Wino od podstaw

  • JAK DEGUSTOWAĆ MERLOTA
    Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    JAK DEGUSTOWAĆ MERLOTA?

    Merlot to czerwony szczep, który wywodzi się z regionu winiarskiego Bordeaux. Szczep fantastycznie przystosowuje się do różnych warunków pogodowych i glebowych. Jego uprawa jest niezwykle popularna w różnych zakątkach świata. Dobre wino Merlot to nie tylko Francja, ale również Kalifornia, RPA, Argentyna, Australia, Chile, Grecja czy Włochy. W każdym regionie świata trunek ten smakuje inaczej. Wino produkowane ze szczepów uprawnianych w chłodniejszym klimacie wyróżnia się aromatem wiśni, truskawki, jagody, a to pochodzące z winogron z ciepłych klimatów urzeka akordami śliwki i czekolady. Co warto wiedzieć o Merlocie i jak poprawnie degustować wino? Charakterystyka Ten wyjątkowy szczep jest niezwykle popularny zarówno wśród amatorów, jak i doświadczonych koneserów. Merlot ma wiele zalet:…

    Możliwość komentowania JAK DEGUSTOWAĆ MERLOTA? została wyłączona
  • WINO BEZ TAJEMNIC, CZYLI W CO WIERZYMY, A NIE POWINNIŚMY
    Wino od podstaw

    WINO BEZ TAJEMNIC, CZYLI W CO WIERZYMY, A NIE POWINNIŚMY

    Z winem związanych jest kilka popularnych mitów, które nie mają nic wspólnego z prawdą. Czy to prawda, że starsze wino jest lepsze? Wino zamknięte korkiem jest smaczniejsze od tego z zakrętką? Trunek przed konsumpcją musi „pooddychać”? Białe wino zawsze do ryby, a czerwone do mięsa? W co wierzymy, a nie powinniśmy – poznaj najzabawniejsze i najczęściej pokutujące mity dotyczące napoi alkoholowych produkowanych z winogron! Starsze wino jest lepsze od młodszego. Czy wiek ma znaczenie? W sentencji tej jest ziarno prawdy – wina, które zyskują z wiekiem, stanowią niewielki procent podaży wszystkich win na świecie. Są to najczęściej tak zwane „wina z potencjałem starzenia”, czyli takie, które mają właściwą strukturę, aromat…

    Możliwość komentowania WINO BEZ TAJEMNIC, CZYLI W CO WIERZYMY, A NIE POWINNIŚMY została wyłączona
  • DOM PERIGNON – SZAMPAN WZBUDZAJĄCY OGROMNE ZAINTERESOWANIE
    Szczepy,  Wino od podstaw

    DOM PERIGNON – SZAMPAN WZBUDZAJĄCY OGROMNE ZAINTERESOWANIE

    W XVII wieku katoliccy mnisi zajmowali się opracowywaniem i ulepszaniem technik produkcji wina i szampanów. Człowiek o imieniu Dom Pierre Perignon żył w 1638-1715 roku i był benedyktyńskim mnichem, pełniącym funkcję Mistrza Piwniczego w Opactwie Benedyktynów we francuskiej wiosce Hautvillers. Z wnikliwą pasją poznawał tajniki produkcji trunków z winogron. Próbował odkryć nowe techniki i usprawnienia. To właśnie Dom Pierre Perignon wpłynął na jakość szampana i jako pierwszy rozpoczął mieszanie różnych odmian winogron. Jego uwagę skupiały trzy szczepy: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier, które współcześnie stanowią podstawę szampanów.Mistrz Piwniczy w Opactwie Benedyktynów rozwijał również proces drugiej fermentacji wina w butelce oraz rozpoczął produkcję win białych z ciemnych winogron. To właśnie…

    Możliwość komentowania DOM PERIGNON – SZAMPAN WZBUDZAJĄCY OGROMNE ZAINTERESOWANIE została wyłączona
  • CZY WINO MOŻE BYĆ EKOLOGICZNE?
    Degustacja,  Kuchnia,  Szczepy,  Wino od podstaw

    CZY WINO MOŻE BYĆ EKOLOGICZNE?

