Degustacja
SZCZEPY STOSOWANE DO PRODUKCJI WŁOSKICH WIN
Włoskie winnice zlokalizowane są praktycznie na terenie całego kraju. Włochy należą do największych producentów trunków z winorośli. W Italii uprawia się ponad 600 odmian winorośli. Najbardziej popularne szczepy czerwone to Sangiovese czy Barbera, a białe – Moscato i Pinot Grigio. Niektóre odmiany uprawia się na terenie Włoch w niemal niezmienionej postaci od czasów starożytnych. Odmiany białe Moscato Jeden z najstarszych szczepów. Największa koncentracja tej odmiany znajduje się w okolicach miasta Asti. Winogrona odznaczają się długim cyklem życiowym, który trwa od wczesnej wiosny aż do jesieni. Owoce służą do produkcji win musujących Asti, oznaczonych symbolem DOCG. Pinot Grigio Inna nazwa Pinot Gris. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest ciemna barwa skórki owoców.…
NAJLEPSZE DRINKI Z WINEM
Choć powszechnie wino nie jest utożsamiane z miksologią i koktajlami, to bez problemu znajdziemy kilkanaście przepisów na przepyszne drinki, na bazie sfermentowanego soku z winogron. Koktajle z winem serwowane są pod każdą szerokością i długością geograficzną. Zobacz, jak łączyć wino z innymi rodzajami alkoholi i jakie wina najlepiej sprawdzą się podczas przygotowywania drinków! Wina do drinków Miksowanie wina z innymi składnikami, będzie o wiele prostsze, jeśli wybierzesz odpowiedni napitek z winorośli. Do barmańskich eksperymentów najlepiej nadają się wina młode, proste, które nie miały wcześniej kontaktu z dębem. Smak drewna przydaje trunkom zbyt cierpkich i gorzkich akcentów. Idealne wino do koktajlu powinno być owocowe lub dość neutralne: Koktajle z białym winem…
MNIEJ ZNANE REGIONY WINIARSKIE
Wino powstaje w różnych częściach świata. Niektóre regiony winiarskie rozpoznawalne są nawet przez laików, dopiero co zaczynających swoją przygodę ze światem trunków produkowanych z winorośli. Inne regiony są znacznie mniej znane, co nie wpływa negatywnie na jakość wytwarzanych tam win. Poznaj bliżej miejsca, w których powstają dobre wina. Cape Winelands Jest to region produkcji wina zlokalizowany w okolicach miasta Stellenbosch w Prowincji Przylądkowej Zachodniej w RPA. To najstarszy obszar uprawy winorośli w tym kraju. Pierwszą plantację założył Jan van Riebeeck. W 2007 roku region Cape Winelands został wpisany na listę rezerwatów biosfery UNESCO. Clare Valley Region zlokalizowany w Australii. Clara Valley to położona na północ od Adelaide. Pierwsi osadnicy pojawili…
NA CZYM POLEGA DEGUSTACJA WINA I JAK JĄ PRZEPROWADZIĆ?
Degustacja wina to swoisty rytuał, podczas którego oceniane są walory wizualne, aromatyczne i smakowe trunku. Organizując degustację, należy skupić się nie tylko na wyborze odpowiedniego alkoholu, ale również na otoczeniu – atmosferze, wyglądzie kieliszków czy rodzaju towarzyszących przekąsek. Degustacja to sztuka i prawdziwa uczta dla zmysłów, dlatego warto poznać zasady, jakie obowiązują podczas smakowania trunków z winorośli. Trzy etapy Klasycznie podczas degustacji wina ocenie podlega wygląd, smak oraz aromat trunku. Proces składa się zatem z trzech etapów, w trakcie których angażowane są poszczególne zmysły – wzrok, smak oraz zapach. Ważne jest otoczenie, w którym przeprowadzana jest degustacja oraz okoliczności, które jej towarzyszą. Miejsce Wino można degustować niemal wszędzie – we…
TOURIGA NACIONAL – CO WARTO WIEDZIEĆ O ODMIANIE Z PORTUGALII?
Touriga Nacional to jedna z najbardziej szlachetnych odmian pochodzących z Portugalii. Wywodzący się z Dao szczep o malutkich owocach, cieszy się ogromnym uznaniem i popularnością. Jest to czerwona odmiana winorośli, z której wytwarzanych jest wiele portugalskich win – w tym również win Porto. Co warto wiedzieć o Touriga Nacional? Które wina z tej odmiany, to obowiązkowe pozycje do degustacji? Czym wyróżnia się portugalski szczep? Historia odmiany Początki odmiany Touriga Nacional datuje się na wiek XIII. To właśnie w regionie Dao, zaczyna się historia tej niezwykłej odmiany winorośli. Jest to jeden z najstarszych i najlepszych regionów winiarskich, w którym powstają wybitne czerwone wina. Według podań szczep ten uprawiano jeszcze przed naszą…
JAKIE WINO DO DESERU?
