Wino od podstaw

  • Szczepy,  Wino od podstaw

    CZYM SIĘ RÓŻNI SZAMPAN OD POZOSTAŁYCH WIN MUSUJĄCYCH?

    Trunki musujące to fantastyczna alternatywa dla klasycznych win niemusujących. Bąbelki towarzyszą nam podczas celebrowania ważnych chwil i momentów, wznoszenia toastów, a także w formie aperitifu, pobudzającego kubki smakowe przed posiłkiem. Wybór najczęściej pada na popularne prosecco lub cavę, a wytrawni koneserzy chętnie sięgają po szampana. Czym różnią się poszczególne rodzaje musujących alkoholi? Jak powstaje prosecco, a z czego słynie szampan? Na jakie alternatywy warto zwrócić uwagę? Wino musujące W efekcie przemiany drożdzy i cukru w alkohol, czyli fermentacji alkoholowej powstaje dwutlenek węgla, czyli bąbelki, charakterystyczne dla wina musującego. Wśród musujących trunków wymienić należy Prosecco, Cavę i Szampana. Każdy z tych produktów powstaje w inny sposób. Cava Artesanal White Brut Cava…

    Możliwość komentowania CZYM SIĘ RÓŻNI SZAMPAN OD POZOSTAŁYCH WIN MUSUJĄCYCH? została wyłączona
  • WINNE PODRÓŻE, KTÓRE WARTO ODBYĆ
    Szczepy,  Wino od podstaw

    WINNE PODRÓŻE, KTÓRE WARTO ODBYĆ

    Regiony winiarskie na świecie zaskakują różnorodnością krajobrazów, wyjątkowością win oraz odmienną kulturą czy tradycją winifikacji. Jaką podróż warto odbyć, aby poznać najcenniejsze obszary produkcji trunków z winorośli? Gdzie warto się udać i co zobaczyć, a także jakich win należy skosztować chcąc bliżej poznać dany region? Bordeaux Region położony w południowo-zachodniej Francji, w pobliżu Oceanu Atlantyckiego. Przepływają przez niego dwie rzeki – Dordogne i Garonne. W centrum leży miasto Bordeaux. Produkcja wina w Bordeaux sięga czasów starożytnych Rzymian. W regionie uprawiane są odmian białe i czerwone. Największe areał zajmują szczepu Cbernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Petit Verdot. Wśród odmian białych prym wiodą Semillon, Sauvignon Blanc, Ugni Blanc. Bordeaux słynie głównie…

    Możliwość komentowania WINNE PODRÓŻE, KTÓRE WARTO ODBYĆ została wyłączona
  • Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    BIKAVER. NAJPOPULARNIEJSZE WINO NA WĘGRZECH.

    Bikaver to najsłynniejszy, węgierski trunek. Wino produkowane jest z różnych odmian winogron. Podczas procesu winifikacji muszą być użyte minimum 4 odmiany z 13 dopuszczonych. Kupaż czerwonych szczepów daje bogatą paletę aromatyczno-smakową trunku. Bikaver doskonale smakuje solo i w towarzystwie jedzenia. Jaka jest historia trunku i jak wygląda proces produkcyjny Bikavera? Historia lubianego kupażu Egri Bikaver, czyli popularna Bycza Krew to trunek z bogatą historią. Kiedy Osmanowie najechali zamek w Egerze w 1552 roku, generał, którego zadaniem była ochrona włości wpadł na pomysł poczęstowania żołnierzy czerwonym winem. Trunek miał wzmocnić wojowników i dodać im odwagi. Podobno wino zadziałało i Węgrzy stali się niezwyciężonymi obrańcami swojego zamku. Ponieważ żołnierze osmańscy dostrzegli czerwień…

    Możliwość komentowania BIKAVER. NAJPOPULARNIEJSZE WINO NA WĘGRZECH. została wyłączona
  • DWA ŚWIATY. STARY I NOWY ŚWIAT - CO TO OZNACZA W WINIARSTWIE?
    Wino od podstaw

    DWA ŚWIATY. STARY I NOWY ŚWIAT – CO TO OZNACZA W WINIARSTWIE?