    W ostatnim czasie ogromną popularnością cieszą się wina z etykietą, na której dostrzec można napis „wegańskie”, „bez siarczanów” czy „ekologiczne”. Dlaczego tak jest i co właściwie kryje się pod pojęciem „wino ekologiczne”? Na początku warto zaznaczyć, że termin ten jest bardzo obszerny i elastyczny. Trunek ekologiczny wskazywać może, że wino zostało wytworzone z owoców pochodzących ze zrównoważonych upraw lub jest napitkiem organicznym bądź biodynamicznym czy naturalnym, czyli bez siarczanów. Wino organiczne Trunki organiczne wytwarzane są z owoców, uprawianych na parcelach, w których nie wykorzystuje się chemicznych nawozów czy środków ochrony roślin lub wykorzystuje się je w bardzo niewielkim zakresie. Co ciekawe – przepisy Unii Europejskiej określają normy dotyczące produkcji win.…

    Możliwość komentowania CZY WINO MOŻE BYĆ EKOLOGICZNE? została wyłączona
  • Wino od podstaw

    CO WARTO WIEDZIEĆ O PÓŁWYTRAWNYM WINIE? CZY WINA MOŻNA MIESZAĆ?

    Wina półwytrawne wytwarzane są z tych samych odmian winogron co wina wytrawne. Trunek określany jako „półwytrawny” jest nieco delikatniejszy i słodszy od alkoholu wytrawnego. Główną różnicą jest zatem ilość cukru w winie, który to odpowiada za kwasowość i odpowiednie zrównoważenie ekspresji. W praktyce oznacza to, że trunek półwytrawny – niezależnie od tego, czy chodzi o biały, czy czerwony, ma około 2-4% więcej cukru resztkowego od trunku wytrawnego. Ile kalorii ma wino półwytrawne i z czym je serwować? Czy wina – czerwone i białe można mieszać? Kaloryczność Osoby, które dbają o sylwetkę, zwracają baczną uwagę na kaloryczność poszczególnych produktów – również napojów alkoholowych. W przypadku czerwonego wina półwytrawnego w 100ml trunku…

    Możliwość komentowania CO WARTO WIEDZIEĆ O PÓŁWYTRAWNYM WINIE? CZY WINA MOŻNA MIESZAĆ? została wyłączona
  • DEKANTACJA – CEREMONIA WINIARSKA, KTÓRĄ WARTO ZNAĆ
    Wino od podstaw

    DEKANTACJA – CEREMONIA WINIARSKA, KTÓRĄ WARTO ZNAĆ

    O jednej z najważniejszych procedur w świecie winiarskich ceremonii powiedziano i napisano już wiele, ale nadal mało kto potrafi poprawnie przeprowadzić ją w warunkach domowych. A szkoda! Dekantacja i związane z nią „napowietrzanie wina” pozwala cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem trunku. Dekantacja to nic innego, jak zlewanie cieczy znad osadu, który powstaje na dnie naczynia. Z dekantacją mamy do czynienia nie tylko w branży alkoholowej, ale również w przemyśle oraz w laboratoriach chemicznych. Bez względu na to, jaką ciecz mamy poddać dekantacji – procedura powinna być dokonywana powoli i ostrożnie. Płyn należy przelać z jednego naczynia do drugiego, a ciecz mająca kontakt z osadem powinna wykonywać jak najmniejszy ruch.…

    Możliwość komentowania DEKANTACJA – CEREMONIA WINIARSKA, KTÓRĄ WARTO ZNAĆ została wyłączona
  • ABC – ANYTHING BUT CHARDONNAY?
    Szczepy,  Wino od podstaw

    ABC – ANYTHING BUT CHARDONNAY?