Dopasowywanie wina do jedzenia to nie lada sztuka. Powszechnie dostępna wiedza mówiąca, iż wino czerwone i wytrawne pasuje do mięs, a białe do ryb i owoców morza, okazuje się niewystarczająca, jeśli temat zostanie rozszerzony o desery. Dobór wina do deseru stanowi ogromne wyzwanie, ponieważ większość porad czy wskazówek skupia się na sztuce i kulturze łączenia trunków z daniami głównymi, ewentualnie z przystawkami. O tym, jakie wino dobrać do deseru, mówi nie wielu. Czy słodki deser należy połączyć ze słodkim winem? Które wino jest idealne do sufletu czekoladowego, a jaki trunek pasuje do lodów? Sprawdź! Dwie szkoły i każda inna Specjaliści i znawcy tematu, dzielą się na dwie grupy: Podstawowe zasady…
JAK PRODUKOWANE SĄ SŁODKIE WINA?
Słodkie wina cieszą się tak samo dużą popularnością, jak trunki wytrawne. Świetnie sprawdzają się jako dopełnienie deserów czy w przypadku musujących odmian – jako towarzysz dobrej zabawy. To bardzo wdzięczny alkohol, który smakuje równie wyśmienicie degustowany samodzielnie, jak i w duecie z jedzeniem. Poznaj sposoby wytwarzania słodkich trunków oraz najlepsze wina z tej kategorii. Czym jest słodkie wino? Słodki trunek to wino, które w procesie produkcji zachowało wysoki poziom cukru resztkowego. Każdy alkohol, który produkowany jest z winogron, zawiera naturalne cukry, a wybrane przez winiarza metody produkcji, determinują, ile cukru resztkowego będzie miał finalny produkt, czyli jak słodkie będzie wino. Cukier w winie powstaje z samych owoców – sacharozy, fruktozy…
REWOLUCYJNE TRUNKI Z MADERY!
Madera – wyspa położona na Oceanie Atlantyckim. Urokliwa i piękna. Z bogatą historią, która intryguje i zachwyca. Miejsce to przyciąga turystów i podróżników. Madera bywa również nazywana Wyspą Wiecznej Wiosny. Panuje tam łagodny klimat, a temperatura powietrza w dzień utrzymuje się w granicach 23 stopni Celsjusza. W nocy spada do około 17 stopni Celsjusza. Mały obszar liczący zaledwie 800 km2, zaskakuje różnorodnością trunków, które tam powstają! Krajobraz Madery Wyspa Wiecznej Wiosny powstała na skutek wybuchów wulkanicznych. Aspekt ten zdeterminował dwie rzeczy: urozmaicony, górzysty krajobraz oraz wyjątkowo żyzne gleby. Madera słynie z pięknych widoków oraz bujnej przyrody. Na Maderze powstaje wino, które zaskakuje nawet najbardziej doświadczonych winomaniaków! Od samego początku… Bezludna…
CARNUNTUM – CO WARTO WIEDZIEĆ O REGIONIE WINIARSKIM SPOD WIEDNIA?
Carnuntum to mały region winiarski, spod Wiednia. To właśnie tam powstają prawdziwe perły austriackiego winiarstwa. 30 kilometrów od centrum WIednia produkuje się najlepsze Zweigelty i Blaufrankische. Co warto wiedzieć o Carnuntum? Co wyróżnia ten region? Jakie wina produkowane są na pod wiedeńskim obszarze? Poznaj krótką historię austriackiego winiarstwa. Winiarstwo w Austrii Niewątpliwie austriackie winiarstwo przeżywa aktualnie swój renesans. Zarówno wina białe, jak i czerwone cieszą się ogromną popularnością. Mały region – Carnuntum, który leży w pół drogi pomiędzy Wiedniem a Bratysławą, wiedzie prym w produkcji wyśmienitych trunków z winorośli. Na 906 hektarach uprawia się większość czerwonych odmian, takich jak Zweigelt czy Blaufrankisch. W Carnuntum rosną również odmiany Chardonnay i Gruner…
CZY NA TENERYFIE MOŻNA SIĘ NAPIĆ DOBREGO WINA?
Teneryfa to bardzo popularna kanaryjska wyspa, która jest turystycznym celem ludzi z całego świata. Jest to obszar niezwykle zróżnicowany zarówno pod względem wysokości, jak i klimatu. Zielona i wilgotna północ kontrastuje do suchego i surowego południa. Pomiędzy tymi dwoma stronami znajduje się liczący 3718 m n. p. m. wulkan Teide. A jakie są wina z Teneryfy? Czym się one wyróżniają i czy są w stanie zadowolić nawet bardziej wymagające podniebienie? Teneryfskie wina Urokliwa wyspa słynie z lekkich, młodych i świeżych trunków wytrawnych i półwytrawnych. Bardzo popularnym produktem w tym regionie jest wino „afrutado” – tak właśnie określa się trunek półwytrawny. Na wina wytrawne mówi się „seco”. Wina, które powstają na…