Wino od podstaw

  • JAK CZYTAĆ ETYKIETĘ NA BUTELCE Z WINEM?
    Wino od podstaw

    JAK CZYTAĆ ETYKIETĘ NA BUTELCE Z WINEM? JAKIE SĄ POPULARNE MITY DOTYCZĄCE TRUNKÓW Z WINOROŚLI?

    Informacje umieszczone na etykiecie wina są bardzo pomocne – dzięki nim można określić, czy wino będzie miało odpowiednią paletę aromatyczno-smakową. Współcześnie wina są bardzo dobrze opisane – co ułatwia ich trafny wybór. Z jakimi informacjami można spotkać się na etykiecie? Co to jest kontretykieta i w jakim celu się ją umieszcza? A jakie mity narosły wokół wina i dlaczego nie warto w nie wierzyć? Rocznik wina To jedna z najważniejszych informacji, które można wyczytać z etykiety. Rocznik wina oznacza datę zbioru winorośli, a nie samego butelkowania. Co ważne – informacji o roczniku nie szukaj na butelkach z winem musującym, gdyż są one mieszanką kilku różnych roczników. Nazwa wina i szczepu…

    Możliwość komentowania JAK CZYTAĆ ETYKIETĘ NA BUTELCE Z WINEM? JAKIE SĄ POPULARNE MITY DOTYCZĄCE TRUNKÓW Z WINOROŚLI? została wyłączona
  • BIAŁE SŁODKIE WINA DLA NAJWIĘKSZYCH SMAKOSZY
    Degustacja,  Kuchnia,  Wino od podstaw

    BIAŁE SŁODKIE WINA DLA NAJWIĘKSZYCH SMAKOSZY

    Klasyczne, białe, słodkie wina wspaniale komponują się z deserami. Miłośnicy tego rodzaju trunków zachwycają się również duetami łączącymi słodki alkohol z daniami mięsnymi. Z czym podawać białe wino? Jak powstaje ten rodzaj trunku i jaki produkt wybrać dla prawdziwego konesera? Sprawdź, ile kalorii ma słodkie wino i czy można przygotować na jego bazie aromatyczną zupę! Sposób produkcji białego wina Do wytworzenia białego wina wykorzystuje się zarówno czerwone, jak i białe winogrona. Finalny kolor trunku nie zależy wyłącznie od barwy owoców – ma na niego wpływ również proces maceracji, czyli innymi słowy, namaczanie w moszczu winnym skórek gronowych, które zawierają barwniki. Najczęściej proces produkcji białego wina polega na fermentacji czystego soku…

    Możliwość komentowania BIAŁE SŁODKIE WINA DLA NAJWIĘKSZYCH SMAKOSZY została wyłączona
  • NAJLEPSZE CZERWONE WINA
    Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    NAJLEPSZE CZERWONE WINA

    Czerwone wino uważane jest za jeden z najlepszych trunków na świecie. Szeroki wybór dostępnych gatunków, tylko zachęca do degustacji. Wino z różnych regionów smakuje inaczej, podobnie jak to z inną ilością cukru resztkowego. Szukając trunków, które rozpieszczą zmysły i zadowolą podniebienie, warto skupić się na tych, które powstały z popularnych szczepów np. Merlot, Shiraz, Pinot Noir czy Cabernet Sauvignon. Cabernet Sauvignon Jeden z najbardziej znanych szczepów na całym świecie. Trunki produkowane z Cabernet Sauvignon rozwijają swój bukiet aromatyczno-smakowy dopiero na etapie leżakowania. Destylaty te idealnie nadają się do długiego dojrzewania w dębowych beczkach. Winorośl uprawiana jest w ciepłym klimacie. Trunek, który z niej powstaje wyróżnia się aromatem czerwonej porzeczki. Oprócz…

    Możliwość komentowania NAJLEPSZE CZERWONE WINA została wyłączona
  • NAJPOPULARNIEJSZE SZCZEPY NA ŚWIECIE I W POLSCE
    Szczepy,  Wino od podstaw

