Szczepy

  • PÓŹNE ZBIORY
    Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    PÓŹNE ZBIORY

    Wina z późnych zbiorów są efektem cierpliwości, sztuki winiarskiej i harmonijnego współdziałania natury. Trunki “late harvest” opowiadają o późnych dniach jesieni. Winogrona są wówczas pełne słodyczy i złożoności. Co wyróżnia wina z późnych zbiorów? Jaka jest ich historia? Jakie są rodzaje trunków z winogron, które pozostają na krzewach winorośli dłużej? Jak późne zbiory? Trunki wyprodukowane z winogron zebranych po regularnym okresie zbiorów nazywane są winami z późnych zbiorów (“late harvest”, “spatlese”). Proces ten pozwala na wzbogacenie trunków w cukier i smak. Są to na ogół ekspresje o wyższej zawartości alkoholu i głębokim smaku. Wina z późnych zbiorów mogą być wytrawne lub słodkie, białe lub czerwone. Skąd pomysł na późne zbiory?…

    Możliwość komentowania PÓŹNE ZBIORY została wyłączona
  • Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    WINO Z POTENCJAŁEM STARZENIA. JAK WYBRAĆ?

    Wina z potencjałem starzenia cieszą się coraz większą popularnością. Niektóre trunki lepiej od innych nadają się do starzenia. Co sprawia, że na jedne wina korzystnie oddziałuje upływ czasu, a na inne nie? Czy prawdą jest, że wraz z upływem lat wino staje się prawdziwą perłą? Jak wybrać alkohol do dłuższego przechowywania? Co oznacza “potencjał starzenia”? Terminem “potencjał starzenia” określa się wina, które wykazują zdolność do ewolucji i rozwoju z biegiem czasu. Tym określeniem posługują się zarówno koneserzy, jak i sommelierzy czy dziennikarze winiarscy. Warto wspomnieć, iż rośnie grupa konsumentów, którzy kupują wino z zamysłem jego dłuższego przechowywania i sprawdzenia walorów smakowych trunku z upływem czasu. Ile może starzeć się wino?…

    Możliwość komentowania WINO Z POTENCJAŁEM STARZENIA. JAK WYBRAĆ? została wyłączona
  • BAROLO. UCZTA DLA ZMYSŁÓW
    Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    BAROLO. UCZTA DLA ZMYSŁÓW

    Barolo to prawdziwa kwintesencja umiejętności winiarskich i kunszt na najwyższym poziomie. Jedno z najlepszych czerwonych win na świecie, które zachwyca smakoszy oraz miłośników trunków z winorośli. Wino o doskonałym potencjale starzenia, które fascynuje i inspiruje kolekcjonerów. Skąd się wzięło Barolo? Jak powstaje i smakuje? Dla kogo jest to idealne wino? Włoskie Barolo Czerwone wino Barolo pochodzi z Piemontu we Włoszech. Piemont leży na północnym zachodzie Italii. Jest to teren o dużej różnorodności krajobrazu. To tam znajdują się urokliwe winnice, malownicze wzgórza, doliny i wąwozy. W sercu Piemontu uprawiana jest głównie odmiana Nebbiolo, która stanowi trzon Barolo. Sam klimat jest umiarkowany i łagodny, a gleby bogate w minerały. Wszystkie te czynniki,…

    Możliwość komentowania BAROLO. UCZTA DLA ZMYSŁÓW została wyłączona
  • SZCZEPY, Z KTÓRYCH POWSTAJĄ DOSKONAŁE WINA
    Szczepy

    SZCZEPY, Z KTÓRYCH POWSTAJĄ DOSKONAŁE WINA cz.II

    Jak świat długi i szeroki, tak wiele odmian winorośl spotkać można w różnych regionach winiarskich. Różnią się one kolorem, wielkością – liści i owoców, zdolnościami adaptacyjnymi oraz wieloma innymi czynnikami. Z których szczepów powstają najlepsze wina? Jakie odmiany są bardziej odporne, a które dają wina o wyraźnie kwiatowych nutach? Poznaj bliżej najważniejsze winorośla, z których produkowane są doskonałe wina. Malbec Czerwona odmiana pochodząca najprawdopodobniej z francuskiego Południowego Zachodu. Daje wina o przyjemnym aromacie ciemnych owoców i fiołków. Malbec jest częstym składnikiem bordoskich blendów. Malbecki z Doliny Loary są delikatne i owocowe. Argentyński Malbec ma głębszą barwę i intensywniejszy aromat. Szczep znany jest z tego, że dobrze znosi chłodniejszy klimat. Wino…

