Wino od podstaw

  • JAKIE WINO DO DESERU?
    Degustacja,  Kuchnia,  Wino od podstaw

    JAKIE WINO DO DESERU?

    Dopasowywanie wina do jedzenia to nie lada sztuka. Powszechnie dostępna wiedza mówiąca, iż wino czerwone i wytrawne pasuje do mięs, a białe do ryb i owoców morza, okazuje się niewystarczająca, jeśli temat zostanie rozszerzony o desery. Dobór wina do deseru stanowi ogromne wyzwanie, ponieważ większość porad czy wskazówek skupia się na sztuce i kulturze łączenia trunków z daniami głównymi, ewentualnie z przystawkami. O tym, jakie wino dobrać do deseru, mówi nie wielu. Czy słodki deser należy połączyć ze słodkim winem? Które wino jest idealne do sufletu czekoladowego, a jaki trunek pasuje do lodów? Sprawdź! Dwie szkoły i każda inna Specjaliści i znawcy tematu, dzielą się na dwie grupy: Podstawowe zasady…

    Możliwość komentowania JAKIE WINO DO DESERU? została wyłączona
  • Degustacja,  Kuchnia,  Szczepy,  Wino od podstaw

    JAK PRODUKOWANE SĄ SŁODKIE WINA?

    Słodkie wina cieszą się tak samo dużą popularnością, jak trunki wytrawne. Świetnie sprawdzają się jako dopełnienie deserów czy w przypadku musujących odmian – jako towarzysz dobrej zabawy. To bardzo wdzięczny alkohol, który smakuje równie wyśmienicie degustowany samodzielnie, jak i w duecie z jedzeniem. Poznaj sposoby wytwarzania słodkich trunków oraz najlepsze wina z tej kategorii. Czym jest słodkie wino? Słodki trunek to wino, które w procesie produkcji zachowało wysoki poziom cukru resztkowego. Każdy alkohol, który produkowany jest z winogron, zawiera naturalne cukry, a wybrane przez winiarza metody produkcji, determinują, ile cukru resztkowego będzie miał finalny produkt, czyli jak słodkie będzie wino. Cukier w winie powstaje z samych owoców – sacharozy, fruktozy…

    Możliwość komentowania JAK PRODUKOWANE SĄ SŁODKIE WINA? została wyłączona
  • REWOLUCYJNE TRUNKI Z MADERY!
    Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

    REWOLUCYJNE TRUNKI Z MADERY!

    Madera – wyspa położona na Oceanie Atlantyckim. Urokliwa i piękna. Z bogatą historią, która intryguje i zachwyca. Miejsce to przyciąga turystów i podróżników. Madera bywa również nazywana Wyspą Wiecznej Wiosny. Panuje tam łagodny klimat, a temperatura powietrza w dzień utrzymuje się w granicach 23 stopni Celsjusza. W nocy spada do około 17 stopni Celsjusza. Mały obszar liczący zaledwie 800 km2, zaskakuje różnorodnością trunków, które tam powstają! Krajobraz Madery Wyspa Wiecznej Wiosny powstała na skutek wybuchów wulkanicznych. Aspekt ten zdeterminował dwie rzeczy: urozmaicony, górzysty krajobraz oraz wyjątkowo żyzne gleby. Madera słynie z pięknych widoków oraz bujnej przyrody. Na Maderze powstaje wino, które zaskakuje nawet najbardziej doświadczonych winomaniaków! Od samego początku… Bezludna…

    Możliwość komentowania REWOLUCYJNE TRUNKI Z MADERY! została wyłączona
  • MITY NA TEMAT WINA, KTÓRE CIĘ TOTALNIE ZASKOCZĄ
    Wino od podstaw

    MITY NA TEMAT WINA, KTÓRE CIĘ TOTALNIE ZASKOCZĄ

    Z winami i winiarstwem w ogóle nieodłącznie związane są mity, przesądy i uprzedzenia. Niektóre mity są całkiem zabawne i zupełnie nieprawdziwe. Inne zaś kryją w sobie ziarno prawdy. Czas na skonfrontowanie mitów z rzeczywistością! Mit numer 1 → siarczyny to samo zło Na początek warto wspomnieć, iż siarczyny wstępują w praktycznie każdym winie. Wynika to z faktu, że dwutlenek siarki jest obecny (nawet w małych ilościach) w skórkach winogron, a podczas procesu fermentacji zostaje uwolniony do wina. Siarczyny mają właściwości konserwujące i chroniące – zabezpieczają wino przed procesem oksydacji, czyli zamianą pysznego trunku w kwaśny ocet. Siarczyny nie są niczym nowym – już w starożytności stosowano świece z siarką do…

