Wino od podstaw

  • Wino od podstaw

    7 NAJLEPSZYCH REGIONÓW WINIARSKICH W EUROPIE

    Europa to serce winiarskiego świata. To właśnie z tego kontynentu pochodzą najlepsze trunki. Wśród najpopularniejszych regionów winiarskich znajduje się Francja, Hiszpania, Gruzja, Węgry, Niemcy i Mołdawia. Enoturystyka przez miłośników trunków z winorośli, stała się bardzo lubianym sposobem spędzania wolnego czasu. Na czym ona polega? Czym wyróżnia się każdy region i jakie unikalne cechy przyciągają w te miejsca, entuzjastów wina? Poznaj bliżej winiarskie regiony Europy! Enoturystyka Podróże współcześnie znajdują się w zasięgu zarówno możliwości finansowych, jak i logistycznych większej części społeczeństwa. Niektórzy podróżują w celach typowo rekreacyjnych, inni pragną poznać kulturę czy kuchnię danego regionu, a jeszcze inni odwiedzają miejsca, które w jakiś sposób związane są z winem. Ulubione destynacje enoturystyków…

    Możliwość komentowania 7 NAJLEPSZYCH REGIONÓW WINIARSKICH W EUROPIE została wyłączona
  • CIEKAWOSTKI O PROSECCO
    Szczepy,  Wino od podstaw

    CIEKAWOSTKI O PROSECCO

    Jeden z najbardziej znanych i rozpoznawalnych trunków musujących na świecie. Prosecco to popularny napój alkoholowy, który towarzyszy momentom celebracji, świętowania, wznoszenia toastów. Czego nie wiesz o Prosecco, a co może Cię zaskoczyć? Poznaj najbardziej intrygujące fakty o ulubionym trunku, którego konsumpcja stale rośnie. Fakt numer 1 – Prosecco nieodłącznie związane jest z Włochami Pochodzenie Prosecco związane jest z regionem w północnych Włoszech – Wenecją Euganejską. Winorośl na Wzgórzach Prosecco uprawiana jest od I wieku p. n. e. Fakt numer 2 – Prosecco powstaje ze szczepu Glera Odmianą wykorzystywaną do produkcji Prosecco jest szczep Glera. Winogrona z tej odmiany mają cienkie skórki i odpowiednią kwasowość. Dają wina łagodne i delikatne w…

    Możliwość komentowania CIEKAWOSTKI O PROSECCO została wyłączona
  • WINA RÓŻOWE VS WINA POMARAŃCZOWE
    Wino od podstaw

    WINA RÓŻOWE VS WINA POMARAŃCZOWE

    Wina różowe i wina pomarańczowe to stosunkowo nowy trend w świecie trunków z winorośli. Znane już były wiele tysięcy lat temu, ale dopiero teraz zajmują równorzędną pozycję na półce z winami białymi i czerwonymi. Co warto wiedzieć o winie różowym i pomarańczowym? Który produkt wybrać? Wino różowe i towarzyszące mu mity Trunki o różowym kolorze dostępne są zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Założenie, że wina różowe to tylko alkohole słodkie jest błędem – oczywiście stosunkowo łatwo jest spotkać trunki o ciekawym smaku landrynek czy gumy balonowej, ale równie łatwo dostępne są ekspresje o solidnej kwasowości, surowym charakterze czy lekkiej taninie. Wina różowe dostępne są w różnych kategoriach cenowych,…

    Możliwość komentowania WINA RÓŻOWE VS WINA POMARAŃCZOWE została wyłączona
  • SIARKA W WINIE
    Wino od podstaw