    Podział na wina z Nowego Świata i Starego Świata to jeden z najbardziej precyzyjnych i najprostszych podziałów stosowanych w winiarstwie. I choć pozornie mogłoby się wydawać, że podział na Stary i Nowy Świat to tylko kwestia geografii, to nic bardziej mylnego. Wina z poszczególnych części świata dzieli styl, smak, aromat, a także wiele innych czynników. Przyjrzyjmy się bliżej winom z Nowego i Starego Świata. Definicja Stary Świat tworzą kraje europejskie, w których wino stanowi integralną część dziedzictwa kulturowego. Mowa tu przede wszystkim o: Hiszpanii; Włoszech; Francji; Portugalii; Niemczech; Grecji; Gruzji; Izraelu; Austrii; Węgrzech; Chorwacji. Nowy Świat tworzą kraje, w których tradycja winiarstwa zaczęła odgrywać ważną rolę po dokonanych odkryciach geograficznych.…

    Możliwość komentowania DWA ŚWIATY. STARY I NOWY ŚWIAT – CO TO OZNACZA W WINIARSTWIE? została wyłączona
  • Degustacja,  Wino od podstaw

    WINA MUSUJĄCE. KOMPENDIUM WIEDZY

    Zgodnie z zapisami na kartach historii, wino musujące powstało dzięki mnichowi, benedyktowi – Dom Perignon, który żył w latach 1639-1715. Dom Perignon opracował i wynalazł metodę drugiej fermentacji wina w butelkach. Jak powstało pierwsze wino musujące? Jakie są rodzaje trunków z bąbelkami? Jak degustować szampana, cavę czy prosecco? Historia pierwszego wina musującego Choć powszechnie wynalezienie wina musującego przypisuje się Dom Perignon, to tak naprawdę historia mogła wyglądać zgoła inaczej. Wino musujące wynaleziono w Londynie. Angielski uczony – Christopher Merret, w wykładzie, który wygłosił w 1662 roku w Royal Society przedstawił, dlaczego wino z bąbelkami rozsadza butelki. Jego teza zakładała, iż wykorzystanie solidniejszych butelek, z bardziej wytrzymałego szkła, pomoże okiełznać ciśnienie…

    Możliwość komentowania WINA MUSUJĄCE. KOMPENDIUM WIEDZY została wyłączona
  • WŁOSKA ETYKIETA NA WINIE. CO MÓWIĄ SKRÓTY?
    Szczepy,  Wino od podstaw

    WŁOSKA ETYKIETA NA WINIE. CO MÓWIĄ SKRÓTY?

    Włoskie wina uważane są za jedne z najlepszych na świecie. Co kryje się pod tajemniczo brzmiącymi określeniami umieszczonymi na etykietach trunków? Co oznacza Indicazione Geografica Tipica? Czym jest Denominazione di Origine Controllata? Lepsza będzie Riserva czy Superiore? Poznaj bliżej tajemnice włoskich etykiet. Vino Lub – Vino d’Italia, VdT, Vino da Tavola. Jest to podstawowe wino stołowe. Jest to trunek dedykowany do codziennego picia. Najczęściej towarzyszy mu dopisek “bianco” lub “rosso” co wskazuje na kolor wina. Bardzo często takie produkty nie noszą na etykiecie dalszych informacji, takich jak region czy szczep. Są to wina przystępne cenowo. IGT Czyli – Indicazione Geografica Tipica. Jest to chronione oznaczenie geograficzne. Ta kategoria wskazuje jednoznacznie…

    Możliwość komentowania WŁOSKA ETYKIETA NA WINIE. CO MÓWIĄ SKRÓTY? została wyłączona
  • Szczepy,  Wino od podstaw

    CZY WARTO SPRÓBOWAĆ WINA Z ODMIANY COLOMBARD?

