Kuchnia
NAJLEPSZE FRIZZANTE NA LATO
Wino frizzante to lekki trunek wytwarzany metodą Charmata lub przez nasycenie CO2. Wyróżnia się bąbelkami, które przyjemnie musują na podniebieniu. Frizzante to wino z mniejszą zawartością alkoholu, które świetnie sprawdza się w upalne dni. Jakie są rodzaje frizzante? Jak wygląda proces produkcyjny trunku? Które frizzante będzie idealne na lato? Charakterystyka trunku Frizzante powstaje metodą Charmata, która wykorzystywana jest również przy produkcji popularnego Prosecco. Druga fermentacja odbywa się w tym przypadku w stalowych tankach. Podczas drugiej fermentacji wytwarza się dwutlenek węgla, który rozpuszcza się w formule, tworząc bąbelki. Frizzante to ekspresja z mniejszym ciśnieniem, oscylującym w okolicach 1-2,5 bara. Rodzaje wina Szczepy stosowane do wytwarzania frizzante to najczęściej gatunki aromatyczne takie…
CZY WKLĘSŁE DNO BUTELKI WINA MA ZNACZENIE?
Niektóre butelki wina mają charakterystyczne wgłębienie w dnie. Czy taka forma butelki ma znaczenie? Do czego służy wklęsłe dno? Jaka jest funkcjonalność takiego opakowania i co warto wiedzieć o butelce z puntem? Ręczna produkcja butelek Dawniej butelki do wina produkowane były ręcznie. Dmuchacze szkła, którzy zajmowali się między innymi formowaniem butelek, tworzyli wgłębienie w dnie, ponieważ w ten sposób łatwiej było im utrzymać butelkę podczas całego procesu, a dodatkowo była ona bardziej stabilna niż trudne w produkcji naczynie o idealnie płaskiej podstawie. Wgłębienie, wklęśnięcie czy pontil? Tradycyjnie wgłębienie w dnie butelki nazywa się klasycznie “wklęśnięciem”, lecz forma ta ma również inne – bardziej profesjonalne określenia. Wgłębienie określa się terminem “punt”…
JAK ŁĄCZYĆ SERY I WINO?
Ser do wina to jeden z najpopularniejszych i klasycznych dodatków do trunku z winorośli. Deska serów towarzyszy niejednokrotnie degustacjom i stanowi uzupełnienie winnych smaków. O czym pamiętać, łącząc wino i ser? Jaki rodzaj przekąski wybrać? Poznaj odpowiedzi na pytania dotyczące wine pairingu! Podstawowe zasady Organizując winną degustację i dobierając sery do wina, warto pamiętać o kilku fundamentalnych zasadach: Tak, to robią profesjonaliści Wytrawni koneserzy wina, wiedzą dokładnie jak łączyć trunek z przystawką, taką jak ser. Bardziej doświadczeni degustatorzy łączą ser i wino na zasadzie kontrastu – lekki ser parują z intensywnym w smaku alkoholem. To bardzo trudna sztuka i wymaga pewnego rodzaju znajomości specyfiki określonych szczepów winorośli. Ser Idealną przystawką…
JAKIE WINO DO….? FOOD PAIRING BEZ TAJEMNIC
Wino i jedzenie idą w parze do wieków. Wino dobrze dobrane do potrawy, potrafi całkowicie odmienić doznania smakowe i aromatyczne, płynące z degustacji. Niekiedy każdy z elementów – wino i potrawa, zyskują na wspólnym towarzystwie. Trunek z winorośli pobudza łaknienie, poprawia trawienie i sprawia, że danie może być odbierane jako pełniejsze, słodsze, kwaśniejsze, wykwintniejsze, niż jest w rzeczywistości. Zobacz jakie wino dobrać do kurczaka, jakie do makaronu, a jakie do krewetek! Poznaj podstawowe zasady food pairingu! Jakie wino do kurczaka? Do kurczaka z grilla wybierz biały, wytrawny trunek z odmiany Chardonnay. Takie wino doskonale zaakcentuje świeży i lekki charakter dania. Do kurczaka pieczonego możesz z kolei podać czerwony trunek np.…
SOLARIS – ODMIANA POPULARNA W POLSCE
Każdy, kto próbował win z Polski, musiał mieć do czynienia z jedną z najbardziej popularnych odmian w tym kraju – szczep Solaris bo o nim mowa cieszy się ogromną popularnością i uznaniem. Na czym polega fenomen tej odmiany? Jak smakują wina z niej wyprodukowane? Co wyróżnia Solaris na tle innych szczepów. Historia Choć powszechnie Solaris uważane jest za polską odmianę, to tak nie jest – pochodzi ona bowiem z Niemiec, a dokładnie z Instytutu Hodowli Winorośli we Freiburgu. Jest to hybryda, która posiada w swoim genomie geny Vitis amurensis, Vitis lincecumii, Vitis rupestris i Vitis vinifera. W 2001 roku została wpisana na listę odmian Vitis vinifera, czyli winorośli właściwej. Dla…
NAJLEPSZE DRINKI Z WINEM