    Możliwość komentowania MITY NA TEMAT WINA, KTÓRE CIĘ TOTALNIE ZASKOCZĄ została wyłączona
  • WINO LODOWE. TRUNEK, KTÓRY ZAWDZIĘCZA SMAK PRZYMROZKOM
    Degustacja,  Wino od podstaw

    WINO LODOWE. TRUNEK, KTÓRY ZAWDZIĘCZA SMAK PRZYMROZKOM

    Nieczęsto się zdarza, aby wyjątkowość trunku, tak silnie zdeterminowana była przez warunki klimatyczne. Dzieje się tak w przypadku win pokrytych szlachetną pleśnią oraz win lodowych, które powstają dzięki przymrozkom. Są to alkohole słodkie, aromatyczne, kwasowe, intensywne i oleiste. Ich cena nie jest niska, co wynika w dużej mierze z samego procesu produkcji. Jak powstaje wino lodowe i z czym serwować ten szlachetny trunek? Wyjątkowość wina lodowego Wina lodowe smakują przede wszystkim koneserom słodkich trunków. Są to wina z wyczuwalnym aromatem orzechów, kwiatów, owoców tropikalnych, miodu, przypraw korzennych czy porzeczki. Winiarze podkreślają, iż są to trunki trudne w produkcji – ich powstanie uzależnione jest od warunków pogodowych. Dopiero kiedy nadejdzie zima…

    Możliwość komentowania WINO LODOWE. TRUNEK, KTÓRY ZAWDZIĘCZA SMAK PRZYMROZKOM została wyłączona
  • SZLACHETNA PLEŚŃ. JAK POWSTAJE WINO ZE SPLEŚNIAŁYCH WINOGRON
    Degustacja,  Wino od podstaw

    SZLACHETNA PLEŚŃ. JAK POWSTAJE WINO ZE SPLEŚNIAŁYCH WINOGRON

    Szlachetna pleśń – a konkretnie odmiana Botrytis cinerea, która pokrywa winogrona, zapewnia doskonałe wrażenia smakowe. Choć na pierwszy rzut oka, może się wydawać, że spleśniałe winogrona nie nadają się do produkcji trunków, nic bardziej mylnego! Jak powstają wina z winogron pokrytych szlachetną pleśnią? Dlaczego trunki te smakują tak wybornie? Proces powstawania trunków, z winogron pokrytych Botrytis cinerea Pleśń osiada na skórce winogrona. Na owocu powstają mikroskopijne otworki. Poprzez te otworki, z miąższu odparowuje woda. Owoc powolnie wysycha. W finalnej fazie wizualnie przypomina rodzynkę. Cały proces skutkuje nagromadzeniem się dużej ilości cukrów w samym sercu winogrona. Owoce stają się sercem aromatów, które przydają produkowanym winom akcentów brzoskwiń, moreli, orzechów, przypraw korzennych,…

    Możliwość komentowania SZLACHETNA PLEŚŃ. JAK POWSTAJE WINO ZE SPLEŚNIAŁYCH WINOGRON została wyłączona
  • CIEKAWOSTKI DOTYCZĄCE BECZEK, W KTÓRYCH LEŻAKUJĄ WINA
    Wino od podstaw

