Wino od podstaw
JAK DEGUSTOWAĆ MERLOTA?
Merlot to czerwony szczep, który wywodzi się z regionu winiarskiego Bordeaux. Szczep fantastycznie przystosowuje się do różnych warunków pogodowych i glebowych. Jego uprawa jest niezwykle popularna w różnych zakątkach świata. Dobre wino Merlot to nie tylko Francja, ale również Kalifornia, RPA, Argentyna, Australia, Chile, Grecja czy Włochy. W każdym regionie świata trunek ten smakuje inaczej. Wino produkowane ze szczepów uprawnianych w chłodniejszym klimacie wyróżnia się aromatem wiśni, truskawki, jagody, a to pochodzące z winogron z ciepłych klimatów urzeka akordami śliwki i czekolady. Co warto wiedzieć o Merlocie i jak poprawnie degustować wino? Charakterystyka Ten wyjątkowy szczep jest niezwykle popularny zarówno wśród amatorów, jak i doświadczonych koneserów. Merlot ma wiele zalet:…
WINO BEZ TAJEMNIC, CZYLI W CO WIERZYMY, A NIE POWINNIŚMY
Z winem związanych jest kilka popularnych mitów, które nie mają nic wspólnego z prawdą. Czy to prawda, że starsze wino jest lepsze? Wino zamknięte korkiem jest smaczniejsze od tego z zakrętką? Trunek przed konsumpcją musi „pooddychać”? Białe wino zawsze do ryby, a czerwone do mięsa? W co wierzymy, a nie powinniśmy – poznaj najzabawniejsze i najczęściej pokutujące mity dotyczące napoi alkoholowych produkowanych z winogron! Starsze wino jest lepsze od młodszego. Czy wiek ma znaczenie? W sentencji tej jest ziarno prawdy – wina, które zyskują z wiekiem, stanowią niewielki procent podaży wszystkich win na świecie. Są to najczęściej tak zwane „wina z potencjałem starzenia”, czyli takie, które mają właściwą strukturę, aromat…
DOM PERIGNON – SZAMPAN WZBUDZAJĄCY OGROMNE ZAINTERESOWANIE
W XVII wieku katoliccy mnisi zajmowali się opracowywaniem i ulepszaniem technik produkcji wina i szampanów. Człowiek o imieniu Dom Pierre Perignon żył w 1638-1715 roku i był benedyktyńskim mnichem, pełniącym funkcję Mistrza Piwniczego w Opactwie Benedyktynów we francuskiej wiosce Hautvillers. Z wnikliwą pasją poznawał tajniki produkcji trunków z winogron. Próbował odkryć nowe techniki i usprawnienia. To właśnie Dom Pierre Perignon wpłynął na jakość szampana i jako pierwszy rozpoczął mieszanie różnych odmian winogron. Jego uwagę skupiały trzy szczepy: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier, które współcześnie stanowią podstawę szampanów.Mistrz Piwniczy w Opactwie Benedyktynów rozwijał również proces drugiej fermentacji wina w butelce oraz rozpoczął produkcję win białych z ciemnych winogron. To właśnie…
CZY WINO MOŻE BYĆ EKOLOGICZNE?
W ostatnim czasie ogromną popularnością cieszą się wina z etykietą, na której dostrzec można napis „wegańskie”, „bez siarczanów” czy „ekologiczne”. Dlaczego tak jest i co właściwie kryje się pod pojęciem „wino ekologiczne”? Na początku warto zaznaczyć, że termin ten jest bardzo obszerny i elastyczny. Trunek ekologiczny wskazywać może, że wino zostało wytworzone z owoców pochodzących ze zrównoważonych upraw lub jest napitkiem organicznym bądź biodynamicznym czy naturalnym, czyli bez siarczanów. Wino organiczne Trunki organiczne wytwarzane są z owoców, uprawianych na parcelach, w których nie wykorzystuje się chemicznych nawozów czy środków ochrony roślin lub wykorzystuje się je w bardzo niewielkim zakresie. Co ciekawe – przepisy Unii Europejskiej określają normy dotyczące produkcji win.…
CO WARTO WIEDZIEĆ O PÓŁWYTRAWNYM WINIE? CZY WINA MOŻNA MIESZAĆ?