    Chardonnay pochodzi z Burgundii, a jego nazwa została zaczerpnięta od nazwy miasteczka, która w wolnym tłumaczeniu oznacza „ziemia ostów”. Szczep ten to krzyżówka dwóch innych szczepów – Pinot Noir i Gouais Blanc. Winorośl, z której produkuje się Chardonnay nazywa się kosmopolitycznym szczepem, ponieważ uprawiany jest prawie wszędzie, na całym świecie. Trunki klasyfikowane jako Chardonnay różnią się między sobą znacząco – zarówno pod kątem kwasowości, jak i innych aspektów. Niektóre wina są wyraźnie mineralne, a inne zaś krągłe, miękkie i tłuste. Na całym świecie Winorośle Chardonnay porastają cały świat. Jest to szczep plenny i bardzo odporny na choroby. Łatwo dostosowuje się do różnych warunków klimatycznych. Z tego powodu jest chętnie uprawiany…

    Możliwość komentowania ABC – ANYTHING BUT CHARDONNAY? została wyłączona
  • Wino od podstaw

    JAK DOJRZEWA WINO?

    Powiedzenie „im starsze, tym lepsze” nie jest do końca prawdziwe. Choć weszło do języka potocznego, trudno je odnieść do wieku wina. Nie każdy trunek z winogron nadaje się dodojrzewania. Niewielu również rozumie różnicę pomiędzy leżakowaniem w beczkach a dojrzewaniem wina już po zabutelkowaniu. Oczywiście są takie ekspresje, które wręcz należyprzechowywać, gdyż dzięki temu rozwiną się na tyle, by urzec degustującego smakiem i aromatem. Jak dojrzewa wino i co warto wiedzieć o leżakowaniu alkoholu? Dojrzewanie wina w winiarni Winiarze umieszczają wino w beczkach z dwóch podstawowych powodów: 1. Trunek nabiera dzięki temu smaków i aromatów, takich jak dym, wanilia czy czekolada. 2. Ekspresja podlega mikroutlenianiu, które zachodzi w trakcie przechowywania w…

    Możliwość komentowania JAK DOJRZEWA WINO? została wyłączona
  • WINA Z GRUZJI
    Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    WINA Z GRUZJI

    Gruzja to ciekawy, różnorodny i temperamentny kraj. Kolebka światowego winiarstwa oraz ojczyzna pysznych trunków. Historia wytwarzania alkoholu z winogron rozpoczyna się w tym miejscu od amfor, które służyły do wyrobu wina od dziejów. Za prototyp amfor uznaje się gliniane dzbany, które odnajdywano w neolitycznych osiedlach na południowych obszarach Gruzji. Czym charakteryzują się gruzińskie wina? Jakie są najpopularniejsze szczepy i regiony winiarskie w Gruzji? Amfora Prehistoryczne naczynie wykorzystywane do produkcji i przechowywania wina. To właśnie w amforze odnaleziono najstarsze znane na świecie pozostałości alkoholu z winogron datowane na VI tysiąclecie p.n.e. Sole kwasu winnego, czyli tak zwany kamień winny są dowodem na to, że już 8 tysięcy lat temu na terenach…

    Możliwość komentowania WINA Z GRUZJI została wyłączona
  • KILKA SŁÓW O WINE PAIRINGU. JAKIE WINO PASUJE DO JAKIEGO JEDZENIA?
    Degustacja,  Kuchnia,  Wino od podstaw

    KILKA SŁÓW O WINE PAIRINGU. JAKIE WINO PASUJE DO JAKIEGO JEDZENIA?

    Wine and food pairing, czyli łączenie wina z jedzeniem – to temat bardzo złożony i niejednowymiarowy. To, jakie wino pasuje, do jakiego jedzenia zdeterminowane jest przede wszystkim ostatecznym doprawieniem, sposobem podania czy gustem konsumującego. Oczywiście i w tym aspekcie obowiązują pewne uniwersalne i ponadczasowe zasady – dzięki nim poszukiwanie idealnego trunku do dania, stanie się o wiele prostsze. Ten sam region Zasada komponowania dania z alkoholem pochodzącym z tego samego regionu geograficznego jest stara jak świat. Zakłada ona, że historycznie wino szło w parze z jedzeniem przygotowanym z lokalnych produktów. Taki miraż smaków tworzy wówczas idealną synergię i harmonię. Nie jest to zasada uniwersalna, która sprawdza się w każdych okolicznościach,…

    Możliwość komentowania KILKA SŁÓW O WINE PAIRINGU. JAKIE WINO PASUJE DO JAKIEGO JEDZENIA? została wyłączona