    NAJPOPULARNIEJSZE SZCZEPY NA ŚWIECIE I W POLSCE

    Wina cieszą się ogromną popularnością, która z każdym rokiem rośnie. Niektóre kraje przodują w produkcji trunków z winogron, a wśród nich na uwagę zasługują Włochy, Francja i Hiszpania. Największymi producentami wina z Nowego Świata są Stany Zjednoczone, Argentyna i Australia. Jakie są najsłynniejsze szczepy na świecie? A które odmiany zyskują uznanie w Polsce? Czerwone szczepy Daje wina taniczne, dobrze zbudowane, o intensywnej purpurowej barwie. Trunki te mają również ogromny potencjał starzenia. Na palecie aromatyczno-smakowej dominują akcenty czarnej porzeczki, runa leśnego, konfitury z czarnych porzeczek i czarnego pieprzu. Wytarzane z niego trunki są taniczne, jedwabiste i gładkie. W nosie silnie wyczuwalna jest wędzona śliwka, wiśnia, męta i truskawka. Na podniebieniu akordy…

    Możliwość komentowania NAJPOPULARNIEJSZE SZCZEPY NA ŚWIECIE I W POLSCE została wyłączona
  • Szczepy,  Wino od podstaw

    KOMPENDIUM WIEDZY DLA MIŁOŚNIKA SŁODKICH WIN

    Wina słodkie mają wielu koneserów, którzy uwielbiają tego rodzaju trunki. Dobre, słodkie wino musi wyróżniać się naturalną słodyczą. Alkohol nie powinien być sztucznie dosładzany. Współcześnie wybór słodkich trunków wytwarzanych z winogron jest naprawę imponujący.Dobrze, aby wino oprócz naturalnej słodyczy było zrównoważone nutą kwasowości. Warto przy tym pamiętać, że dobre jakościowo słodkie wina są raczej droższe – można tu wspomnieć o aszu, winie lodowym, recioto czy sauternes. Sposób wytarzania słodkiego wina Produkcja win słodkich jest raczej skomplikowana i może być przeprowadzana różnymi metodami: Istnieją trzy metody przerwania fermentacji – dodanie dwutlenku siarki, schłodzenie wina lub wzmocnienie trunku przy pomocy czystego spirytusu winnego. Metodą przerwanej fermentacji produkowane jest np. Porto. Metoda ta…

    Możliwość komentowania KOMPENDIUM WIEDZY DLA MIŁOŚNIKA SŁODKICH WIN została wyłączona
  • Wino od podstaw

    JAK PRAWIDŁOWO TRZYMAĆ KIELISZEK DO WINA I JAK OTWORZYĆ WINO BEZ KORKOCIĄGU? CIEKAWOSTKI, KTÓRE WARTO ZNAĆ

    Wino skrywa wiele tajemnic podobnie jak proces technologiczny, który prowadzi do jego powstania. Sposoby serwowania i obchodzenia się z trunkiem z winogron, również bywają zaskakujące. Poznaj intrygujące ciekawostki dotyczące wina i jego degustacji. Zobacz, które wino nadaje się do grzańca i jak przechowywać resztki prosecco. Jak dopasować kieliszek do wina? Jakość degustacji wina zależy w dużej mierze od rodzaju kieliszka, którego użyjemy do serwowania trunku. Do wina czerwonego idealny będzie duży kieliszek, o masywnej budowie. Czasza przypominająca kształtem kwiat tulipana zapewni większą powierzchnię kontaktu alkoholu z powietrzem, co rozwinie paletę aromatyczno-smakową wina. Do degustacji wina musującego również można użyć kieliszków dedykowanych do trunków czerwonych. Do białego wina zaś bardziej odpowiednie…

    Możliwość komentowania JAK PRAWIDŁOWO TRZYMAĆ KIELISZEK DO WINA I JAK OTWORZYĆ WINO BEZ KORKOCIĄGU? CIEKAWOSTKI, KTÓRE WARTO ZNAĆ została wyłączona
  • Kuchnia,  Wino od podstaw