    CIEKAWOSTKI DOTYCZĄCE BECZEK, W KTÓRYCH LEŻAKUJĄ WINA

    Miłośnicy wina dzielą się na dwie grupy – pierwsza docenia smak trunków, które leżakują w dębowych beczkach, druga zaś uważa, iż beczka zniekształca smak i aromat alkoholu, który nieodłącznie związany jest z regionem czy szczepem winorośli. Jaki wpływ ma faktycznie beczka na paletę aromatyczno-smakową wina? Co należy wiedzieć o beczkach, w których dojrzewają napitki z winorośli? Rodzaj dębu Beczki wykorzystywane do starzenia wina, produkuje się z różnych rodzajów dębu. Z amerykańskiej odmiany dębu wytwarza się najczęściej beczki do leżakowania bourbonów. Ten rodzaj beczek był przez wiele lat stosowany do dojrzewania hiszpańskich win z regionu Rjoja. Specjaliści podkreślają, iż amerykańska odmiana dębu przydaje trunkom korzennych i słodkich zapachów. Drugą równie często…

    Możliwość komentowania CIEKAWOSTKI DOTYCZĄCE BECZEK, W KTÓRYCH LEŻAKUJĄ WINA została wyłączona
  • WINO I PRZEKĄSKI. CO PASUJE DO WINA BIAŁEGO, A CO DO CZERWONEGO?
    Degustacja,  Kuchnia,  Wino od podstaw

    WINO I PRZEKĄSKI. CO PASUJE DO WINA BIAŁEGO, A CO DO CZERWONEGO?

    Wino to idealny towarzysz różnego rodzaju dań i przekąsek. Potencjał foodpairingowy to jedna z największych zalet trunku. Z odpowiednim jedzeniem, wino tworzy przyjemną synergiczną całość, która rozpieszcza wszystkie zmysły. Napitek z winorośli może podkreślić walory smakowe dania lub dopełnić je. Wino można potraktować również jako głównego bohatera, któremu towarzyszą postacie drugoplanowe – przekąski i przegryzki. Jaki ser pasuje do wina? Czym kierować się dobierając przekąski do alkoholu? Co należy wziąć pod uwagę, dopasowując wino do przekąski? Istnienie kilka zasad, którymi dobrze jest kierować się, dobierając trunek do jedzenia: Białe wino lubi inne towarzystwo niż czerwone wino. Oczywiście kolor wina, to nie jedyne kryterium – równie ważny jest smak trunku i…

    Możliwość komentowania WINO I PRZEKĄSKI. CO PASUJE DO WINA BIAŁEGO, A CO DO CZERWONEGO? została wyłączona
  • SZAMPAN MOET & CHANDON. WYTWORNY TRUNEK Z FRANCJI
    Degustacja,  Wino od podstaw

    SZAMPAN MOET & CHANDON. WYTWORNY TRUNEK Z FRANCJI

    Szampan Moet & Chandon znają chyba wszyscy, na całym świecie. Jest to popularny trunek, który pojawia się na wielu imprezach, przyjęciach i ważnych spotkaniach. Degustowany na wiele sposób, akcentuje wyjątkowy charakter wydarzenia – służy do celebracji, wznoszenia toastów, dobrej zabawy. Na tle innych produktów, wyróżnia się doskonałą jakością, którą gwarantuje miejsce produkcji – urokliwa Szampania. Moet & Chandon powstał już w 1869 roku i stanowi mieszankę ponad 200 gatunków różnych win. Dostępny w kilku wariantach smakowych np. wytrawnym Brut Imperial, Rose Imperial czy półwytrawnym Ice Imperial. Jak serwować szampana? Z czym łączyć ten rodzaj alkoholu? Rodzaje Moet & Chandon Szampan powstaje we francuskiej Szampanii. Wytwórnia Moet & Chandon produkuje kilka…

    Możliwość komentowania SZAMPAN MOET & CHANDON. WYTWORNY TRUNEK Z FRANCJI została wyłączona
  • WINA WEGAŃSKIE. 10 FAKTÓW
    Wino od podstaw

    WINA WEGAŃSKIE. 10 FAKTÓW

    Zanim zdecydujesz się na zakup wina wegańskiego, poznaj 10 zaskakujących faktów dotyczących tego rodzaju trunków. Z uwagi na dobro środowiska naturalnego, coraz więcej osób decyduje się przejść na weganizm. Ten styl życia jest niezwykle specyficzny i wymagający, a wielu mówi również, że zdrowy. Czy trunek produkowany z winogron może degustować każdy weganin? Czy wino może być w 100% wegańskie? Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

    Możliwość komentowania WINA WEGAŃSKIE. 10 FAKTÓW została wyłączona