Szczepy

  • MIÓD PITNY I JEGO WŁAŚCIWOŚCI
    Szczepy

    MIÓD PITNY I JEGO WŁAŚCIWOŚCI

    Miód pitny uznawany jest za jeden z najzdrowszych alkoholi. Za trunkiem tym stoi długoletnia  tradycja. Szlachetny alkohol cieszy się dużą popularnością wśród starszych pokoleń oraz koneserów. Co ciekawe – miód pitny można zrobić samodzielnie w domu. Jakie są rodzaje miodów pitnych? Czy napitek ten ma właściwości lecznicze? Poznaj podstawowe fakty dotyczące miodów pitnych! Historia miodu pitnego Według doniesień miód pitny zaczęto produkować już w czasach starożytnych. Alkohol na bazie miodu i wody, szybko zyskiwał uznanie wśród różnych grup społecznych. Miód pitny pojawiał się na stole, podczas każdej biesiady. Utożsamiany był z ambrozją, czyli napojem bogów. Na początku, degustowali go wyłącznie najbogatsi członkowie społeczeństwa. Był bardzo popularny w Gracji i Rzymie.…

    Możliwość komentowania MIÓD PITNY I JEGO WŁAŚCIWOŚCI została wyłączona
  • SZKŁO I WINO
    Szczepy

    SZKŁO I WINO

    Aby we właściwy sposób degustować wino i cieszyć się jego wszystkimi walorami, niezbędne jest odpowiednie szkło. Mowa tu przede wszystkim o kieliszkach czy karafkach, które sprawdzą się w przypadku dobrych jakościowo, starszych trunków wymagających dekantacji. Szkło jest bardzo ważne – dzięki niemu odbiór smaku, aromatu czy nawet koloru alkoholu, jest pełniejszy. Zobacz, jakie rodzaje szkła warto mieć, aby przeprowadzić udaną degustację, a które jest niezbędne dla doświadczonych miłośników wina. Jak poprawnie serwować wino czerwone, białe, musujące? Kieliszki do czerwonego wina Ten rodzaj szkła jest nieco większy od kieliszków dedykowanych do trunków białych. Wino czerwone potrzebuje bowiem więcej powietrza. Kieliszek do czerwonego wina ma kształt tulipana z lekko zwężonym rantem i…

    Możliwość komentowania SZKŁO I WINO została wyłączona
  • Szczepy

    JAKIE WINO WYBRAĆ W RESTAURACJI, A JAKIE KUPIĆ NA IMPREZĘ?

    Sztuka wyboru odpowiedniego wina wymaga odrobiny finezji. Jaki trunek będzie odpowiedni na imprezę w gronie przyjaciół, a który sprawdzi się na samotny wieczór w domowym zaciszu? Jakie wino wybrać w restauracji i co to jest foodpairing? Poznaj podstawowe zasady winiarskiego savoir-vivre obowiązujące gospodarzy i gości oraz zobacz, jak komunikować swoje preferencje w lokalu gastronomicznym. Nie na ostatnią chwilę! Kupno wina w drodze na imprezę jest szalenie złym pomysłem! Robiąc zakupy impulsywnie, pod wpływem chwili, łatwiej o nie trafiony wybór. Wybierając się na imprezę, dobrze jest dzień wcześniej udać się do specjalistycznego sklepu, gdzie wykwalifikowani pracownicy doradzą, jaki trunek będzie odpowiedni. Równie genialnym pomysłem są zakupy w sklepie internetowym, w którym…

    Możliwość komentowania JAKIE WINO WYBRAĆ W RESTAURACJI, A JAKIE KUPIĆ NA IMPREZĘ? została wyłączona
  • Szczepy,  Wino od podstaw

