Wino od podstaw
CAVA – WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ
Cava jest bardzo popularnym trunkiem – nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. To hiszpańskie wino musujące, w którym druga fermentacja następuje w butelce. Metoda ta została wynaleziona w Szampanii i nazywana jest metodą „tradycyjną” lub „klasyczną”. Poznaj najważniejsze fakty, dotyczące Cavy i spróbuj wyśmienitego trunku na swój własny sposób! Zobacz, dlaczego Cava w wielu przypadkach jest lepsza od wina z Szampanii. Miejsce powstawania Wino Cava produkowane jest głównie w Katalonii. Według szacunków wytwarzane jest tam około 95% z ponad 250 mln produkowanych rocznie butelek. Stolicą apelacji jest z kolei położone blisko Barcelony miasteczko Sant Sadurni d’Anoia. Co ciekawe – przepisy Do Cava akceptują produkcję w kilku innych…
CZY WINO MOŻNA ZROBIĆ SAMODZIELNIE W DOMU?
Sztuka winiarstwa cieszy się coraz większą popularnością. To już nie tylko winiarstwo profesjonalne, ale i hobbystyczne. Współcześnie powraca moda na tworzenie własnych win – przygotowanych we własnej kuchni czy w piwniczce. Samodzielnie można stworzyć wino mocne, słabe, słodkie, wytrawne – wybór zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji i upodobań. Zrobienie dobrego trunku wymaga jednak pewnej wiedzy oraz umiejętności. Jest to proces pracochłonny – wino własnej produkcji, to nie tylko napitki z winogron, ale również z jeżyn, dzikiej róży, jabłek czy gruszek. Po pierwsze – owoce Do przygotowania wina należy wybierać owoce, które są zdrowe i dojrzałe. Owoce nie mogą być uszkodzone, spleśniałe czy przejrzałe. Pierwszym etapem produkcji domowego wina jest…
CO TO SĄ SIARCZYNY I CO POWINIENEŚ O NICH WIEDZIEĆ
Powszechnym mitem powtarzanym przez laików jest to, że istnieją wina bez siarczynów. Nie ma takich trunków, ponieważ dwutlenek siarki powstaje w wyniku fermentacji moszczu gronowego, jest to zatem nieodłączny składnik każdej winnej ekspresji. Oczywiście jest zasadnicza różnica pomiędzy naturalnie przebiegającą fermentacją, w trakcie której powstają siarczyny, a dodawaniem do wina syntetycznego dwutlenku siarki – co może być szkodliwe dla zdrowia. Co zatem oznacza zapis na etykiecie trunku „wino bez siarczynów”? Czy konserwanty mają wyłącznie negatywne właściwości? Czy wina ekologiczne to ściema? W aktualne trendy wpisują się wina klasyfikowane jako naturalne – ekologiczne. Producenci tych trunków reklamują swoje produkty hasłem „pozbawione konserwantów”! Jest swoista odpowiedź na zapotrzebowanie rynku, które implikuje zdrowy,…
KTÓRE WINO DO MAKARONU, A KTÓRE DO SUSHI? CZY WINE PAIRING MA RACJONALNE UZASADNIENIE?
Łączenie wina z potrawami to niemal sztuka, którą docenią wyłącznie doświadczeni koneserzy i miłośnicy dobrej kuchni. Czy każde wino pasuje do spaghetti? Czy do sushi można podać czerwony trunek? Podstawowe zasady wskazujące na konieczność zestawiania win o czerwonym zabarwieniu z czerwonym mięsem, a białych napitków z rybami i owocami morza znają wszyscy. Sprawa komplikuje się, im głębiej zanurzamy się w meandry kuchni z różnych regionów świata i złożoności palet aromatyczno-smakowych poszczególnych destylatów. Do spaghetti bolognese Prawdziwy symbol kuchni włoskiej – cienki, długi makaron z aromatycznym sosem na bazie mięsa i ziół. Dopełnieniem takiego dania może być wyłącznie wino owocowe i lekkie – jeśli chodzi o kolor, to strzałem w dziesiątkę…
ZASADNICZE RÓŻNICE NIE DOTYCZĄ KOLORU. WINA CZERWONE I BIAŁE – ODWIECZNI KONKURENCI?
Różnice pomiędzy winem białym a czerwonym, nie sprowadzają się wyłącznie do aspektów wizualnych. To dwa zupełnie odmienne trunki, których specyficzne właściwości przyciągają koneserów, wymieniających na jednym oddechu wszystkie zalety ulubionego napitku. Które wino jest „zdrowsze”, a które lepiej łączy się z daniami poszczególnych kuchni świata? Czy cena trunku może być zdeterminowana pigmentacją alkoholu? Jakie są najpopularniejsze szczepy i czy wino białe rzeczywiście ma mniej kalorii? Pigmentacja, czyli kilka słów o metodach produkcji wina W znacznym uproszczeniu można powiedzieć, iż wino czerwone produkowane jest z odmian winogron o ciemnych skórkach. Oczywiście nie ma dwóch takich samych winorośli – kolor owocu różni się w zależności od szczepu i może mieć barwę od…
DLACZEGO WARTO PIĆ HISZPAŃSKIE WINA?
