Szczepy

  • Szczepy

    BLAUFRANKISCH. NAJWAŻNIEJSZY SZCZEP AUSTRII.

    Jeden z dwóch najważniejszych szczepów w Austrii. Blaufrankisch daje wina czerwone, o wyraźnie dominującej, pieprzowej nucie. Trunki Blaufrankisch wyróżniają się wysoką kwasowością i aromatem czerwonych owoców. Jak brzmi nazwa szczepu w innych krajach? Co warto wiedzieć o odmianie? Z czym pić czerwony trunek? Dom – Austria W Austrii dominują dwie odmiany winorośli: Zweigelt i Blaufrankisch. Szczep Blaufrankisch stanowi około 7% upraw winorośli w Austrii. Jego dominacja jest szczególnie widoczna w regionie winiarskim Burgenland, zlokalizowanym nad Jeziorem Nezyderskim. Panują tam idealne warunki do uprawy czerwonej winorośli. Winorośl Szczep Blaufrankisch wcześnie wypuszcza pąki i późno dojrzewa. Nie jest to odmiana bardzo wymagająca w uprawie. Rośnie w pionie, dlatego wymaga podwiązywania. Daje obfite…

    Możliwość komentowania BLAUFRANKISCH. NAJWAŻNIEJSZY SZCZEP AUSTRII. została wyłączona
  • HIBERNAL CZY RIESLING? KTÓRA ODMIANA Z NIEMIEC CIESZY SIĘ WIĘKSZĄ POPULARNOŚCIĄ?
    Szczepy

    DWA POPULARNE SZCZEPY Z NIEMIEC – CABERNET CORTIS I DORNFELDER

    Cabernet Cortis i Dornfelder pochodzą z Niemiec. Są to szczepy, z którym powstają wyśmienite trunki, o bardzo charakterystycznych nutach smakowych. Dornfelder jest owocowy, lekko czekoladowy i nie brakuje w nim nut korzennych. Cabernet Cortis z kolei jest stosunkowo nową odmianą, bardzo odporną na choroby. Poznaj bliżej dwa popularne, niemieckie szczepy winorośli! Cabernet Cortis Hybrydowa odmiana, która została stworzona w 1982 roku we Fryburgu Bryzgowijskim w Niemczech, przez Norberta Beckera. Skrzyżował on dwa inne szczepy – Cabernet Sauvignon i Solaris. Ta stosunkowo nowa odmiana to winorośl o dość wysokiej kwasowości i intensywnym aromacie. Wyróżnia się ciemnymi owocami, o grubej skórce. Wina z Cabernet Cortis są korzenne, lekko ziołowe, bogate i mocne.…

    Możliwość komentowania DWA POPULARNE SZCZEPY Z NIEMIEC – CABERNET CORTIS I DORNFELDER została wyłączona
  • Szczepy

    RZADKIE SZCZEPY WINOROŚLI, KTÓRE DAJĄ DOSKONAŁE WINA

    Nie ma miłośnika wina, który nie znałby Cabernet Sauvignon czy Chardonnay. Niektóre szczepy są bardzo popularne, a produkowane z nich wina sprzedają się lepiej niż inne trunki. W świecie winiarstwa, kryją się jednak prawdziwe skarby, które mogą zaskoczyć nawet doświadczonych koneserów. Jeśli znudziły Ci się klasyczne szczepy, czas na odrobinę nowości! Poznaj 8 doskonałych odmian, z którym powstają wyśmienite trunki. Bobal Szczep wywodzi się z regionu Walencji. Jego zaletą jest wytrzymałość i zdolność do kreowania doskonałych win. Wyróżnia się intensywnym aromatem czerwonych owoców np. wiśni, jagód, przypraw i ziemi. Wina Bobal mają solidną strukturę tanin i dobrą kwasowość. Nadają się one do dłuższego przechowywania. Codega do Larinho Biały szczep wywodzący…

    Możliwość komentowania RZADKIE SZCZEPY WINOROŚLI, KTÓRE DAJĄ DOSKONAŁE WINA została wyłączona
  • Szczepy,  Wino od podstaw

