Kuchnia
WINO I PRZEKĄSKI. CO PASUJE DO WINA BIAŁEGO, A CO DO CZERWONEGO?
Wino to idealny towarzysz różnego rodzaju dań i przekąsek. Potencjał foodpairingowy to jedna z największych zalet trunku. Z odpowiednim jedzeniem, wino tworzy przyjemną synergiczną całość, która rozpieszcza wszystkie zmysły. Napitek z winorośli może podkreślić walory smakowe dania lub dopełnić je. Wino można potraktować również jako głównego bohatera, któremu towarzyszą postacie drugoplanowe – przekąski i przegryzki. Jaki ser pasuje do wina? Czym kierować się dobierając przekąski do alkoholu? Co należy wziąć pod uwagę, dopasowując wino do przekąski? Istnienie kilka zasad, którymi dobrze jest kierować się, dobierając trunek do jedzenia: Białe wino lubi inne towarzystwo niż czerwone wino. Oczywiście kolor wina, to nie jedyne kryterium – równie ważny jest smak trunku i…
DLACZEGO WARTO ZNAĆ WINA Z PORTUGALII?
Portugalia to kraj, w którym historia winiarstwa sięga prawie dwóch tysięcy lat przed Chrystusem. Do rozwoju tej dziedziny przyczynili się zarówno Fenicjanie, jak i Grecy czy Rzymianie oraz Iberyjczycy. Mieszkańcy Portugalii udoskonalili wino, a produkt ten stał się częścią historii kraju. Aktualnie jest to region, będący jednym z największych producentów trunków z winogron. Portugalia słynie z różnorodnych szczepów. Wina portugalskie doceniane są na całym świecie. Portugalia Państwo położone w zachodniej części kontynentu Europejskiego – na południowym zachodzie Półwyspu Iberyjskiego. Na północy kraju przeważa teren górzysty i wyżynny, a na południu dominuje krajobraz nizinno-wyżynny. Portugalia położona jest w strefie klimatu śródziemnomorskiego oceanicznego. Regiony winiarskie Do najważniejszych regionów winiarskich w Portugalii zaliczyć…
CZY WINO MOŻNA ZROBIĆ SAMODZIELNIE W DOMU?
Sztuka winiarstwa cieszy się coraz większą popularnością. To już nie tylko winiarstwo profesjonalne, ale i hobbystyczne. Współcześnie powraca moda na tworzenie własnych win – przygotowanych we własnej kuchni czy w piwniczce. Samodzielnie można stworzyć wino mocne, słabe, słodkie, wytrawne – wybór zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji i upodobań. Zrobienie dobrego trunku wymaga jednak pewnej wiedzy oraz umiejętności. Jest to proces pracochłonny – wino własnej produkcji, to nie tylko napitki z winogron, ale również z jeżyn, dzikiej róży, jabłek czy gruszek. Po pierwsze – owoce Do przygotowania wina należy wybierać owoce, które są zdrowe i dojrzałe. Owoce nie mogą być uszkodzone, spleśniałe czy przejrzałe. Pierwszym etapem produkcji domowego wina jest…
KTÓRE WINO DO MAKARONU, A KTÓRE DO SUSHI? CZY WINE PAIRING MA RACJONALNE UZASADNIENIE?
Łączenie wina z potrawami to niemal sztuka, którą docenią wyłącznie doświadczeni koneserzy i miłośnicy dobrej kuchni. Czy każde wino pasuje do spaghetti? Czy do sushi można podać czerwony trunek? Podstawowe zasady wskazujące na konieczność zestawiania win o czerwonym zabarwieniu z czerwonym mięsem, a białych napitków z rybami i owocami morza znają wszyscy. Sprawa komplikuje się, im głębiej zanurzamy się w meandry kuchni z różnych regionów świata i złożoności palet aromatyczno-smakowych poszczególnych destylatów. Do spaghetti bolognese Prawdziwy symbol kuchni włoskiej – cienki, długi makaron z aromatycznym sosem na bazie mięsa i ziół. Dopełnieniem takiego dania może być wyłącznie wino owocowe i lekkie – jeśli chodzi o kolor, to strzałem w dziesiątkę…
ZASADNICZE RÓŻNICE NIE DOTYCZĄ KOLORU. WINA CZERWONE I BIAŁE – ODWIECZNI KONKURENCI?