    REGION BORDEAUX

    Jeden z najważniejszych regionów winiarskich nie tylko we Francji, ale i na całym świecie. Obszar ten słynie z produkcji długowiecznych trunków, o wykwintnym charakterze. Bordeaux leży w południowo-zachodniej części Francji – w miejscu łączenia dwóch rzek (Garonna i Dordogne). Historia produkcji alkoholu z winogron ma w tym regionie długą historię, sięgającą czasów rzymskich. Na przestrzeni wieków, winiarze z Bordeaux doskonalili swoje wina, aby uwypuklić charakterystyczny terrior oraz sprzyjający klimat, panujący na tym terenie. Współcześnie wina z Bordeaux cieszą się dużym uznaniem oraz wybitną renomą, wśród konsumentów oraz producentów. Bordeaux Grand Cru Wina o najwyższej jakości, które powstają z wysokiej klasy winogron. Trunki te produkowane są zgodnie z bardzo restrykcyjnymi standardami.…

    Możliwość komentowania REGION BORDEAUX została wyłączona
  • TOSKAŃSKIE WINA
    Szczepy,  Wino od podstaw

    TOSKAŃSKIE WINA

    Toskania to jeden z 20 regionów we Włoszech, położony w środkowej Italii. Powstają tam smaczne wina, które uznawane są za jedne z najlepszych na świecie. W Toskanii produkowane są wina białe, różowe i czerwone. Jaki trunek wybrać? Dlaczego warto spróbować włoskich specjałów z winogron? Szczepy Najważniejszym szczepem w Toskanii jest sangiovese. Jest to szczep późno dojrzewający, o naturalnej, jasnej, rubinowej barwie. Wina produkowane z tego szczepu wyróżniają się akcentami wiśni, czereśni i jeżyn, a także dużą kwasowością i mocnymi garbnikami. Sangiovese nadaje się do długiego leżakowania. Co ciekawe – powstaje z niego również wiele lekkich, różowych win. Szczep sangiovese znany jest pod różnymi nazwami, w zależności od regionu np. w…

    Możliwość komentowania TOSKAŃSKIE WINA została wyłączona
  • Degustacja,  Kuchnia,  Szczepy,  Wino od podstaw

    DLACZEGO WARTO ZNAĆ WINA Z PORTUGALII?

    Portugalia to kraj, w którym historia winiarstwa sięga prawie dwóch tysięcy lat przed Chrystusem. Do rozwoju tej dziedziny przyczynili się zarówno Fenicjanie, jak i Grecy czy Rzymianie oraz Iberyjczycy. Mieszkańcy Portugalii udoskonalili wino, a produkt ten stał się częścią historii kraju. Aktualnie jest to region, będący jednym z największych producentów trunków z winogron. Portugalia słynie z różnorodnych szczepów. Wina portugalskie doceniane są na całym świecie. Portugalia Państwo położone w zachodniej części kontynentu Europejskiego – na południowym zachodzie Półwyspu Iberyjskiego. Na północy kraju przeważa teren górzysty i wyżynny, a na południu dominuje krajobraz nizinno-wyżynny. Portugalia położona jest w strefie klimatu śródziemnomorskiego oceanicznego. Regiony winiarskie Do najważniejszych regionów winiarskich w Portugalii zaliczyć…

    Możliwość komentowania DLACZEGO WARTO ZNAĆ WINA Z PORTUGALII? została wyłączona
  • CHILIJSKIE WINA. DLACZEGO WARTO ZNAĆ TRUNKI SPOD ANDÓW?
    Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    CHILIJSKIE WINA. DLACZEGO WARTO ZNAĆ TRUNKI SPOD ANDÓW?

    Chile plasuje się na siódmym miejscu na świecie pod względem ilości produkcji wina. Trunki spod Andów znane są w Europie zaledwie od 25 lat, choć robiono je już w XVI wieku. Chilijskie ekspresje są pełne smaku, gładkie, tęgie i bardzo smaczne. Co czyni wina z Chile wyjątkowymi i dlaczego warto choć raz spróbować dobrego trunku z tego regionu? Długa historia Zgodnie z lokalną legendą, pierwszy krzew winorośli na terenach Chile zasadził w 1554 roku Francisco de Aguirre – konkwistador. Inna legenda zaś wskazuje na rok 1548 i osobę Francisco de Carabantesa. Bez względu na dokładny czas i osobę, winorośl przywędrowała do Chile właśnie dzięki konkwistadorom i misjonarzom z pobliskiego Peru.…

    Możliwość komentowania CHILIJSKIE WINA. DLACZEGO WARTO ZNAĆ TRUNKI SPOD ANDÓW? została wyłączona
  • GARNACHA CZY TEMPRANILLO? KTÓRY SZCZEP WYBRAĆ?
    Szczepy

    GARNACHA CZY TEMPRANILLO? KTÓRY SZCZEP WYBRAĆ?

