Szczepy
ABC – ANYTHING BUT CHARDONNAY?
Chardonnay pochodzi z Burgundii, a jego nazwa została zaczerpnięta od nazwy miasteczka, która w wolnym tłumaczeniu oznacza „ziemia ostów”. Szczep ten to krzyżówka dwóch innych szczepów – Pinot Noir i Gouais Blanc. Winorośl, z której produkuje się Chardonnay nazywa się kosmopolitycznym szczepem, ponieważ uprawiany jest prawie wszędzie, na całym świecie. Trunki klasyfikowane jako Chardonnay różnią się między sobą znacząco – zarówno pod kątem kwasowości, jak i innych aspektów. Niektóre wina są wyraźnie mineralne, a inne zaś krągłe, miękkie i tłuste. Na całym świecie Winorośle Chardonnay porastają cały świat. Jest to szczep plenny i bardzo odporny na choroby. Łatwo dostosowuje się do różnych warunków klimatycznych. Z tego powodu jest chętnie uprawiany…
WINA Z GRUZJI
Gruzja to ciekawy, różnorodny i temperamentny kraj. Kolebka światowego winiarstwa oraz ojczyzna pysznych trunków. Historia wytwarzania alkoholu z winogron rozpoczyna się w tym miejscu od amfor, które służyły do wyrobu wina od dziejów. Za prototyp amfor uznaje się gliniane dzbany, które odnajdywano w neolitycznych osiedlach na południowych obszarach Gruzji. Czym charakteryzują się gruzińskie wina? Jakie są najpopularniejsze szczepy i regiony winiarskie w Gruzji? Amfora Prehistoryczne naczynie wykorzystywane do produkcji i przechowywania wina. To właśnie w amforze odnaleziono najstarsze znane na świecie pozostałości alkoholu z winogron datowane na VI tysiąclecie p.n.e. Sole kwasu winnego, czyli tak zwany kamień winny są dowodem na to, że już 8 tysięcy lat temu na terenach…
PINOT NOIR – SZCZEP KAMELEON
Z odmiany winogron Pinot Noir produkuje się różne rodzaje trunków – czerwone, białe, różowe, a nawet musujące. Ten wyjątkowy szczep porasta przede wszystkim Burgundię, a wytwarzane z niego wino czerwone uznawane jest za jedno z najlepszych na świecie. Wina z Burgundii cieszą się ogromną popularnością i uznaniem. W Szampanii, Pinot Noir jest głównym składnikiem szampanów zwanych Blanc de Noirs, czyli białego wina musującego zrobionego z ciemnych odmian winogron. Różowe wina z Pinot Noir produkowane są we francuskiej Prowansji. Trunki białe z tej odmiany winogron są natomiast mniej popularne. Wiek determinuje smak wina Młode wina Pinot Noir wyróżniają się owocowym, rześkim charakterem, pełnym akcentów wiśni, żurawiny i truskawek. Starzone wina mają…
LAMBRUSCO – FAKTY, KTÓRE WARTO ZNAĆ
Wino z Włoch, pochodzące z regionu Emilia, ze szczepu Lambrusco. W klasycznym wydaniu Lambrusco to wino wytrawne, lekko musujące („frizzante”), odrobinę kwaśne, z wyraźną goryczką. Zazwyczaj ma 11-12% alkoholu i wyróżnia się świeżym smakiem wiśni oraz czerwonych porzeczek. Dlaczego Lambrusco jest idealnym winem, które pasuje do niemal każdej potrawy? Jak powstaje trunek i jaka jest jego historia? Fakty, które warto znać, zanim sięgniesz po butelkę frizzante. Spór o nazwę „Lambrusco” to nazwa szczepu winorośli, z którego powstaje wino. Bardziej precyzyjnie – całej grupy szczepów. Na szczególne wyróżnienie zasługuje 9 szczepów: Według badań, które zostały przeprowadzone wymienione wyżej szczepy nie są spokrewnione. Co ciekawe – w winach o nazwie „Lambrusco” można…