    SIARKA W WINIE

    W odniesieniu do siarki obecnej w winie powstało wiele mitów i półprawd. Pierwiastek ten przez wielu traktowany jest jak swoiste zło wcielone. Co przeciętny konsument wina powinien wiedzieć o siarce? Czy jej obecność w trunku z winorośli jest niewskazana? Jaka jest dopuszczalna ilość siarki w alkoholu? Pierwsze powiązania siarki z winem Właściwości antyseptyczne siarki znano już w czasach antycznych, ale to Rzymianie, jako pierwsi odkażali amfory przy użyciu siarkowych knotów. Ten rodzaj zabezpieczenia naczyń, przejęli również Anglicy i Holendrzy, którzy siarkowali beczki, przed napełnieniem ich trunkiem z winorośli i zapakowaniem na statek. Pierwsza, oficjalna wzmianka dotycząca użycia siarki w winiarstwie pochodzi z 1487 roku i znajduje się w dekrecie pruskim.…

    Możliwość komentowania SIARKA W WINIE została wyłączona
  • Degustacja,  Wino od podstaw

    WINO BEZALKOHOLOWE – CO WARTO WIEDZIEĆ O TYM TRUNKU?

    Wino bezalkoholowe to produkt, który w ostatnim czasie ma coraz szersze grono zwolenników. Wynika to w dużej mierze z podejścia do produktów alkoholowych oraz zdrowia. Wiele osób zdaje sobie sprawę, z korzyści, które przynosi spożywanie napojów bezalkoholowych. Dodatkowo – wina bezalkoholowe mają coraz lepszą jakość. Smakują wyśmienicie, a do tego mają wiele zalet prozdrowotnych. Definicja Co ciekawe definicja wina bezalkoholowego, dopuszcza występowanie śladowych ilości alkoholu. Jednak trunek bezalkoholowy nie powinien zawierać go więcej niż 0,5%. Ważne jest, iż informacja na etykiecie produktu – 0,0% jednoznacznie wskazuje, iż w napoju nie ma nawet minimalnej ilości alkoholu. Jest to istotna informacja dla kobiet w ciąży, które są grupą społeczną, wykazującą najwyższe zainteresowanie…

    Możliwość komentowania WINO BEZALKOHOLOWE – CO WARTO WIEDZIEĆ O TYM TRUNKU? została wyłączona
  • Szczepy,  Wino od podstaw

    REGIONY WINIARSKIE WE WŁOSZECH

    We Włoszech powstają znakomite wina, a sprzyjają temu doskonałe warunki klimatyczne i geograficzne. Włoska tradycja winiarska ma swoje korzenie w starożytności. Winnice zlokalizowane są praktycznie w każdym zakątku kraju, a Italia należy do największych producentów i eksporterów wina na świecie. Włoskie regiony winiarskie pokrywają się z regionami geograficznymi. Dolina Aosty Region zlokalizowany w północno-zachodniej części Włoch, u podnóża Alp. Graniczy z Piemontem, Szwajcarią i Francją. Dolina Aosty to mały region winiarski, w którym produkcja oscyluje na poziomie około 36 tysięcy skrzynek wina DOC. Nazwa doliny wywodzi się od miasta Aosta. Winnice wyróżniają się tym, że są ulokowane wysoko nad poziomem morza. Uprawy zaś są najwyżej na świecie położonymi plantacjami winorośli…

    Możliwość komentowania REGIONY WINIARSKIE WE WŁOSZECH została wyłączona
  • TEMPERATURA WINA
    Wino od podstaw

    TEMPERATURA WINA

    Degustacja wina to niezwykła podróż w kierunku smaków, aromatów i niezapomnianych wrażeń wizualnych. Podczas degustacji można wyczuć różnice pomiędzy poszczególnymi szczepami, regionami czy sposobami produkcji. Poprawne smakowanie wina, ułatwia wychwycenie wszystkich ukrytych w ekspresji niuansów. Aby degustacja miała sens, niezbędna jest odpowiednia temperatura podawanego wówczas alkoholu. Każde wino wymaga bowiem innej temperatury, na którą wpływ ma kolor czy zawartość cukru. Wino – cechy charakterystyczne Trunek z winorośli można opisać na wiele sposobów, używając różnych przymiotników, takich jak “słodkie”, “kwasowe”, “taniczne”: Poziom słodyczy trunku determinuje zawartość cukru resztkowego, który powstaje w winie po zakończeniu procesu fermentacji (niecały cukier z winogronowego moszczu zostaje przetworzony wówczas na alkohol). Mowa tutaj o cierpkości wina,…

    Możliwość komentowania TEMPERATURA WINA została wyłączona
  • KIM JEST SOMMELIER?
    Degustacja,  Wino od podstaw

    KIM JEST SOMMELIER?

