Szczepy
REGIONY WINIARSKIE WE WŁOSZECH
We Włoszech powstają znakomite wina, a sprzyjają temu doskonałe warunki klimatyczne i geograficzne. Włoska tradycja winiarska ma swoje korzenie w starożytności. Winnice zlokalizowane są praktycznie w każdym zakątku kraju, a Italia należy do największych producentów i eksporterów wina na świecie. Włoskie regiony winiarskie pokrywają się z regionami geograficznymi. Dolina Aosty Region zlokalizowany w północno-zachodniej części Włoch, u podnóża Alp. Graniczy z Piemontem, Szwajcarią i Francją. Dolina Aosty to mały region winiarski, w którym produkcja oscyluje na poziomie około 36 tysięcy skrzynek wina DOC. Nazwa doliny wywodzi się od miasta Aosta. Winnice wyróżniają się tym, że są ulokowane wysoko nad poziomem morza. Uprawy zaś są najwyżej na świecie położonymi plantacjami winorośli…
ZNAKOMITE REGIONY WINIARSKIE W POLSCE
Polska choć powszechnie nie jest utożsamiana z krajem, w którym produkuje się wina, w ostatnim czasie zdecydowanie rozwinęła swój potencjał. W Polsce funkcjonuje wiele świetnych winnic, w których powstają znakomitej jakości trunki. Historia przemysłu winiarskiego w Polsce może i nie jest imponująca, ale z pewnością zmienia się na przestrzeni dekad. Regiony winiarskie w Polsce Małopolski Przełom Wisły Najdalej wysunięty na wschód odcinek doliny Wisły, położony w środkowo-wschodniej części Polski, na pograniczu województw mazowieckiego i lubelskiego. Winiarską stolicą tego obszaru stanowi Janowiec. Aktualnie w regionie funkcjonuje około 30 winnic, które zajmują łącznie ponad 20 hektarów. Uprawiane są tak odmiany, takie jak Solaris, Seyval Blanc, Zweigelt, Regent czy Leon Millot. Małopolski W…
SZCZEPY STOSOWANE DO PRODUKCJI WŁOSKICH WIN
Włoskie winnice zlokalizowane są praktycznie na terenie całego kraju. Włochy należą do największych producentów trunków z winorośli. W Italii uprawia się ponad 600 odmian winorośli. Najbardziej popularne szczepy czerwone to Sangiovese czy Barbera, a białe – Moscato i Pinot Grigio. Niektóre odmiany uprawia się na terenie Włoch w niemal niezmienionej postaci od czasów starożytnych. Odmiany białe Moscato Jeden z najstarszych szczepów. Największa koncentracja tej odmiany znajduje się w okolicach miasta Asti. Winogrona odznaczają się długim cyklem życiowym, który trwa od wczesnej wiosny aż do jesieni. Owoce służą do produkcji win musujących Asti, oznaczonych symbolem DOCG. Pinot Grigio Inna nazwa Pinot Gris. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest ciemna barwa skórki owoców.…
MNIEJ ZNANE REGIONY WINIARSKIE
Wino powstaje w różnych częściach świata. Niektóre regiony winiarskie rozpoznawalne są nawet przez laików, dopiero co zaczynających swoją przygodę ze światem trunków produkowanych z winorośli. Inne regiony są znacznie mniej znane, co nie wpływa negatywnie na jakość wytwarzanych tam win. Poznaj bliżej miejsca, w których powstają dobre wina. Cape Winelands Jest to region produkcji wina zlokalizowany w okolicach miasta Stellenbosch w Prowincji Przylądkowej Zachodniej w RPA. To najstarszy obszar uprawy winorośli w tym kraju. Pierwszą plantację założył Jan van Riebeeck. W 2007 roku region Cape Winelands został wpisany na listę rezerwatów biosfery UNESCO. Clare Valley Region zlokalizowany w Australii. Clara Valley to położona na północ od Adelaide. Pierwsi osadnicy pojawili…
SŁOWEŃSKIE WINIARSTWO
Winiarstwo w Słowenii ma nietypowy charakter. Słoweńskie wina produkują najczęściej rolnicy, hobbyści i rolnicze spółdzielnie. Trudno tam znaleźć ogromne połacie upraw winorośli czy zagraniczne koncerny produkujące na szeroką skalę. Tradycje winiarskie regionu nieodłącznie związane są z czasami antycznymi, kiedy wytwarzaniem trunków zajmowały się plemiona celtyckie. Największy wpływ na rozwój winiarstwa w Słowenii mieli Rzymianie. Do dziś ten wpływ jest wyczuwalny w produkowanych winach. Odmiany W Słowenii uprawia się około 48 szczepów winorośli: Ponad połowę upraw zajmują jasne odmiany. Wśród ciemnych odmian prym wiodą lokalne szczepy. Regiony Winorośla w Słowenii uprawia się w trzech regionach: Największy region zajmujący ponad 40% powierzchni wszystkich słoweńskich winnic. Znajduje się w północno-wschodniej Słowenii, w dorzeczu…
KTÓRY SZCZEP PASUJE DO TWOJEJ OSOBOWOŚCI?