    Garnacha czy też Gernache lub Cannonau – szczepy uprawiane głównie w Hiszpanii. Wino produkowane z endemicznego szczepu Półwyspu Iberyjskiego ma wysoką zawartość alkoholu, umiarkowaną kwasowość, pełne ciało i wyraźny aromat czerwonych owoców. Tempranillo z kolei to najpopularniejsze czerwone winogrono Hiszpanii. Szczep ten daje wino o stonowanej kwasowości i łagodnych taninach. Który trunek wybrać – Garnacha czy Tempranillo? Poznaj bliżej dwa najbardziej pożądane winorośle na Półwyspie Iberyjskim. Garnacha Prawdopodobnie pochodzi z Aragonii – północnej Hiszpanii. W każdym z miejsc na świecie, szczep ten ma inną nazwę: we Francji – grenache, a na Sardynii – cannonau. Winorośl ta dobrze znosi wysokie temperatury i duże nasłonecznienie. Do tego jest bardzo odporna na choroby…

    Możliwość komentowania GARNACHA CZY TEMPRANILLO? KTÓRY SZCZEP WYBRAĆ? została wyłączona
  • KTÓRE AKCESORIA DO WINA WARTO MIEĆ?
    Szczepy

    KTÓRE AKCESORIA DO WINA WARTO MIEĆ?

    Miłośnicy wina oprócz swoich ulubionych trunków, równie chętnie kupują praktyczne gadżety, które służą przede wszystkim do degustacji alkoholu. Akcesoria do wina – kieliszki, dekantery czy trybuszony to również genialny pomysł na prezent dla entuzjasty winnych ekspresji. Zobacz, które gadżety warto mieć, a które mogą w ogóle się nie przydać! Kieliszki Rodzajów kieliszków do wina jest bardzo dużo. Różnią się one jakością szkła, pojemnością, kształtem i przeznaczeniem. Inne kieliszki rekomendowane są do wina białego, inne do czerwonego, a jeszcze inne do musującego. Kieliszki to świetne uzupełnienie prezentu, którego główną gwiazdą jest wyśmienite wino. Dekantery i aeratory Tajemnicze słowo „dekanter” brzmi bardziej znajomo, gdy zamienimy je na „karafka”. Szklane naczynie – karafka,…

    Możliwość komentowania KTÓRE AKCESORIA DO WINA WARTO MIEĆ? została wyłączona
  • Szczepy

    JAK POWSTAJE WINO CZERWONE, BIAŁE, RÓŻOWE I MUSUJĄCE? ETAPY PRODUKCJI

    Znajomość poszczególnych etapów produkcji, pozwala lepiej zrozumieć samą istotę trunku. To, jak wytwarzane jest wino czerwone, białe, różowe i musujące, determinuje charakter napitku oraz jego paletę aromatyczno-smakową. Zobacz, jak w dużym skrócie produkowane jest wino i które etapy mają kluczowe znaczenie z punktu wiedzenia konsumenta. Produkcja wina czerwonego Sposób produkcji wina najlepiej jest zrozumieć, przedstawiając go w poszczególnych – następujących po sobie etapach: Produkcja wina białego i różowego Proces przetwarzania winogron w napój alkoholowy to kilkuetapowy proces, w którym każdy etap ma wpływ na smak, aromat i jakość trunku: Wina różowe Trunki o różowym zabarwieniu powstają poprzez krótką macerację – kiedy moszcz ma kontakt ze skórkami winogron. Następnie odciąga się…

    Możliwość komentowania JAK POWSTAJE WINO CZERWONE, BIAŁE, RÓŻOWE I MUSUJĄCE? ETAPY PRODUKCJI została wyłączona