Wino od podstaw

  • SZAMPAN - KRÓL TRUNKÓW MUSUJĄCYCH
    Degustacja,  Wino od podstaw

    SZAMPAN – KRÓL TRUNKÓW MUSUJĄCYCH

    Dzieje powstania szampana są niezwykle burzliwe. Dlaczego szampan związany jest wyłącznie z regionem Szampanii? Jak powstaje ten ekskluzywny trunek musujący? Który szampan jest najpopularniejszy i dlaczego? Rys historyczny W Szampanii winorośla pod uprawę trunków musujących, zostały posadzone dzięki Rzymianom. Około I wieku naszej ery obsadzili oni cały region Champagne. Na początku winorośla uprawiane były głównie przez zakonników, na terenach przyklasztornych. Dopiero z czasem ich uprawą zajęła się również szlachta. Największy rozkwit popularności szampana przypada na XVII wiek. Paryżanie, którzy posiadali ziemię w Szampanii, lobbowały swoje alkohole na królewskim dworze. Jednak to Anglicy odkryli proces wtórnej fermentacji w butelce oraz wpadli na pomysł produkcji butelek z bardziej wytrzymałego szkła. Dom Pierre…

    Możliwość komentowania SZAMPAN – KRÓL TRUNKÓW MUSUJĄCYCH została wyłączona
  • Szczepy,  Wino od podstaw

    WINOROŚL RONDO – HYBRYDOWA ODMIANA

    Winorośl rondo to odmiana, będąca hybrydą najlepszych amerykańskich i europejskich szczepów. Jest bardzo odporna na warunki klimatycznie, szkodniki oraz choroby. Winogrona rondo wyróżniają się ciemnoczerwonym, nasyconym kolorem, intensywnym aromatem oraz owocowym smakiem. Na palecie wyczuwalne są nuty jagód, wiśni oraz przypraw korzennych. Wino z odmiany rondo pasuje do potraw mięsnych i serów. Co warto wiedzieć o popularnej hybrydzie? Skąd się wzięła hybryda? Szczep winorośli rondo łączy najlepsze i najbardziej pożądane cechy europejskich i amerykańskich odmian. Rondo jest: Winiarze na całym świecie chętnie wybierają rondo. Hybryda powstała w 1964 roku, w wyniku skrzyżowania szczepów – Zarya Severa i Saint Laurent. Za powstanie rondo odpowiedzialny jest Vilem Kraus. Powszechna uprawa rondo rozpoczęła…

    Możliwość komentowania WINOROŚL RONDO – HYBRYDOWA ODMIANA została wyłączona
  • WINA CZERWONE. KOMPENDIUM WIEDZY
    Degustacja,  Wino od podstaw

    WINA CZERWONE. KOMPENDIUM WIEDZY

    Trunki o czerwonym zabarwieniu powstają z odmian winogron o czarnym bądź granatowym kolorze skórek. W większości przypadków, miąższ owoców jest bezbarwny, a kolor wina jest wynikiem zawartych w skórkach barwników, czyli antocyjanów. Tylko niektóre odmiany mają tak wysoką zawartość barwników w miąższu, że dają bez procesu maceracji jasnoczerwony lub różowy sok. Wśród najpopularniejszych czerwonych odmian na uwagę zasługuje szczególnie Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah oraz Malbec. Jak powstają czerwone wina? Gdzie na świecie uprawia się najwięcej czerwonych szczepów? Regiony winiarskie słynące z czerwonych odmian Czerwone odmiany rosną najlepiej w klimacie umiarkowanym lub ciepłym. Pinot Noir uprawiany jest w Burgundii i Szampanii, a Cabernet Sauvignon w Bordeaux. Syrah można spotkać…

    Możliwość komentowania WINA CZERWONE. KOMPENDIUM WIEDZY została wyłączona
  • WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O RÓŻOWYCH WINACH
    Degustacja,  Wino od podstaw

    WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O RÓŻOWYCH WINACH

    Wina różowe cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Stanowią modną alternatywę dla trunków czerwonych i białych. Jak wygląda proces powstawania wina różowego? Z jakich odmian produkuje się tego rodzaju alkohol? Jak serwować różowe wino? Na te i inne pytania, znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. Produkcja Różowe trunki powstają z popularnych odmian, takich jak Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Grenache, Syrah czy Tempranillo. Warto wiedzieć, iż za kolor czerwony odpowiada skórka winogron. W przypadku czerwonych ekspresji, winogrono poddawane jest fermentacji razem z nią – jest to tak zwany proces fermentacji miazgi. W odniesieniu do win białych, proces fermentacji odbywa się bez skórek – jest to wówczas fermentacja moszczu. Wina różowe powstają w…

    Możliwość komentowania WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O RÓŻOWYCH WINACH została wyłączona
  • NAJLEPSZE FRIZZANTE NA LATO
    Degustacja,  Kuchnia,  Szczepy,  Wino od podstaw

    NAJLEPSZE FRIZZANTE NA LATO

    Wino frizzante to lekki trunek wytwarzany metodą Charmata lub przez nasycenie CO2. Wyróżnia się bąbelkami, które przyjemnie musują na podniebieniu. Frizzante to wino z mniejszą zawartością alkoholu, które świetnie sprawdza się w upalne dni. Jakie są rodzaje frizzante? Jak wygląda proces produkcyjny trunku? Które frizzante będzie idealne na lato? Charakterystyka trunku Frizzante powstaje metodą Charmata, która wykorzystywana jest również przy produkcji popularnego Prosecco. Druga fermentacja odbywa się w tym przypadku w stalowych tankach. Podczas drugiej fermentacji wytwarza się dwutlenek węgla, który rozpuszcza się w formule, tworząc bąbelki. Frizzante to ekspresja z mniejszym ciśnieniem, oscylującym w okolicach 1-2,5 bara. Rodzaje wina Szczepy stosowane do wytwarzania frizzante to najczęściej gatunki aromatyczne takie…

    Możliwość komentowania NAJLEPSZE FRIZZANTE NA LATO została wyłączona
  • PRZEWODNIK PO WINACH DESEROWYCH
    Degustacja,  Wino od podstaw

    PRZEWODNIK PO WINACH DESEROWYCH

    Wino deserowe to słodki trunek, który podawany jest do deseru, lub bywa traktowany jako pełnoprawny deser. Komponując jedzenie z alkoholem, warto pamiętać, że posiłek nie powinien być słodszy niż wino. Z uwagi na specyficzne walory smakowe i aromatyczne, wino deserowe często degustowane jest bez dodatków. Mocne, słodkie wino to również genialny pomysł na prezent! Dlaczego wino deserowe jest tak cenione przez koneserów na całym świecie? Sprawdź! Specyfikacja produktu Wino deserowe to nic innego jak słodki lub półsłodki napój, podawany najczęściej w towarzystwie deserów lub zamiast nich. Trunek ten wywodzi się z krajów śródziemnomorskich – głównie z Portugalii, Hiszpanii, Włoch i Grecji. Wino deserowe bywa nazywane winem południowym. W klasycznej formie…

    Możliwość komentowania PRZEWODNIK PO WINACH DESEROWYCH została wyłączona
  • CZY WKLĘSŁE DNO BUTELKI WINA MA ZNACZENIE?
    Kuchnia,  Wino od podstaw

    CZY WKLĘSŁE DNO BUTELKI WINA MA ZNACZENIE?