Wina półwytrawne wytwarzane są z tych samych odmian winogron co wina wytrawne. Trunek określany jako „półwytrawny” jest nieco delikatniejszy i słodszy od alkoholu wytrawnego. Główną różnicą jest zatem ilość cukru w winie, który to odpowiada za kwasowość i odpowiednie zrównoważenie ekspresji. W praktyce oznacza to, że trunek półwytrawny – niezależnie od tego, czy chodzi o biały, czy czerwony, ma około 2-4% więcej cukru resztkowego od trunku wytrawnego. Ile kalorii ma wino półwytrawne i z czym je serwować? Czy wina – czerwone i białe można mieszać? Kaloryczność Osoby, które dbają o sylwetkę, zwracają baczną uwagę na kaloryczność poszczególnych produktów – również napojów alkoholowych. W przypadku czerwonego wina półwytrawnego w 100ml trunku…
DEKANTACJA – CEREMONIA WINIARSKA, KTÓRĄ WARTO ZNAĆ
O jednej z najważniejszych procedur w świecie winiarskich ceremonii powiedziano i napisano już wiele, ale nadal mało kto potrafi poprawnie przeprowadzić ją w warunkach domowych. A szkoda! Dekantacja i związane z nią „napowietrzanie wina” pozwala cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem trunku. Dekantacja to nic innego, jak zlewanie cieczy znad osadu, który powstaje na dnie naczynia. Z dekantacją mamy do czynienia nie tylko w branży alkoholowej, ale również w przemyśle oraz w laboratoriach chemicznych. Bez względu na to, jaką ciecz mamy poddać dekantacji – procedura powinna być dokonywana powoli i ostrożnie. Płyn należy przelać z jednego naczynia do drugiego, a ciecz mająca kontakt z osadem powinna wykonywać jak najmniejszy ruch.…
ABC – ANYTHING BUT CHARDONNAY?
Chardonnay pochodzi z Burgundii, a jego nazwa została zaczerpnięta od nazwy miasteczka, która w wolnym tłumaczeniu oznacza „ziemia ostów”. Szczep ten to krzyżówka dwóch innych szczepów – Pinot Noir i Gouais Blanc. Winorośl, z której produkuje się Chardonnay nazywa się kosmopolitycznym szczepem, ponieważ uprawiany jest prawie wszędzie, na całym świecie. Trunki klasyfikowane jako Chardonnay różnią się między sobą znacząco – zarówno pod kątem kwasowości, jak i innych aspektów. Niektóre wina są wyraźnie mineralne, a inne zaś krągłe, miękkie i tłuste. Na całym świecie Winorośle Chardonnay porastają cały świat. Jest to szczep plenny i bardzo odporny na choroby. Łatwo dostosowuje się do różnych warunków klimatycznych. Z tego powodu jest chętnie uprawiany…
JAK DOJRZEWA WINO?
Powiedzenie „im starsze, tym lepsze” nie jest do końca prawdziwe. Choć weszło do języka potocznego, trudno je odnieść do wieku wina. Nie każdy trunek z winogron nadaje się dodojrzewania. Niewielu również rozumie różnicę pomiędzy leżakowaniem w beczkach a dojrzewaniem wina już po zabutelkowaniu. Oczywiście są takie ekspresje, które wręcz należyprzechowywać, gdyż dzięki temu rozwiną się na tyle, by urzec degustującego smakiem i aromatem. Jak dojrzewa wino i co warto wiedzieć o leżakowaniu alkoholu? Dojrzewanie wina w winiarni Winiarze umieszczają wino w beczkach z dwóch podstawowych powodów: 1. Trunek nabiera dzięki temu smaków i aromatów, takich jak dym, wanilia czy czekolada. 2. Ekspresja podlega mikroutlenianiu, które zachodzi w trakcie przechowywania w…
WINA Z GRUZJI
Gruzja to ciekawy, różnorodny i temperamentny kraj. Kolebka światowego winiarstwa oraz ojczyzna pysznych trunków. Historia wytwarzania alkoholu z winogron rozpoczyna się w tym miejscu od amfor, które służyły do wyrobu wina od dziejów. Za prototyp amfor uznaje się gliniane dzbany, które odnajdywano w neolitycznych osiedlach na południowych obszarach Gruzji. Czym charakteryzują się gruzińskie wina? Jakie są najpopularniejsze szczepy i regiony winiarskie w Gruzji? Amfora Prehistoryczne naczynie wykorzystywane do produkcji i przechowywania wina. To właśnie w amforze odnaleziono najstarsze znane na świecie pozostałości alkoholu z winogron datowane na VI tysiąclecie p.n.e. Sole kwasu winnego, czyli tak zwany kamień winny są dowodem na to, że już 8 tysięcy lat temu na terenach…
KILKA SŁÓW O WINE PAIRINGU. JAKIE WINO PASUJE DO JAKIEGO JEDZENIA?
Wine and food pairing, czyli łączenie wina z jedzeniem – to temat bardzo złożony i niejednowymiarowy. To, jakie wino pasuje, do jakiego jedzenia zdeterminowane jest przede wszystkim ostatecznym doprawieniem, sposobem podania czy gustem konsumującego. Oczywiście i w tym aspekcie obowiązują pewne uniwersalne i ponadczasowe zasady – dzięki nim poszukiwanie idealnego trunku do dania, stanie się o wiele prostsze. Ten sam region Zasada komponowania dania z alkoholem pochodzącym z tego samego regionu geograficznego jest stara jak świat. Zakłada ona, że historycznie wino szło w parze z jedzeniem przygotowanym z lokalnych produktów. Taki miraż smaków tworzy wówczas idealną synergię i harmonię. Nie jest to zasada uniwersalna, która sprawdza się w każdych okolicznościach,…