    WINOROŚL RONDO – HYBRYDOWA ODMIANA

    Winorośl rondo to odmiana, będąca hybrydą najlepszych amerykańskich i europejskich szczepów. Jest bardzo odporna na warunki klimatycznie, szkodniki oraz choroby. Winogrona rondo wyróżniają się ciemnoczerwonym, nasyconym kolorem, intensywnym aromatem oraz owocowym smakiem. Na palecie wyczuwalne są nuty jagód, wiśni oraz przypraw korzennych. Wino z odmiany rondo pasuje do potraw mięsnych i serów. Co warto wiedzieć o popularnej hybrydzie? Skąd się wzięła hybryda? Szczep winorośli rondo łączy najlepsze i najbardziej pożądane cechy europejskich i amerykańskich odmian. Rondo jest: Winiarze na całym świecie chętnie wybierają rondo. Hybryda powstała w 1964 roku, w wyniku skrzyżowania szczepów – Zarya Severa i Saint Laurent. Za powstanie rondo odpowiedzialny jest Vilem Kraus. Powszechna uprawa rondo rozpoczęła…

    Możliwość komentowania WINOROŚL RONDO – HYBRYDOWA ODMIANA została wyłączona
  • NAJLEPSZE FRIZZANTE NA LATO
    Degustacja,  Kuchnia,  Szczepy,  Wino od podstaw

    NAJLEPSZE FRIZZANTE NA LATO

    Wino frizzante to lekki trunek wytwarzany metodą Charmata lub przez nasycenie CO2. Wyróżnia się bąbelkami, które przyjemnie musują na podniebieniu. Frizzante to wino z mniejszą zawartością alkoholu, które świetnie sprawdza się w upalne dni. Jakie są rodzaje frizzante? Jak wygląda proces produkcyjny trunku? Które frizzante będzie idealne na lato? Charakterystyka trunku Frizzante powstaje metodą Charmata, która wykorzystywana jest również przy produkcji popularnego Prosecco. Druga fermentacja odbywa się w tym przypadku w stalowych tankach. Podczas drugiej fermentacji wytwarza się dwutlenek węgla, który rozpuszcza się w formule, tworząc bąbelki. Frizzante to ekspresja z mniejszym ciśnieniem, oscylującym w okolicach 1-2,5 bara. Rodzaje wina Szczepy stosowane do wytwarzania frizzante to najczęściej gatunki aromatyczne takie…

    Możliwość komentowania NAJLEPSZE FRIZZANTE NA LATO została wyłączona
  • Degustacja,  Szczepy

    NAJLEPSZE WINA WZMACNIANE DLA KONESERA

    Wino wzmacniane to bardzo popularny rodzaj trunku, który cieszy się dużym uznaniem wśród amatorów mocniejszych napitków z winorośli. Ekspresja o mocy większej niż klasyczne 12-15% alkoholu, ma przyjemne właściwości rozgrzewające. Ważne, aby etanol dobrze współgrał z cierpkością i kwasowością trunku. Za wysoka ilość procentów może bowiem skutecznie przyćmić walory smakowe i aromatyczne wina. Jakie są najchętniej wybierane wina wzmacniane? Co wyróżnia poszczególne rodzaje trunków? Czym jest wino wzmacniane? Klasyczne zawartość alkoholu w winie oscyluje w przedziale od 9 do 15%. Są to wina produkowane z różnych szczepów winorośli, białe, czerwone, różowe, musujące. Wina wzmacniane mogą liczyć sobie nawet 20-22% alkoholu. Za wysoką moc trunku odpowiedzialna jest metoda produkcji wina. Sposób…

    Możliwość komentowania NAJLEPSZE WINA WZMACNIANE DLA KONESERA została wyłączona
  • Szczepy