Wina hiszpańskie to jedne z najchętniej wybieranych win w Polsce. Trunki z Półwyspu Iberyjskiego są różnorodne, przystępne cenowo, smaczne i lubiane. Skąd ten fenomen i co warto wiedzieć o winach ze słonecznej Hiszpanii? Rzetelnie i przejrzyście Hiszpańscy producenci są bardzo skrupulatni w temacie podawania informacji na etykietach swoich trunków. Oprócz podstawowych informacji dotyczących rocznika, miejsca pochodzenia czy nazwy producenta, na butelkach często znajdują się opisy użytych szczepów winogron – również z procentowym udziałem, dane dotyczące długości beczkowania oraz typie użytych beczek i czasie spędzonym w butelce przed opuszczeniem piwnic winiarni. Ilość cukru w winie Większość butelek z hiszpańskim trunkiem jest idealnie i bardzo dokładnie opisana pod kątem zawartości cukru w…
CO WARTO WIEDZIEĆ O CUKRZE W WINIE?
Poziom wytrawności wina klasyfikowany jest poprzez stężenie cukru zawartego w trunku. Na wspomnianą zawartość wpływa kilka czynników np. rodzaj winogron, sposób uprawy winorośli, miejsce oraz czas zbioru. Nie bez znaczenia jest również sam proces produkcji alkoholu. Wina można najogólniej rzecz ujmując podzielić na słodkie, półsłodkie, wytrawne i półwytrawne. Zobacz, które wino ma więcej cukru – białe czy czerwone. Skąd się wziął cukier w winie? Wina – słodkie i wytrawne powstają z różnych szczepów winogron. Niektóre odmiany bardziej nadają się na trunki słodkie, inne zaś na wytrawne. Do produkcji słodkich napitków doskonale sprawdza się szczep Muscat, a do wytrawnych szczep Chardonnay. Słodycz w winie determinowana jest zatem przede wszystkim przez rodzaj…
WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O PROSECCO
Prosecco to trunek, który cieszy się ogromną popularnością. Ze świecą szukać tego, kto nie próbował Spumante. Alkohol ten ma wielu fanów zarówno wśród doświadczonych koneserów, jak i amatorów. Fenomenalne prosecco pojawia się na wszystkich imprezach, w modnych klubach i barach, a także na spotkaniach w domowych zaciszu. Najbardziej rozchwytywane wino na świecie odmieniane jest przez wszystkie przypadki i nie jest to przypadek – jego orzeźwiający i lekki charakter uwodzi o każdej porze roku! Prosecco – jaki to trunek? Wino musujące produkowane metodą Charmata zwaną również metodą Martinottiego. Trunek wywodzi się z aromatycznego szczepu winogron Glera. Druga fermentacja wina przebiega w szczelnie zamkniętych, stalowych zbiornikach. Prosecco wyróżnia się świeżym, aromatycznym, owocowym…
JAK SIĘ ROBI WINA BEZALKOHOLOWE?
Jakość win bezalkoholowym stale rośnie, a trunki te zyskują coraz większą popularność. Według przepisów Unii Europejskiej wino to „napój powstający wyłącznie poprzez częściową lub całkowitą fermentację alkoholową świeżych winogron, miażdżonych lub nie, lub fermentację moszczu gronowego. Rzeczywista zawartość alkoholu w winie jest nie mniejsza niż 8,5%”. Czy w związku z powyższym można uznać, iż „wino bezalkoholowe” jest rzeczywiście „winem”? Najprościej rzecz ujmując, wino bezalkoholowe jest napojem na bazie wina, które wiernie stara się odwzorować smak, aromat oraz strukturę pierwowzoru zawierającego procenty. Czy 0% alkoholu to ściema? Na większości etykiet umieszczonych na butelkach z winem bezalkoholowym umieszczona jest informacja „0% alkoholu”. Czy faktycznie w wyprodukowanym trunku nie ma w ogóle alkoholu?…
CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ O CHARDONNAY?
Chardonnay to bardzo popularny biały szczep winogron. Wytwarzane z niego trunki wyróżniają się aromatycznym i mocno owocowym charakterem. Z uwagi na łatwość adaptacji do zróżnicowanych warunków klimatycznych, szczep ten uprawiany jest w większości winnic na świecie. Skąd wywodzi się Chardonnay? Jak wybrać najlepszy trunek i z czym smakuje najlepiej białe, owocowe wino? Z Burgundii Wino Chardonnay pochodzi z Burgundii, a jego nazwa wywodzi się od nazwy miasteczka położonego w gminie Macon. W wolnym tłumaczeniu oznacza ona „ziemię ostów”. Winorośl Chardonnay ma bardziej okrągłe liście w porównaniu z innymi odmianami, a same owoce są niewielkie. Zaletą winorośli są wspomniane już zdolności adaptacyjne, a także odporność na różnego rodzaju choroby. Zróżnicowane trunki…