Różnice pomiędzy winem białym a czerwonym, nie sprowadzają się wyłącznie do aspektów wizualnych. To dwa zupełnie odmienne trunki, których specyficzne właściwości przyciągają koneserów, wymieniających na jednym oddechu wszystkie zalety ulubionego napitku. Które wino jest „zdrowsze”, a które lepiej łączy się z daniami poszczególnych kuchni świata? Czy cena trunku może być zdeterminowana pigmentacją alkoholu? Jakie są najpopularniejsze szczepy i czy wino białe rzeczywiście ma mniej kalorii? Pigmentacja, czyli kilka słów o metodach produkcji wina W znacznym uproszczeniu można powiedzieć, iż wino czerwone produkowane jest z odmian winogron o ciemnych skórkach. Oczywiście nie ma dwóch takich samych winorośli – kolor owocu różni się w zależności od szczepu i może mieć barwę od…
WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O PROSECCO
Prosecco to trunek, który cieszy się ogromną popularnością. Ze świecą szukać tego, kto nie próbował Spumante. Alkohol ten ma wielu fanów zarówno wśród doświadczonych koneserów, jak i amatorów. Fenomenalne prosecco pojawia się na wszystkich imprezach, w modnych klubach i barach, a także na spotkaniach w domowych zaciszu. Najbardziej rozchwytywane wino na świecie odmieniane jest przez wszystkie przypadki i nie jest to przypadek – jego orzeźwiający i lekki charakter uwodzi o każdej porze roku! Prosecco – jaki to trunek? Wino musujące produkowane metodą Charmata zwaną również metodą Martinottiego. Trunek wywodzi się z aromatycznego szczepu winogron Glera. Druga fermentacja wina przebiega w szczelnie zamkniętych, stalowych zbiornikach. Prosecco wyróżnia się świeżym, aromatycznym, owocowym…
BIAŁE SŁODKIE WINA DLA NAJWIĘKSZYCH SMAKOSZY
Klasyczne, białe, słodkie wina wspaniale komponują się z deserami. Miłośnicy tego rodzaju trunków zachwycają się również duetami łączącymi słodki alkohol z daniami mięsnymi. Z czym podawać białe wino? Jak powstaje ten rodzaj trunku i jaki produkt wybrać dla prawdziwego konesera? Sprawdź, ile kalorii ma słodkie wino i czy można przygotować na jego bazie aromatyczną zupę! Sposób produkcji białego wina Do wytworzenia białego wina wykorzystuje się zarówno czerwone, jak i białe winogrona. Finalny kolor trunku nie zależy wyłącznie od barwy owoców – ma na niego wpływ również proces maceracji, czyli innymi słowy, namaczanie w moszczu winnym skórek gronowych, które zawierają barwniki. Najczęściej proces produkcji białego wina polega na fermentacji czystego soku…
FRIZZANTE – PÓŁMUSUJĄCE, DELIKATNE WINO
Frizzante zalicza się do kategorii win musujących, lecz częściej określa się je mianem „wino półmusujące”. To doskonała alternatywa dla mocno musujących trunków. Łagodny smak, delikatny aromat – to cechy charakterystyczne klasycznego Frizzante. Alkohol ten może być wytwarzany w niemal każdym zakątku świata. Najczęściej pozyskuje się go z białych szczepów winorośli. Jest to wino rześkie – idealne na upalne, letnie dni. Prosseco Frizzante Jeden z najbardziej znanych trunków, produkowany ze szczepu winorośli Glera. Ta biała odmiana pochodzi z regionu Veneto, znajdującego się na północnym-wschodzie Włoch. Glera wyróżnia się następującymi elementami: Moscato Kolejna odmiana winorośli, którą wykorzystuje się do wytwarzania Frizzante. Ma bardzo wyczuwalny aromat brzoskwiń i gałki muszkatołowej. Największe uprawy Moscato…
PRZEPISY NA DRINKI Z WINEM MUSUJĄCYM
Wino musujące to bardzo uniwersalny trunek, który można serwować na różne okazje. Prosecco czy cava podkreślają wzniosły i elegancki charakter każdej imprezy. Smak wina musującego dobrze łączy się z różnymi potrawami. To również genialna baza ulubionych koktajli i drinków. Poznaj najpopularniejsze i najsmaczniejsze przepisy na drinki z winem musującym, którymi możesz zaskoczyć swoich gości. Prawie Mojito Składniki: Limonkę ugnieć za pomocą muddlera z miętą i syropem klonowym. Dodaj do tego lód – kruszony lub w kostkach, a także odmierzoną porcję rumu. Całość dopełnij winem musującym. Podawaj mocno schłodzony! Szampan z owocami Składniki: Francuski szampan to zupełnie inna kategoria trunku. Podawaj go w wysokim kieliszku z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców…
CZY WINO MOŻE BYĆ EKOLOGICZNE?
W ostatnim czasie ogromną popularnością cieszą się wina z etykietą, na której dostrzec można napis „wegańskie”, „bez siarczanów” czy „ekologiczne”. Dlaczego tak jest i co właściwie kryje się pod pojęciem „wino ekologiczne”? Na początku warto zaznaczyć, że termin ten jest bardzo obszerny i elastyczny. Trunek ekologiczny wskazywać może, że wino zostało wytworzone z owoców pochodzących ze zrównoważonych upraw lub jest napitkiem organicznym bądź biodynamicznym czy naturalnym, czyli bez siarczanów. Wino organiczne Trunki organiczne wytwarzane są z owoców, uprawianych na parcelach, w których nie wykorzystuje się chemicznych nawozów czy środków ochrony roślin lub wykorzystuje się je w bardzo niewielkim zakresie. Co ciekawe – przepisy Unii Europejskiej określają normy dotyczące produkcji win.…