Szczepy

  • Degustacja,  Kuchnia,  Szczepy,  Wino od podstaw

    WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O PROSECCO

    Prosecco to trunek, który cieszy się ogromną popularnością. Ze świecą szukać tego, kto nie próbował Spumante. Alkohol ten ma wielu fanów zarówno wśród doświadczonych koneserów, jak i amatorów. Fenomenalne prosecco pojawia się na wszystkich imprezach, w modnych klubach i barach, a także na spotkaniach w domowych zaciszu. Najbardziej rozchwytywane wino na świecie odmieniane jest przez wszystkie przypadki i nie jest to przypadek – jego orzeźwiający i lekki charakter uwodzi o każdej porze roku! Prosecco – jaki to trunek? Wino musujące produkowane metodą Charmata zwaną również metodą Martinottiego. Trunek wywodzi się z aromatycznego szczepu winogron Glera. Druga fermentacja wina przebiega w szczelnie zamkniętych, stalowych zbiornikach. Prosecco wyróżnia się świeżym, aromatycznym, owocowym…

    Możliwość komentowania WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O PROSECCO została wyłączona
  • Szczepy,  Wino od podstaw

    CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ O CHARDONNAY?

    Chardonnay to bardzo popularny biały szczep winogron. Wytwarzane z niego trunki wyróżniają się aromatycznym i mocno owocowym charakterem. Z uwagi na łatwość adaptacji do zróżnicowanych warunków klimatycznych, szczep ten uprawiany jest w większości winnic na świecie. Skąd wywodzi się Chardonnay? Jak wybrać najlepszy trunek i z czym smakuje najlepiej białe, owocowe wino? Z Burgundii Wino Chardonnay pochodzi z Burgundii, a jego nazwa wywodzi się od nazwy miasteczka położonego w gminie Macon. W wolnym tłumaczeniu oznacza ona „ziemię ostów”. Winorośl Chardonnay ma bardziej okrągłe liście w porównaniu z innymi odmianami, a same owoce są niewielkie. Zaletą winorośli są wspomniane już zdolności adaptacyjne, a także odporność na różnego rodzaju choroby. Zróżnicowane trunki…

    Możliwość komentowania CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ O CHARDONNAY? została wyłączona
  • NAJLEPSZE CZERWONE WINA
    Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    NAJLEPSZE CZERWONE WINA

    Czerwone wino uważane jest za jeden z najlepszych trunków na świecie. Szeroki wybór dostępnych gatunków, tylko zachęca do degustacji. Wino z różnych regionów smakuje inaczej, podobnie jak to z inną ilością cukru resztkowego. Szukając trunków, które rozpieszczą zmysły i zadowolą podniebienie, warto skupić się na tych, które powstały z popularnych szczepów np. Merlot, Shiraz, Pinot Noir czy Cabernet Sauvignon. Cabernet Sauvignon Jeden z najbardziej znanych szczepów na całym świecie. Trunki produkowane z Cabernet Sauvignon rozwijają swój bukiet aromatyczno-smakowy dopiero na etapie leżakowania. Destylaty te idealnie nadają się do długiego dojrzewania w dębowych beczkach. Winorośl uprawiana jest w ciepłym klimacie. Trunek, który z niej powstaje wyróżnia się aromatem czerwonej porzeczki. Oprócz…

    Możliwość komentowania NAJLEPSZE CZERWONE WINA została wyłączona
  • NAJPOPULARNIEJSZE SZCZEPY NA ŚWIECIE I W POLSCE
    Szczepy,  Wino od podstaw

    NAJPOPULARNIEJSZE SZCZEPY NA ŚWIECIE I W POLSCE

    Wina cieszą się ogromną popularnością, która z każdym rokiem rośnie. Niektóre kraje przodują w produkcji trunków z winogron, a wśród nich na uwagę zasługują Włochy, Francja i Hiszpania. Największymi producentami wina z Nowego Świata są Stany Zjednoczone, Argentyna i Australia. Jakie są najsłynniejsze szczepy na świecie? A które odmiany zyskują uznanie w Polsce? Czerwone szczepy Daje wina taniczne, dobrze zbudowane, o intensywnej purpurowej barwie. Trunki te mają również ogromny potencjał starzenia. Na palecie aromatyczno-smakowej dominują akcenty czarnej porzeczki, runa leśnego, konfitury z czarnych porzeczek i czarnego pieprzu. Wytarzane z niego trunki są taniczne, jedwabiste i gładkie. W nosie silnie wyczuwalna jest wędzona śliwka, wiśnia, męta i truskawka. Na podniebieniu akordy…