    NEGROAMARO – WŁOSKI SZCZEP

    Odmiana pochodząca z Włoch, z której produkowane są wyśmienite wina czerwone. Nazwa szczepu to połączenie dwóch włoskich słów oznaczających “czarny” i “gorzki”. Negroamaro to winorośl z długą historią, sięgającą czasów VI wieku p. n. e. Wina z odmiany Negroamaro pasują do dań kuchni włoskiej, ale nie tylko – to bardzo wdzięczne pozycje, które znakomicie podkreślają smak jedzenia. Rys historyczny Negroamaro przez wielu winiarzy uznawany jest za jeden z najważniejszych szczepów w regionie Apulia. Odmiana stanowi bazę wielu czerwonych win, które cieszą się ogromną popularnością nie tylko we Włoszech. Szczep Negroamaro sadzono na terenie Apulii już od VI wieku p. n. e.. Specyfikacja winorośli Szczep czerwonej winorośli – Negroamaro wyróżnia się…

    Możliwość komentowania NEGROAMARO – WŁOSKI SZCZEP została wyłączona
  • MENCIA - ODMIANA Z HISZPANII
    Szczepy

    MENCIA – ODMIANA Z HISZPANII

    Wyjątkowy szczep winorośli, pochodzący z północnej Hiszpanii. Wina Mencia są bardzo intensywne w smaku i aromacie. Doskonale komponują się z różnymi potrawami. Mencia rośnie na wymagających glebach, w klimacie atlantyckim. Uprawy Mencia można spotkać w regionie Kastylii, Leon czy Galicji. Co wiadomo o tym unikalnym szczepie? Jakich trunków obowiązkowo należy spróbować wybierając się do słonecznej Hiszpaniii? Czerwona odmiana Mencia to czerwona odmiana winorośli, której domem jest północna Hiszpania. Uprawy Menci znajdują się głównie w Galicji i w Kastylii. Szczep ten cieszy się rosnącą popularnością, na całym świecie. Można go uprawiać w bardziej wymagających warunkach, a do tego daje smaczne, wyraziste i przyjemne w degustacji wina. Trochę historii Dzieje Mencia rozpoczynają…

    Możliwość komentowania MENCIA – ODMIANA Z HISZPANII została wyłączona
  • Szczepy

    KERNER – SZCZEP WINOROŚLI O KTÓRYM WIEMY NIEWIELE

    Kerner to odmiana winorośli, o której trudno znaleźć informacje, choć szczep wywodzący się z Niemiec, uprawiany jest na całym świecie. Odmiana powstała w 1929 roku i jest niezwykle elastyczna. Doskonale rośnie na różnych glebach i w różnych warunkach klimatycznych. Trunki, które powstają z Kernera są owocowo-kwiatowe i mają lekko wyczuwalny posmak gałki muszkatołowej. Co warto wiedzieć o odmianie Kerner? Czym wyróżnia się ona na tle innych szczepów? Historia Szczep winorośli wyróżnia się bardzo interesującą historią pochodzenia. Odmiana pierwotnie wywodzi się z Niemiec, gdzie została stworzona przez niemieckiego winiarza – Augusta Herolda. Zdarzenie miało miejsce w 1929 roku. Kerner to krzyżówka dwóch innych odmian winorośli – Rieslinga i Trollingera (Schiava Grossa).…

    Możliwość komentowania KERNER – SZCZEP WINOROŚLI O KTÓRYM WIEMY NIEWIELE została wyłączona
  • Szczepy,  Wino od podstaw

    CO OZNACZA APELACJA WINA?

    W winiarskim świecie apelacja to coś znacznie więcej niż pochodzenie wina. Jest to obszerny system klasyfikacji, który informuje między innymi o tym, jak wino zostało wyprodukowane i jakie są jego specyficzne cechy. Historia, znaczenie i przyszłość apelacji wina to tematy, nad którymi warto się pochylić i poznać je bliżej. Apelacja wina Jest to rodzaj systemu klasyfikacji, który wskazuje na to, jak wino zostało zrobione i skąd pochodzi. Dzięki apelacji można się dowiedzieć więcej o winie, jego jakości i historii trunku. To cenna wskazówka, która umożliwia degustującym wybrać wino dobre jakościowo, a z drugiej strony chroni tradycje winiarskie – niezwykle cenne dla producentów trunków z winorośli. Termin “apelacja wina” w każdym…

    Możliwość komentowania CO OZNACZA APELACJA WINA? została wyłączona