    Możliwość komentowania SZCZEPY, Z KTÓRYCH POWSTAJĄ DOSKONAŁE WINA cz.II została wyłączona
  • Szczepy,  Wino od podstaw

    WINO FRIZZANTE – CHARAKTERYSTYKA TRUNKU

    Wino frizzante, to musujący trunek, produkowany metodą Charmata lub przez nasycenie CO2. Ekspresja wyróżnia się przyjemnymi bąbelkami, lekkim i orzeźwiającym charakterem oraz mniejszą zawartością alkoholu. Doskonale smakuje szczególnie podczas upalnych dni. Jak degustować frizzante? Jakie są rodzaje musującego wina? Dlaczego jest to ciekawa alternatywa dla innych trunków z bąbelkami? Charakterystyka frizzante Wino frizzante ma obniżone ciśnienie w butelce. Aby lepiej zrozumieć ten fakt, wystarczy wspomnieć, iż prosecco spumante ma co najmniej 3,5 Bara, a frizzante nie przekracza 3 Barów. Wiele trunków frizzante powstaje we Włoszech. Dużą popularnością cieszą się wina z Piemontu Moscato d’Asti, które zawierają jedynie 5% alkoholu. Frizzante produkowane są nie tylko w Italii – z lekko musujących…

    Możliwość komentowania WINO FRIZZANTE – CHARAKTERYSTYKA TRUNKU została wyłączona
  • SZCZEPY, Z KTÓRYCH POWSTAJĄ DOSKONAŁE WINA
    Szczepy

    SZCZEPY, Z KTÓRYCH POWSTAJĄ DOSKONAŁE WINA cz. I

    Odmiany winorośli różnią się wieloma czynnikami, podobnie jak produkowane z nich wina. Niektóre szczepy uznawane są za wdzięczne w uprawie, inne zaś przysparzają trudności nawet doświadczonym winiarzom. Co wyróżnia poszczególne gatunki? Jak smakują wina z Barbery, a jak te produkowane z Cabernet Sauvignon? Poznaj najczęściej uprawiane odmiany winorośli i wybierz wino dla siebie. Albarino Biała odmiana winorośli, pochodząca z Półwyspu Iberyjskiego. Najważniejsza hiszpańska apelacja Albarino to Rias Baixas. Wina Albarino są świeże, owocowe, o wyraźnym profilu mineralnym i podniesionej kwasowości. Albarino dobrze znosi dojrzewanie. W Portugali najważniejszą apelacją dla Albarino jest Vinho Verde. Odmiana dobrze czuje się w chłodnych klimatach. Poza Portugalią i Hiszpanią, Albarino spotkać można w USA, Nowej…

    Możliwość komentowania SZCZEPY, Z KTÓRYCH POWSTAJĄ DOSKONAŁE WINA cz. I została wyłączona
  • WINO LODOWE NIE TYLKO NA ZIMĘ
    Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    WINO LODOWE NIE TYLKO NA ZIMĘ

    Eiswein to wino lodowe, którego ojczyzną są Niemcy, a konkretnie region Rheingau. Wino lodowe należy do grupy trunków “późnego zbioru”. Nazwa “wino lodowe” nawiązuje do kryształów lodu, które tworzą się na owocach. Gdzie powstało pierwsze Eiswein? Jak produkowany jest niezwykły trunek i jak go poprawnie degustować? Poznaj najważniejsze fakty dotyczące wina, które jak żadne inne kojarzy się z zimową porą roku! Pierwsze Eiswein Zgodnie z legendą pierwsze wino lodowe powstało w średniowiecznej winnicy Schloss Johannisberg, założonej przez benedyktynów. To właśnie w tym miejscu z winogron szczepu Riesling, które pokryła szlachetną pleśń Botrytis Cinerea wyprodukowano trunek określany mianem “wina lodowego”. Późny zbiór Na dziedzińcu zamku Johannisberg stoi kamienna figura jeźdźca z…