    Colombard to biała odmiana winogron, pochodząca ze środkowo zachodniej Francji. Powstała w wyniku skrzyżowania dwóch innych odmian: Chenin Blanc i Gouais Blanc. Wina Colombard cieszą się ogromną popularnością i uznaniem w RPA, Stanach Zjednoczonych i Australii. Z odmiany Colombard powstają zarówno wina jednoszczepowe, jak i mieszanki. Czy warto spróbować francuskiej odmiany? Jak wybrać najlepszy produkt do degustacji? Historia Nazwa szczepu pojawiły się w piśmiennictwie już w latach 1706-1716, w La Rochelle. W tym okresie zamiennie używano dwóch nazw: Collombar i Coulombard (nazwa mogła wskazywać kolor skórki, która była podobna do umaszczenia gołębi – z francuskiego “colombe”). Jak zostało wspomniane wcześniej, Colombard jest krzyżówką, która należy do najczęściej sadzonych białych odmian…

    Możliwość komentowania CZY WARTO SPRÓBOWAĆ WINA Z ODMIANY COLOMBARD? została wyłączona
  • Degustacja,  Wino od podstaw

    WINA RÓŻOWE. KOMPENDIUM WIEDZY

    Trunki różowe powstają głównie z czerwonych odmian winorośli. Wina o różowym zabarwieniu opisywane są jako “lekkie” i “orzeźwiające”. Są to ekspresje o mocno owocowym charakterze, na palecie których dominują nuty poziomki, truskawki czy maliny. Wina różowe na ogół nie są poddawane dojrzewaniu. Obecnie ten rodzaj trunków przeżywa swój renesans, przede wszystkim za sprawą nowoczesnych metod produkcji. Które wina różowe warte są uwagi? I jak przebiega proces winifikacji tych bardzo popularnych współcześnie ekspresji? Winifikacja wina różowego Wina różowe powstają przy wykorzystaniu dwóch różnych metod produkcji: Pierwsza technika zbliżona jest do produkcji wina czerwonego. Maceracja miazgi czerwonych owoców przebiega krótko. Pierwsza faza – odszypułkowanie, tłoczenie i siarkowanie, jest taka sama jak w…

    Możliwość komentowania WINA RÓŻOWE. KOMPENDIUM WIEDZY została wyłączona
  • Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    WINA Z WĘGIER I BUŁGARII

    Węgry i Bułgaria to miejsca, które powinien poznać każdy miłośnik wina. Te malownicze kraje mają bogatą historię i niepowtarzalną kulturę. Węgierskie winnice to prawdziwe perełki dla entuzjastów Chardonnay, Merlota i Cabernet Sauvignon. Z bułgarskim winem kojarzy się głównie Kadarka, która zupełnie niesłusznie uważana jest za trunek o wątpliwej jakości. Węgry Polskę i Węgry dzieli około 800 km. Trasę tę można pokonać samochodem, w około 8 godzin. Węgry słyną przede wszystkim z Tokaju. Ten biały, wykwintny trunek, ma wyraźnie korzenno-waniliowy aromat, który determinuje unikalna metoda produkcji. Kiście winogron wystawiane są bowiem na kontakt ze szlachetną pleśnią – “Botrytis cinerea”, w efekcie czego wino zyskuje unikalny smak. Węgierskie wina Na Węgrzech uprawia…

    Możliwość komentowania WINA Z WĘGIER I BUŁGARII została wyłączona
  • Szczepy,  Wino od podstaw

    BIAŁE ODMIANY – GRUNER VELTLINER I BACCHUS

    Białe odmiany winorośli dają fantastyczne wina o lekkim, rześkim, owocowym charakterze. Jednym z mniej znanych, a bardzo wydajnych szczepów jest Gruner Veltliner i Bacchus. Jeden pochodzi z Australii, a drugi z NIemiec. Poznaj bliżej białe odmiany i zobacz jak wiele zalet je wyróżnia! Wybierz trunek idealny dla siebie! Gruner Veltliner Szczep pochodzi z Australii i tam też znajdują się jego największe uprawy – obejmuje prawie 30% wszystkich winnic. Z odmiany powstają głównie wina białe, o wyrazistym aromacie cytrusów, takich jak limonka czy grejpfrut. Specjaliści uważają, że oryginalnie szczep pochodzi z Włoch. Oprócz Austrii, uprawiany jest on w Niemczech i na Słowacji. W zależności od regionu, Gruner Veltliner ma odmienne cechy…

    Możliwość komentowania BIAŁE ODMIANY – GRUNER VELTLINER I BACCHUS została wyłączona