Wino od podstaw
TANIE I DROGIE WINO CZY TO ZAWSZE OZNACZA ZŁE I DOBRE WINO?
Określenie „tanie wino” podobnie jak zwrot „drogie wino” wywołuje konkretne skojarzenia. W pierwszym przypadku mamy do czynienia z czymś co utożsamiane jest z niską jakością, przeciętnością i pospolitością. „Drogie wino” zaś wielu stawia na jednej szali z wysoką jakością, złożonym i bogatym charakterem oraz ekskluzywnością. Kiedy wino można nazwać tanim? Jak odróżnić dobre wino od złego? Czy zawsze cena jest wyznacznikiem jakości? Popularny mit – drogie oznacza lepsze Oczywiście, w wielu przypadkach cena faktycznie jest wyznacznikiem jakości. Dobre wina wyróżniające się bogatym, pełnym, wielowymiarowym smakiem i aromatem, rzeczywiście mają wyższą cenę od trunków tak zwanych do spożycia od razu. Faktem jest również to, że nie każdy degustujący będzie w stanie…
RODZAJE BUTELEK DO WINA
Nie tylko same wina różnią się rodzajami – również butelki mają swoje specyficzne nazwy, definiujące ich wielkość, kształt czy region pochodzenia. Znajomość powyższej specyfikacji, pozwoli już na pierwszy rzut oka – nawet niedoświadczonej osobie, zidentyfikować dobrej klasy wino i aspekty z nim związane. Jakie są rodzaje butelek do wina? Skąd te zaskakujące nazwy? Jak poprawnie przechowywać butelki z winem? Pojemność Co ciekawe – nazwy butelek, które uwzględniają wielkość, nawiązują do królów biblijnych. Standardowa wielkość butelki do wina wynosi 750 ml. Inne objętości są zazwyczaj wielokrotnością 750 ml: Butelka vs. Kieliszek Zamawiając kieliszek wina w lokalu gastronomicznym, otrzymasz zapewne trunek o objętości 150 ml. Uznaje się zatem, iż standardowa butelka wina…
ZAKORKOWANE. WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O KORKACH DO WINA
Ostatnią fazą produkcji wina jest korkowanie butelek, w których znajduje się alkohol. Choć może się wydawać, że jest to etap produkcji, nad którym nie należy się szczególnie mocno pochylać – nic bardziej mylnego. Korkowanie ma bowiem ogromny wpływ na wino. Pomiędzy destylatem, a korkiem tworzy się odrobina miejsca na powietrze, które chroni korek i całą butelkę, przed dynamicznymi zmianami temperatury otoczenia. Co warto wiedzieć o korkach do wina? Jakie są rodzaje korków i jak przechowywać wino po otwarciu? Materiał Korki do wina najczęściej produkuje się z kory dębu korkowego. Aby wspomniane drzewo nadawało się do wytwarzania korka, musi osiągnąć przynajmniej 25 lat. Następnie kora z takiego drzewa zostaje zdjęta. Do…
REGION BORDEAUX
Jeden z najważniejszych regionów winiarskich nie tylko we Francji, ale i na całym świecie. Obszar ten słynie z produkcji długowiecznych trunków, o wykwintnym charakterze. Bordeaux leży w południowo-zachodniej części Francji – w miejscu łączenia dwóch rzek (Garonna i Dordogne). Historia produkcji alkoholu z winogron ma w tym regionie długą historię, sięgającą czasów rzymskich. Na przestrzeni wieków, winiarze z Bordeaux doskonalili swoje wina, aby uwypuklić charakterystyczny terrior oraz sprzyjający klimat, panujący na tym terenie. Współcześnie wina z Bordeaux cieszą się dużym uznaniem oraz wybitną renomą, wśród konsumentów oraz producentów. Bordeaux Grand Cru Wina o najwyższej jakości, które powstają z wysokiej klasy winogron. Trunki te produkowane są zgodnie z bardzo restrykcyjnymi standardami.…
CZY PROSECCO MOŻNA NAZWAĆ WINEM?