    Możliwość komentowania WINO LODOWE NIE TYLKO NA ZIMĘ została wyłączona
  • AUSTRALIJSKIE WINIARSTWO BEZ TAJEMNIC
    Szczepy,  Wino od podstaw

    AUSTRALIJSKIE WINIARSTWO BEZ TAJEMNIC

    Australia stała się jednym z najważniejszych producentów wina na świecie. Czas winobrania w Australii przypada na pierwszą połowę roku – od lutego do maja. Ponad 75% produkowanych trunków, zamykanych jest zakrętkami. Co ciekawe – w Australii nie ma apelacji. Jaka jest historia winiarstwa na tym obszarze? Jakie wina produkowane są w Australii? Jak poprawnie czytać etykiety australijskich trunków z winorośli? Historia W 1788 roku – po utracie kolonii w Ameryce Północnej, Wielka Brytania założyła miasto Sydney w Nowej Południowej Walii. To właśnie tam posadzono pierwsze winorośle. Pierwotnie większość produkcji stanowiły wina wzmacniane. Dopiero import szczepów takich jak Cabernet Sauvignon czy Syrah, z regionu Bordeaux i Rodanu, zapoczątkowały nowy etap. Niektóre…

    Możliwość komentowania AUSTRALIJSKIE WINIARSTWO BEZ TAJEMNIC została wyłączona
  • Szczepy,  Wino od podstaw

    CZY RETSINA JEST SMACZNA?

    Nietypowe wino, a właściwie napój winny, który może być wytworzony z dowolnej odmiany winorośli. Retsina wywodzi się z Grecji i wyróżnia się wyraźnym posmakiem sosnowej żywicy. Geneza trunku tkwi w starożytności. Wówczas w Grecji wino przechowywane było w glinianych amforach, które od wewnątrz uszczelniane były sosnową żywicą zabezpieczającą trunek przed utlenianiem. Efektem ubocznym przechowywania był charakterystyczny, terpentynowy posmak. Współczesna retsina budzi skrajne emocje. Historia retsiny Podobno retsina powstała przypadkowo. Gliniane amfory, w których trzymano wino zamykano kamiennym głazem. Miało to na celu spowolnienie procesu utleniania wina. Ten rodzaj zamknięcia w późniejszym czasie zaczęto uszczelniać sosnową żywicą. Pewnego dnia, kiedy klejono właz, kilka kropel żywicy dostało się do wina. Tak powstała…

    Możliwość komentowania CZY RETSINA JEST SMACZNA? została wyłączona
  • Szczepy,  Wino od podstaw

    CZYM SIĘ RÓŻNI SZAMPAN OD POZOSTAŁYCH WIN MUSUJĄCYCH?

    Trunki musujące to fantastyczna alternatywa dla klasycznych win niemusujących. Bąbelki towarzyszą nam podczas celebrowania ważnych chwil i momentów, wznoszenia toastów, a także w formie aperitifu, pobudzającego kubki smakowe przed posiłkiem. Wybór najczęściej pada na popularne prosecco lub cavę, a wytrawni koneserzy chętnie sięgają po szampana. Czym różnią się poszczególne rodzaje musujących alkoholi? Jak powstaje prosecco, a z czego słynie szampan? Na jakie alternatywy warto zwrócić uwagę? Wino musujące W efekcie przemiany drożdzy i cukru w alkohol, czyli fermentacji alkoholowej powstaje dwutlenek węgla, czyli bąbelki, charakterystyczne dla wina musującego. Wśród musujących trunków wymienić należy Prosecco, Cavę i Szampana. Każdy z tych produktów powstaje w inny sposób. Cava Artesanal White Brut Cava…

    Możliwość komentowania CZYM SIĘ RÓŻNI SZAMPAN OD POZOSTAŁYCH WIN MUSUJĄCYCH? została wyłączona