    Możliwość komentowania NAJPOPULARNIEJSZE SZCZEPY NA ŚWIECIE I W POLSCE została wyłączona
  • Szczepy,  Wino od podstaw

    KOMPENDIUM WIEDZY DLA MIŁOŚNIKA SŁODKICH WIN

    Wina słodkie mają wielu koneserów, którzy uwielbiają tego rodzaju trunki. Dobre, słodkie wino musi wyróżniać się naturalną słodyczą. Alkohol nie powinien być sztucznie dosładzany. Współcześnie wybór słodkich trunków wytwarzanych z winogron jest naprawę imponujący.Dobrze, aby wino oprócz naturalnej słodyczy było zrównoważone nutą kwasowości. Warto przy tym pamiętać, że dobre jakościowo słodkie wina są raczej droższe – można tu wspomnieć o aszu, winie lodowym, recioto czy sauternes. Sposób wytarzania słodkiego wina Produkcja win słodkich jest raczej skomplikowana i może być przeprowadzana różnymi metodami: Istnieją trzy metody przerwania fermentacji – dodanie dwutlenku siarki, schłodzenie wina lub wzmocnienie trunku przy pomocy czystego spirytusu winnego. Metodą przerwanej fermentacji produkowane jest np. Porto. Metoda ta…

    Możliwość komentowania KOMPENDIUM WIEDZY DLA MIŁOŚNIKA SŁODKICH WIN została wyłączona
  • AMARONE – CO TO ZA WINO I JAK SMAKUJE?
    Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    AMARONE – CO TO ZA WINO I JAK SMAKUJE?

    Apelacja Amarone della Valpolicella leży niedaleko Verony – miasta miłości nieodłącznie związanego z Romeo i Julią. Historia pochodzenia Amarone zaczyna się w czasach ImperiumRzymskiego – protoplastą było słodkie wino Recioto. Według legend w latach 30 XX wieku pewien winiarz zapomniał o jednej z beczek z fermentującym Recioto, co spowodowałoprzefermentowanie cukru do końca i przyczyniło się do powstania wina wytrawnego. „Amaro” w wolnym tłumaczeniu znaczy „gorzki”. Równie dobrze wino Amarone mogło powstać wskutek udoskonalenia technik winiarskich. Niezależnie od okoliczności, bardzo dobrze się stało. Winogrona i wino Wino Amarone można wytwarzać z trzech rodzajów odmian: Corvina, Rondinella i Molinara. Oczywiście dopuszczonych jest jeszcze kilka innych odmian, ale wyżej wymienione są tymi, z…

    Możliwość komentowania AMARONE – CO TO ZA WINO I JAK SMAKUJE? została wyłączona
  • Szczepy,  Wino od podstaw

    WINO KOSZERNE, CZYLI JAKIE?

    Terminem „koszerność” definiuje się zasady, które wywodzą się z prawa żydowskiego. Regulują one sposób produkcji, a także przechowywania pokarmów oraz napojów, dopuszczonych do spożywania. Zgodnie z wytycznymi Prawa Mojżeszowego, za koszerne mogą być uznane np. artykuły spożywcze, alkohole i leki. Czym jest wino koszerne? Jakie są jego rodzaje oraz jak je spożywać? Co to są trefne trunki oraz dlaczego dla niektórych grup społecznych jest to takie ważne? Nieczyste produkty, które są trefne i zakazane Istnieje pewna grupa artykułów spożywczych – między innymi wieprzowina, mięso niektórych ptaków (oraz koni, królików), owoce morza, która uważana jest za zakazaną. Określa się ją mianem „produktów trefnych czy nieczystych”. Żydzi nie jedzą również nabiału z…

    Możliwość komentowania WINO KOSZERNE, CZYLI JAKIE? została wyłączona
  • JAK DEGUSTOWAĆ MERLOTA
    Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    JAK DEGUSTOWAĆ MERLOTA?