Prosecco to biały, musujący trunek, który dostępny jest również w wydaniu lekko musującym. Łagodniej musujący alkohol nazywany jest „frizzante”, a mocniej „spumante”. Klasycznie prosecco dostępne jest w trzech wersjach – słodkiej, wytrawnej, półwytawnej. Wino to powstaje tańszą metodą niż np. tradycyjne francuskie Szampany. Wtórna fermentacja nie zachodzi tu w pojedynczych butelkach, ale w dużych, zamkniętych zbiornikach – stąd nazwa metody produkcji prosecco – „metoda zbiornikowa” lub „metoda Charmata”. Co warto wiedzieć o prosecco? Jak smakuje słodka odmiana trunku i czym jeszcze różni się ten rodzaj alkoholu od Szampana? Lekki i orzeźwiający trunek, na każdą okazję Wino prosecco wytwarzane jest we Włoszech – głównie w regionie Veneto i Friuli Venezia. Powstaje…
TOSKAŃSKIE WINA
Toskania to jeden z 20 regionów we Włoszech, położony w środkowej Italii. Powstają tam smaczne wina, które uznawane są za jedne z najlepszych na świecie. W Toskanii produkowane są wina białe, różowe i czerwone. Jaki trunek wybrać? Dlaczego warto spróbować włoskich specjałów z winogron? Szczepy Najważniejszym szczepem w Toskanii jest sangiovese. Jest to szczep późno dojrzewający, o naturalnej, jasnej, rubinowej barwie. Wina produkowane z tego szczepu wyróżniają się akcentami wiśni, czereśni i jeżyn, a także dużą kwasowością i mocnymi garbnikami. Sangiovese nadaje się do długiego leżakowania. Co ciekawe – powstaje z niego również wiele lekkich, różowych win. Szczep sangiovese znany jest pod różnymi nazwami, w zależności od regionu np. w…
DLACZEGO WARTO ZNAĆ WINA Z PORTUGALII?
Portugalia to kraj, w którym historia winiarstwa sięga prawie dwóch tysięcy lat przed Chrystusem. Do rozwoju tej dziedziny przyczynili się zarówno Fenicjanie, jak i Grecy czy Rzymianie oraz Iberyjczycy. Mieszkańcy Portugalii udoskonalili wino, a produkt ten stał się częścią historii kraju. Aktualnie jest to region, będący jednym z największych producentów trunków z winogron. Portugalia słynie z różnorodnych szczepów. Wina portugalskie doceniane są na całym świecie. Portugalia Państwo położone w zachodniej części kontynentu Europejskiego – na południowym zachodzie Półwyspu Iberyjskiego. Na północy kraju przeważa teren górzysty i wyżynny, a na południu dominuje krajobraz nizinno-wyżynny. Portugalia położona jest w strefie klimatu śródziemnomorskiego oceanicznego. Regiony winiarskie Do najważniejszych regionów winiarskich w Portugalii zaliczyć…
POLSKIE WINO
O winnicach w okolicach Krakowa wspominano już w XII wieku. Winorośl była na tych obszarach uprawiana przez zakonników do późnego średniowiecza. Następnie winiarstwo polskie przeszło załamanie z uwagi na plagę filoksery. W XIX wieku można było zauważyć pierwsze oznaki odrodzenia. Rozwój winiarstwa dotyczył przede wszystkim terenów należących do końca II Wojny Światowej do Niemiec – a zatem do Dolnego Śląska i Ziemi Lubuskiej. W XIX wieku w Zielonej Górze funkcjonowało ponad 2200 winnic. Burzliwa historia Koniec wojny i podziały, które nastąpiły tuż po niej, były równoznaczne z końcem produkcji win w Polsce. W 1961 roku oficjalnie funkcjonowało około 37 hektarów winnic, które w większości należały do szkół rolniczych. W 1982…
3 NAJBARDZIEJ POPULARNE TRUNKI MUSUJĄCE
Wina musujące cieszą się rosnącą popularnością i aktualnie nie są kojarzone wyłącznie z imprezami sylwestrowymi. Tego rodzaju trunki szczególnie dobrze sprawdzają się podczas lata – schłodzone smakują wyśmienicie, zaspakajają pragnienie, a do tego orzeźwiają i dodają energii. Praktycznie każdy region winiarski ma własne wina musujące. Francuzi raczą się szampanem, Włosi prosecco, a Hiszpanie cavą. Jak produkowane są poszczególne rodzaje trunków i co wyróżnia je na tle innych pozycji? Co kraj, to obyczaj Francja to ojczyzna szampanów i cremant. Niemcy i Austriacy zaś słyną z produkcji sekty. Włochy to dom prosecco, spumante i lambrusco. Na Słowacji i w Czechach powstają między innymi sekty i perlive. W Hiszpanii polewa się cavę, a…
CHILIJSKIE WINA. DLACZEGO WARTO ZNAĆ TRUNKI SPOD ANDÓW?
Chile plasuje się na siódmym miejscu na świecie pod względem ilości produkcji wina. Trunki spod Andów znane są w Europie zaledwie od 25 lat, choć robiono je już w XVI wieku. Chilijskie ekspresje są pełne smaku, gładkie, tęgie i bardzo smaczne. Co czyni wina z Chile wyjątkowymi i dlaczego warto choć raz spróbować dobrego trunku z tego regionu? Długa historia Zgodnie z lokalną legendą, pierwszy krzew winorośli na terenach Chile zasadził w 1554 roku Francisco de Aguirre – konkwistador. Inna legenda zaś wskazuje na rok 1548 i osobę Francisco de Carabantesa. Bez względu na dokładny czas i osobę, winorośl przywędrowała do Chile właśnie dzięki konkwistadorom i misjonarzom z pobliskiego Peru.…