Choć powszechnie wino nie jest utożsamiane z miksologią i koktajlami, to bez problemu znajdziemy kilkanaście przepisów na przepyszne drinki, na bazie sfermentowanego soku z winogron. Koktajle z winem serwowane są pod każdą szerokością i długością geograficzną. Zobacz, jak łączyć wino z innymi rodzajami alkoholi i jakie wina najlepiej sprawdzą się podczas przygotowywania drinków! Wina do drinków Miksowanie wina z innymi składnikami, będzie o wiele prostsze, jeśli wybierzesz odpowiedni napitek z winorośli. Do barmańskich eksperymentów najlepiej nadają się wina młode, proste, które nie miały wcześniej kontaktu z dębem. Smak drewna przydaje trunkom zbyt cierpkich i gorzkich akcentów. Idealne wino do koktajlu powinno być owocowe lub dość neutralne: Koktajle z białym winem…
WSZYSTKO, CO WARTO WIEDZIEĆ O WINACH RZEMIEŚLNICZYCH
Wina rzemieślnicze cieszą się rosnącą popularnością. Trunki te wyróżniają się wysokimi walorami smakowymi, bogatą historią oraz rozsądnym podejściem do procesu produkcji. Są to wina wytwarzane przez małe winiarnie, które dbają o każdy etap produkcji trunku. Winiarze bardzo często eksperymentują z różnymi odmianami winogron i technikami produkcji, co wpływa na unikalny smak wina. Jak produkowane są wina rzemieślnicze i jak wybrać odpowiedni dla siebie produkt? Czy wina rzemieślnicze są ekologiczne? Proces produkcji Każdy etap produkcji wina rzemieślniczego przebiega w przemyślany i odpowiedzialny sposób: → Winogrona są starannie dobierane. Winiarze korzystają z lokalnych odmian, które determinują unikalne walory aromatyczne i smakowe trunku. → Zbiór winogron odbywa się ręcznie. Jakość owoców zostaje zachowana.…
JAKIE WINO DO DESERU?
Dopasowywanie wina do jedzenia to nie lada sztuka. Powszechnie dostępna wiedza mówiąca, iż wino czerwone i wytrawne pasuje do mięs, a białe do ryb i owoców morza, okazuje się niewystarczająca, jeśli temat zostanie rozszerzony o desery. Dobór wina do deseru stanowi ogromne wyzwanie, ponieważ większość porad czy wskazówek skupia się na sztuce i kulturze łączenia trunków z daniami głównymi, ewentualnie z przystawkami. O tym, jakie wino dobrać do deseru, mówi nie wielu. Czy słodki deser należy połączyć ze słodkim winem? Które wino jest idealne do sufletu czekoladowego, a jaki trunek pasuje do lodów? Sprawdź! Dwie szkoły i każda inna Specjaliści i znawcy tematu, dzielą się na dwie grupy: Podstawowe zasady…
JAK PRODUKOWANE SĄ SŁODKIE WINA?
Słodkie wina cieszą się tak samo dużą popularnością, jak trunki wytrawne. Świetnie sprawdzają się jako dopełnienie deserów czy w przypadku musujących odmian – jako towarzysz dobrej zabawy. To bardzo wdzięczny alkohol, który smakuje równie wyśmienicie degustowany samodzielnie, jak i w duecie z jedzeniem. Poznaj sposoby wytwarzania słodkich trunków oraz najlepsze wina z tej kategorii. Czym jest słodkie wino? Słodki trunek to wino, które w procesie produkcji zachowało wysoki poziom cukru resztkowego. Każdy alkohol, który produkowany jest z winogron, zawiera naturalne cukry, a wybrane przez winiarza metody produkcji, determinują, ile cukru resztkowego będzie miał finalny produkt, czyli jak słodkie będzie wino. Cukier w winie powstaje z samych owoców – sacharozy, fruktozy…
GRZANE WINO. JAK DEGUSTOWAĆ POPULARNEGO GRZAŃCA?
Grzaniec to ulubiony trunek wielu Polaków. Rozgrzewający napitek sprawdza się szczególnie jesienią i zimą. Sposobów na przygotowanie grzanego wina jest wiele – od klasycznych, po bardziej rozbudowane, obejmujące dodatki, takie jak owoce, zioła, przyprawy czy inne rodzaje alkoholu. Poznaj bogatą historię grzańca i zobacz, jak go przyrządzić, aby smakował wyśmienicie. Z jakiego wina zrobić napój i w czym podać popularnego drinka? Historia grzanego wina Tym smakowitym trunkiem raczyli się już mieszkańcy starożytnego Rzymu. Podgrzane wino podawane było wówczas w kamionkowych, specjalnych naczyniach, które przez długi czas utrzymywały odpowiednią temperaturę napitku. Ówcześnie serwowano grzańca z miodem, przyprawami korzennymi, a niekiedy z olejkiem różanym. Grzane wino wspaniale działało na organizm – dodawało…