    Merlot to czerwony szczep, który wywodzi się z regionu winiarskiego Bordeaux. Szczep fantastycznie przystosowuje się do różnych warunków pogodowych i glebowych. Jego uprawa jest niezwykle popularna w różnych zakątkach świata. Dobre wino Merlot to nie tylko Francja, ale również Kalifornia, RPA, Argentyna, Australia, Chile, Grecja czy Włochy. W każdym regionie świata trunek ten smakuje inaczej. Wino produkowane ze szczepów uprawnianych w chłodniejszym klimacie wyróżnia się aromatem wiśni, truskawki, jagody, a to pochodzące z winogron z ciepłych klimatów urzeka akordami śliwki i czekolady. Co warto wiedzieć o Merlocie i jak poprawnie degustować wino? Charakterystyka Ten wyjątkowy szczep jest niezwykle popularny zarówno wśród amatorów, jak i doświadczonych koneserów. Merlot ma wiele zalet:…

    Możliwość komentowania JAK DEGUSTOWAĆ MERLOTA? została wyłączona
  • DOM PERIGNON – SZAMPAN WZBUDZAJĄCY OGROMNE ZAINTERESOWANIE
    Szczepy,  Wino od podstaw

    DOM PERIGNON – SZAMPAN WZBUDZAJĄCY OGROMNE ZAINTERESOWANIE

    W XVII wieku katoliccy mnisi zajmowali się opracowywaniem i ulepszaniem technik produkcji wina i szampanów. Człowiek o imieniu Dom Pierre Perignon żył w 1638-1715 roku i był benedyktyńskim mnichem, pełniącym funkcję Mistrza Piwniczego w Opactwie Benedyktynów we francuskiej wiosce Hautvillers. Z wnikliwą pasją poznawał tajniki produkcji trunków z winogron. Próbował odkryć nowe techniki i usprawnienia. To właśnie Dom Pierre Perignon wpłynął na jakość szampana i jako pierwszy rozpoczął mieszanie różnych odmian winogron. Jego uwagę skupiały trzy szczepy: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier, które współcześnie stanowią podstawę szampanów.Mistrz Piwniczy w Opactwie Benedyktynów rozwijał również proces drugiej fermentacji wina w butelce oraz rozpoczął produkcję win białych z ciemnych winogron. To właśnie…

    Możliwość komentowania DOM PERIGNON – SZAMPAN WZBUDZAJĄCY OGROMNE ZAINTERESOWANIE została wyłączona
  • CZY WINO MOŻE BYĆ EKOLOGICZNE?
    Degustacja,  Kuchnia,  Szczepy,  Wino od podstaw

    CZY WINO MOŻE BYĆ EKOLOGICZNE?

    W ostatnim czasie ogromną popularnością cieszą się wina z etykietą, na której dostrzec można napis „wegańskie”, „bez siarczanów” czy „ekologiczne”. Dlaczego tak jest i co właściwie kryje się pod pojęciem „wino ekologiczne”? Na początku warto zaznaczyć, że termin ten jest bardzo obszerny i elastyczny. Trunek ekologiczny wskazywać może, że wino zostało wytworzone z owoców pochodzących ze zrównoważonych upraw lub jest napitkiem organicznym bądź biodynamicznym czy naturalnym, czyli bez siarczanów. Wino organiczne Trunki organiczne wytwarzane są z owoców, uprawianych na parcelach, w których nie wykorzystuje się chemicznych nawozów czy środków ochrony roślin lub wykorzystuje się je w bardzo niewielkim zakresie. Co ciekawe – przepisy Unii Europejskiej określają normy dotyczące produkcji win.…

    Możliwość komentowania CZY WINO MOŻE BYĆ EKOLOGICZNE? została wyłączona