od 120 do nawet 800 ml. Kieliszki do wina wykonane są najczęściej z bezbarwnego szkła, które umożliwia podziwianie intensywnego koloru trunku. Skąd się wzięła niebanalna nazwa? W Polsce bardzo często używa się następującego zwrotu, w kontekście spotkań towarzyskich…
JAKIE WINO DO….? FOOD PAIRING BEZ TAJEMNIC
Wino i jedzenie idą w parze do wieków. Wino dobrze dobrane do potrawy, potrafi całkowicie odmienić doznania smakowe i aromatyczne, płynące z degustacji. Niekiedy każdy z elementów – wino i potrawa, zyskują na wspólnym towarzystwie. Trunek z winorośli pobudza łaknienie, poprawia trawienie i sprawia, że danie może być odbierane jako pełniejsze, słodsze, kwaśniejsze, wykwintniejsze, niż jest w rzeczywistości. Zobacz jakie wino dobrać do kurczaka, jakie do makaronu, a jakie do krewetek! Poznaj podstawowe zasady food pairingu! Jakie wino do kurczaka? Do kurczaka z grilla wybierz biały, wytrawny trunek z odmiany Chardonnay. Takie wino doskonale zaakcentuje świeży i lekki charakter dania. Do kurczaka pieczonego możesz z kolei podać czerwony trunek np.…
JAK DOPASOWAĆ KIELISZKI DO WINA?
Dzięki umiejętnie dobranym kieliszkom, można w pełni cieszyć się smakiem i aromatem wina. Jakie szkło pasuje do trunku białego, czerwonego, a jakie do musującego? Czym kierować się, wybierając kieliszki do wina i jakie są ich wady oraz zalety? Poznaj najlepsze wybory doświadczonych sommelierów! Uniwersalne zasady Niezależnie od tego, czy mowa jest o kieliszkach do wina białego, czerwonego czy musującego, szkło do trunku z winorośli, powinno posiadać pewne uniwersalne cechy, takie jak: Idealny kieliszek do wina musi być wykonany z wysokiej jakości surowca – najlepiej bezbarwnego, które pozwala w pełni cieszyć oczy, kolorem trunku – w końcu wino to nie tylko doznania smakowe i aromatyczne, ale również wizualne. Dodatkowo kieliszek powinien…
WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O BEAUJOLAIS NOUVEAU
Trzeci czwartek listopada to bardzo ważne święto dla miłośników wina. Beaujolais Nouveau to doskonała okazja do spróbowania specyficznej odmiany wina. Skąd się wziął ten zwyczaj? Czym wyróżnia się trunek serwowany tego dnia? Jak go poprawnie degustować? Poznaj najważniejsze fakty o Beaujolais Nouveau! Święto Corocznie trzeci czwartek listopada to święto wszystkich entuzjastów trunków z winorośli. Beaujolais Nouveau to dzień obchodzony na całym świecie. Młode wino, pochodzące z francuskiego Beaujolais degustuje się właśnie w tym czasie – na kilka dni przed Adwentem. W 2023 roku Beaujolais Nouveau obchodzone jest 16 listopada, a w 2024 świętowane będzie dopiero 21 listopada. Młode wino można kupić w dobrze zaopatrzonym, specjalistycznym sklepie – stacjonarnym lub internetowym,…
TANNAT – ODMIANA WINOROŚLI O TANICZNYM CHARAKTERZE
Tannat narodził się w południowo-zachodniej Francji – w okolicach miasteczka Madiran. Pierwsze wzmianki o odmianie pochodzą z II połowy XVIII wieku. Tannat jest dominującą odmianą winorośli w apelacji Madiran AOC. W Urugwaju szczep Tannat nazywany jest Harriague. Co warto wiedzieć o odmianie? Jakie wina są z niej produkowane? Tannat i mikroutlenianie Trunki, które produkowane są z odmiany Tannat wyróżniają się przepiękną, intensywną i głęboką barwą, a także sporą kwasowością i dużą zawartością garbników. Są to wina dobrze zbudowane o wysokim potencjale starzenia. Młode wina tannat cieszą się uznaniem wśród szerokiego grona konsumentów. W Madiran – ojczyźnie Tannata, niejaki Patrick Ducournau rozpoczął w 1991 roku eksperymenty z mikroutlenianiem. Technika mikroutleniania polega…
WINO BEZALKOHOLOWE – CO WARTO WIEDZIEĆ O TYM TRUNKU?