Pod pojęciem „czerwone wino” kryje się prawdziwa eksplozja różnorodnych smaków, aromatów, a nawet kolorów! Trunek ten produkowany jest niekiedy z jednej odmiany winogron, a czasami jest mieszanką kilku. Które szczepy najczęściej wykorzystuje się do wytwarzania popularnych czerwonych win? Czym się one charakteryzują i który pasuje najlepiej do Ciebie i Twojej osobowości? Poznaj Merlota, Cabernet Sauvignon, Syrah i wiele innych najlepszych odmian! Podstawy winifikacji Czerwone wino powstaje w podobny sposób jak wino białe, jednak już na etapie produkcji zachodzą drobne zmiany. Trunek o czerwonym zabarwieniu fermentuje bowiem ze wszystkim tzn. owoce, skórki i sok, połączone zostają w kadzi lub w zbiorniku. Wina białe zaś tłoczone są przed fermentacją, oddzielając sok od…
ZDROWE WINO? FAKT CZY MIT?
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że regularne picie wina, w umiarkowanej ilości, niesie ze sobą wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych. Badania jednoznacznie wskazują, iż picie trunków, których zawartość alkoholu nie przekracza 15%, zapobiega wielu dolegliwościom, w tym chorobom serca. Jakie zalety ma wino? Które odmiany winogron są najzdrowsze? Prozdrowotny resweratrol Korzystne właściwości wina wynikają w dużej mierze z obecnych w trunku przeciwutleniaczy, które zwane są polifenolami. Największe znacznie ma resweratrol. Jest to związek, który: → Wykazuje pozytywne działanie na mózg. → Zwalcza stany zapalne, które wywołują alergeny i toksyny. → Obniża poziom złego cholesterolu. → Podnosi poziom dobrego cholesterolu. → Zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych. Resweratrol obecny jest w skórkach winogron,…
ENCRUZADO. BIAŁA ODMIANA Z PORTUGALII
Portugalia słynie z wielu dobrych, popularnych, białych odmian, takich jak Vinho Verde czy Alvarinho. Kolejną nie mniej zaszczytną odmianą jest Encruzado, która wykazuje doskonały potencjał dojrzewania. Winorośl uprawiana wyłącznie na granitowych zboczach dolny rzeki Dao, na mniej więcej 230 hektarach, została odkryta stosunkowo niedawno – w latach 50 XX wieku. Dopiero w latach 90 zanotowała rozkwit swojej popularności. Historia Wina z Dao bardzo często powstawały w wyniku połączenia wielu odmian. W pewnym momencie jednak skupiono się na winach jednoodmianowych. W latach 90 na scenę portugalskiego winiarstwa wkroczyła odmiana Encruzado. Po raz pierwszy jednoodmianowe wino z Encruzado zostało zabutelkowane przez Quinta dos Carvalhais – winiarnię, przejętą przez największego producenta wina w…
GRECKIE WINO. KOMPENDIUM WIEDZY
Grecja to miejsce, w którym rośnie około 200 lokalnych, nieznanych nigdzie indziej szczepów winorośli. Sama grecka tradycja winiarska sięga czasów starożytnych. W Grecji produkuje się wina słodkie i wytrawne – czerwone i białe. Różnorodność powstających tam trunków jest zachwycająca. Poznaj bliżej tajemnice greckich win oraz winifikacji. Rys historyczny W czasach starożytnych ceniono przede wszystkim wina słodkie. Im słodszy trunek, tym lepsza jakość alkoholu – tak wówczas uważano. Wino konserwowano za pomocą żywicy, dodawano do niego miód, zioła, a czasami nawet oliwę. Trunki z winorośli rozcieńczano wodą. Archetypem greckiego wina jest aromatyzowana żywicą Retsina. Grecy produkowali w starożytności różne rodzaje win: Druga wojna światowa i grecka wojna domowa, zniszczyły do cna…
WSZYSTKO, CO WARTO WIEDZIEĆ O WINACH RZEMIEŚLNICZYCH
Wina rzemieślnicze cieszą się rosnącą popularnością. Trunki te wyróżniają się wysokimi walorami smakowymi, bogatą historią oraz rozsądnym podejściem do procesu produkcji. Są to wina wytwarzane przez małe winiarnie, które dbają o każdy etap produkcji trunku. Winiarze bardzo często eksperymentują z różnymi odmianami winogron i technikami produkcji, co wpływa na unikalny smak wina. Jak produkowane są wina rzemieślnicze i jak wybrać odpowiedni dla siebie produkt? Czy wina rzemieślnicze są ekologiczne? Proces produkcji Każdy etap produkcji wina rzemieślniczego przebiega w przemyślany i odpowiedzialny sposób: → Winogrona są starannie dobierane. Winiarze korzystają z lokalnych odmian, które determinują unikalne walory aromatyczne i smakowe trunku. → Zbiór winogron odbywa się ręcznie. Jakość owoców zostaje zachowana.…