    Sommelier to osoba wyspecjalizowana w tematyce win i winifikacji. W praktyce Sommelier jest częścią serwisu restauracyjnego, barowego lub kawiarnianego. Posiada wiedzę, doświadczenie i niezbędne certyfikaty. Jest osobą, która pomaga, doradza i dopasowuje wina do indywidualnych upodobań, preferencji, potrzeb, okazji czy dania. Co należy do obowiązków Sommeliera? Jak nim zostać? Wymagane cechy i obowiązki Sommeliera Osoba pełniąca funkcję tudzież rolę Sommeliera powinna biegle posługiwać się językiem typowym dla świata win. Miejsca pochodzenia, odmiany, szczepy, producenci, metody winifikacji czy obowiązujące trendy i statystyki dotyczące np. sprzedaży win – nie mogą być obce Sommelierowi. Nie bez znaczenia jest również łatwość komunikacji, wysoka kultura osobista oraz podstawowa wiedza dotycząca miksologii, innych rodzajów alkoholi czy…

    Możliwość komentowania KIM JEST SOMMELIER? została wyłączona
  • Wino od podstaw

    JAK WINO TRAFIŁO DO KARTONU?

    Wino w kartonie – czyli tak zwany cask wine czy bag-in-box, to powszechnie używane określenie na opakowanie kartonowe, zawierające w środku wino w plastikowym worku. Na zewnątrz pudełka umieszczony jest jest szczelny kran, który ułatwia nalewanie trunku. Sam koncept wina w kartonie narodził się w Australii. Jak wino trafiło z butelki do kartonu? Co warto wiedzieć o tego rodzaju trunkach? W jaki sposób przechowywać wino w kartonie? Pierwsze wino w kartonie Koncept trunku z winorośli w kartonie, został stworzony przez australijskiego winiarza Thomasa Angove’a. Producent wina szukał nowego sposobu na pakowanie produktu, który wcześniej dostępny był wyłącznie w szklanych butelkach. Angove wskazywał na wady szklanych opakowań – były one ciężkie,…

    Możliwość komentowania JAK WINO TRAFIŁO DO KARTONU? została wyłączona
  • SZCZEPY STOSOWANE DO PRODUKCJI WŁOSKICH WIN
    Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    SZCZEPY STOSOWANE DO PRODUKCJI WŁOSKICH WIN

    Włoskie winnice zlokalizowane są praktycznie na terenie całego kraju. Włochy należą do największych producentów trunków z winorośli. W Italii uprawia się ponad 600 odmian winorośli. Najbardziej popularne szczepy czerwone to Sangiovese czy Barbera, a białe – Moscato i Pinot Grigio. Niektóre odmiany uprawia się na terenie Włoch w niemal niezmienionej postaci od czasów starożytnych. Odmiany białe Moscato Jeden z najstarszych szczepów. Największa koncentracja tej odmiany znajduje się w okolicach miasta Asti. Winogrona odznaczają się długim cyklem życiowym, który trwa od wczesnej wiosny aż do jesieni. Owoce służą do produkcji win musujących Asti, oznaczonych symbolem DOCG. Pinot Grigio Inna nazwa Pinot Gris. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest ciemna barwa skórki owoców.…

    Możliwość komentowania SZCZEPY STOSOWANE DO PRODUKCJI WŁOSKICH WIN została wyłączona