Wino bezalkoholowe to produkt, który w ostatnim czasie ma coraz szersze grono zwolenników. Wynika to w dużej mierze z podejścia do produktów alkoholowych oraz zdrowia. Wiele osób zdaje sobie sprawę, z korzyści, które przynosi spożywanie napojów bezalkoholowych. Dodatkowo – wina bezalkoholowe mają coraz lepszą jakość. Smakują wyśmienicie, a do tego mają wiele zalet prozdrowotnych. Definicja Co ciekawe definicja wina bezalkoholowego, dopuszcza występowanie śladowych ilości alkoholu. Jednak trunek bezalkoholowy nie powinien zawierać go więcej niż 0,5%. Ważne jest, iż informacja na etykiecie produktu – 0,0% jednoznacznie wskazuje, iż w napoju nie ma nawet minimalnej ilości alkoholu. Jest to istotna informacja dla kobiet w ciąży, które są grupą społeczną, wykazującą najwyższe zainteresowanie…
SOLARIS – ODMIANA POPULARNA W POLSCE
Każdy, kto próbował win z Polski, musiał mieć do czynienia z jedną z najbardziej popularnych odmian w tym kraju – szczep Solaris bo o nim mowa cieszy się ogromną popularnością i uznaniem. Na czym polega fenomen tej odmiany? Jak smakują wina z niej wyprodukowane? Co wyróżnia Solaris na tle innych szczepów. Historia Choć powszechnie Solaris uważane jest za polską odmianę, to tak nie jest – pochodzi ona bowiem z Niemiec, a dokładnie z Instytutu Hodowli Winorośli we Freiburgu. Jest to hybryda, która posiada w swoim genomie geny Vitis amurensis, Vitis lincecumii, Vitis rupestris i Vitis vinifera. W 2001 roku została wpisana na listę odmian Vitis vinifera, czyli winorośli właściwej. Dla…
KIM JEST SOMMELIER?
Sommelier to osoba wyspecjalizowana w tematyce win i winifikacji. W praktyce Sommelier jest częścią serwisu restauracyjnego, barowego lub kawiarnianego. Posiada wiedzę, doświadczenie i niezbędne certyfikaty. Jest osobą, która pomaga, doradza i dopasowuje wina do indywidualnych upodobań, preferencji, potrzeb, okazji czy dania. Co należy do obowiązków Sommeliera? Jak nim zostać? Wymagane cechy i obowiązki Sommeliera Osoba pełniąca funkcję tudzież rolę Sommeliera powinna biegle posługiwać się językiem typowym dla świata win. Miejsca pochodzenia, odmiany, szczepy, producenci, metody winifikacji czy obowiązujące trendy i statystyki dotyczące np. sprzedaży win – nie mogą być obce Sommelierowi. Nie bez znaczenia jest również łatwość komunikacji, wysoka kultura osobista oraz podstawowa wiedza dotycząca miksologii, innych rodzajów alkoholi czy…
ZNAKOMITE REGIONY WINIARSKIE W POLSCE
Polska choć powszechnie nie jest utożsamiana z krajem, w którym produkuje się wina, w ostatnim czasie zdecydowanie rozwinęła swój potencjał. W Polsce funkcjonuje wiele świetnych winnic, w których powstają znakomitej jakości trunki. Historia przemysłu winiarskiego w Polsce może i nie jest imponująca, ale z pewnością zmienia się na przestrzeni dekad. Regiony winiarskie w Polsce Małopolski Przełom Wisły Najdalej wysunięty na wschód odcinek doliny Wisły, położony w środkowo-wschodniej części Polski, na pograniczu województw mazowieckiego i lubelskiego. Winiarską stolicą tego obszaru stanowi Janowiec. Aktualnie w regionie funkcjonuje około 30 winnic, które zajmują łącznie ponad 20 hektarów. Uprawiane są tak odmiany, takie jak Solaris, Seyval Blanc, Zweigelt, Regent czy Leon Millot. Małopolski W…