    Niektóre butelki wina mają charakterystyczne wgłębienie w dnie. Czy taka forma butelki ma znaczenie? Do czego służy wklęsłe dno? Jaka jest funkcjonalność takiego opakowania i co warto wiedzieć o butelce z puntem? Ręczna produkcja butelek Dawniej butelki do wina produkowane były ręcznie. Dmuchacze szkła, którzy zajmowali się między innymi formowaniem butelek, tworzyli wgłębienie w dnie, ponieważ w ten sposób łatwiej było im utrzymać butelkę podczas całego procesu, a dodatkowo była ona bardziej stabilna niż trudne w produkcji naczynie o idealnie płaskiej podstawie. Wgłębienie, wklęśnięcie czy pontil? Tradycyjnie wgłębienie w dnie butelki nazywa się klasycznie “wklęśnięciem”, lecz forma ta ma również inne – bardziej profesjonalne określenia. Wgłębienie określa się terminem “punt”…

    Możliwość komentowania CZY WKLĘSŁE DNO BUTELKI WINA MA ZNACZENIE? została wyłączona
  • CO KUPIĆ MIŁOŚNIKOWI WINA W PREZENCIE?
    Degustacja,  Wino od podstaw

    CO KUPIĆ MIŁOŚNIKOWI WINA W PREZENCIE?

    Urodziny, rocznica, imieniny, Dzień Kobiet, Dzień Ojca – to idealny czas, aby obdarować kogoś bliskiego. Wybór prezentu dla znajomych czy rodziny nie zawsze jest łatwy. Jeśli obdarowywana osoba lubi wino, wybór będzie znacznie prostszy. Prezenty w różnym przedziale cenowym, dostępne są zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i on-line. Zobacz, co można kupić miłośnikowi wina. Poniżej znajdziesz listę pomysłów na okazje, takie jak urodziny, parapetówka, jubileusz. Puzzle Układanka z motywem wina to dobry wybór na jesienno-zimowe wieczory i świetny pomysł na prezent z okazji np. parapetówki. Ilość elementów to już kwestia indywidualna, ale ciekawe puzzle z obrazkiem przedstawiającym region winiarski w Hiszpanii, korki do wina czy butelkę trunku – sprawią frajdę…

    Możliwość komentowania CO KUPIĆ MIŁOŚNIKOWI WINA W PREZENCIE? została wyłączona
  • Szczepy,  Wino od podstaw

    CO OZNACZA APELACJA WINA?

    W winiarskim świecie apelacja to coś znacznie więcej niż pochodzenie wina. Jest to obszerny system klasyfikacji, który informuje między innymi o tym, jak wino zostało wyprodukowane i jakie są jego specyficzne cechy. Historia, znaczenie i przyszłość apelacji wina to tematy, nad którymi warto się pochylić i poznać je bliżej. Apelacja wina Jest to rodzaj systemu klasyfikacji, który wskazuje na to, jak wino zostało zrobione i skąd pochodzi. Dzięki apelacji można się dowiedzieć więcej o winie, jego jakości i historii trunku. To cenna wskazówka, która umożliwia degustującym wybrać wino dobre jakościowo, a z drugiej strony chroni tradycje winiarskie – niezwykle cenne dla producentów trunków z winorośli. Termin “apelacja wina” w każdym…

    Możliwość komentowania CO OZNACZA APELACJA WINA? została wyłączona
  • JAK ŁĄCZYĆ SERY I WINO?
    Degustacja,  Kuchnia,  Wino od podstaw

    JAK ŁĄCZYĆ SERY I WINO?

    Ser do wina to jeden z najpopularniejszych i klasycznych dodatków do trunku z winorośli. Deska serów towarzyszy niejednokrotnie degustacjom i stanowi uzupełnienie winnych smaków. O czym pamiętać, łącząc wino i ser? Jaki rodzaj przekąski wybrać? Poznaj odpowiedzi na pytania dotyczące wine pairingu! Podstawowe zasady Organizując winną degustację i dobierając sery do wina, warto pamiętać o kilku fundamentalnych zasadach: Tak, to robią profesjonaliści Wytrawni koneserzy wina, wiedzą dokładnie jak łączyć trunek z przystawką, taką jak ser. Bardziej doświadczeni degustatorzy łączą ser i wino na zasadzie kontrastu – lekki ser parują z intensywnym w smaku alkoholem. To bardzo trudna sztuka i wymaga pewnego rodzaju znajomości specyfiki określonych szczepów winorośli. Ser Idealną przystawką…

    Możliwość komentowania JAK ŁĄCZYĆ SERY I WINO? została wyłączona