    FRIZZANTE – PÓŁMUSUJĄCE, DELIKATNE WINO

    Frizzante zalicza się do kategorii win musujących, lecz częściej określa się je mianem „wino półmusujące”. To doskonała alternatywa dla mocno musujących trunków. Łagodny smak, delikatny aromat – to cechy charakterystyczne klasycznego Frizzante. Alkohol ten może być wytwarzany w niemal każdym zakątku świata. Najczęściej pozyskuje się go z białych szczepów winorośli. Jest to wino rześkie – idealne na upalne, letnie dni. Prosseco Frizzante Jeden z najbardziej znanych trunków, produkowany ze szczepu winorośli Glera. Ta biała odmiana pochodzi z regionu Veneto, znajdującego się na północnym-wschodzie Włoch. Glera wyróżnia się następującymi elementami: Moscato Kolejna odmiana winorośli, którą wykorzystuje się do wytwarzania Frizzante. Ma bardzo wyczuwalny aromat brzoskwiń i gałki muszkatołowej. Największe uprawy Moscato…

    Możliwość komentowania FRIZZANTE – PÓŁMUSUJĄCE, DELIKATNE WINO została wyłączona
  • AMARONE – CO TO ZA WINO I JAK SMAKUJE?
    Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    AMARONE – CO TO ZA WINO I JAK SMAKUJE?

    Apelacja Amarone della Valpolicella leży niedaleko Verony – miasta miłości nieodłącznie związanego z Romeo i Julią. Historia pochodzenia Amarone zaczyna się w czasach ImperiumRzymskiego – protoplastą było słodkie wino Recioto. Według legend w latach 30 XX wieku pewien winiarz zapomniał o jednej z beczek z fermentującym Recioto, co spowodowałoprzefermentowanie cukru do końca i przyczyniło się do powstania wina wytrawnego. „Amaro” w wolnym tłumaczeniu znaczy „gorzki”. Równie dobrze wino Amarone mogło powstać wskutek udoskonalenia technik winiarskich. Niezależnie od okoliczności, bardzo dobrze się stało. Winogrona i wino Wino Amarone można wytwarzać z trzech rodzajów odmian: Corvina, Rondinella i Molinara. Oczywiście dopuszczonych jest jeszcze kilka innych odmian, ale wyżej wymienione są tymi, z…

    Możliwość komentowania AMARONE – CO TO ZA WINO I JAK SMAKUJE? została wyłączona
  • Szczepy,  Wino od podstaw

    WINO KOSZERNE, CZYLI JAKIE?

    Terminem „koszerność” definiuje się zasady, które wywodzą się z prawa żydowskiego. Regulują one sposób produkcji, a także przechowywania pokarmów oraz napojów, dopuszczonych do spożywania. Zgodnie z wytycznymi Prawa Mojżeszowego, za koszerne mogą być uznane np. artykuły spożywcze, alkohole i leki. Czym jest wino koszerne? Jakie są jego rodzaje oraz jak je spożywać? Co to są trefne trunki oraz dlaczego dla niektórych grup społecznych jest to takie ważne? Nieczyste produkty, które są trefne i zakazane Istnieje pewna grupa artykułów spożywczych – między innymi wieprzowina, mięso niektórych ptaków (oraz koni, królików), owoce morza, która uważana jest za zakazaną. Określa się ją mianem „produktów trefnych czy nieczystych”. Żydzi nie jedzą również nabiału z…

    Możliwość komentowania WINO KOSZERNE, CZYLI JAKIE? została wyłączona
  • WINIFIKACJA – PROCES TWORZENIA WINA KROK PO KROKU
    Wino od podstaw

    WINIFIKACJA – PROCES TWORZENIA WINA KROK PO KROKU

    Winifikacja to fachowe określenie wieloetapowego procesu, który prowadzi do powstania wina. Zbiór winogron, fermentacja, dojrzewanie – ciąg zdarzeń, którego efektem jest trunek biały lub czerwony, wygląda nieco odmiennie. Choć pozornie jest to prosty proces, w praktyce jest on zdecydowanie bardziej skomplikowany. Produkcja wina krok po kroku – które etapy mają kluczowe znaczenie, a które przyczyniają się do wzbogacenia palety aromatyczno-smakowej? Co warto wiedzieć o winifikacji? Zbiór winogron Pierwszym krokiem jest zebranie winogron i przetransportowanie ich do winiarni, gdzie podlegają dalszej obróbce. Oczywiście różne odmiany winogron – pochodzące z różnych szczepów, zbiera się w innym czasie, największe znaczenie ma wybór odpowiedniego momentu. Owoce powinny być już dojrzałe – ale nie przejrzałe.…

    Możliwość komentowania WINIFIKACJA – PROCES TWORZENIA WINA KROK PO KROKU została wyłączona